Les 10 (de eerste in deze serie) – Waarom deze uiteenzetting?

Iedereen weet dat hij of zij speciaal is, en dat er meer is dan alleen geboorte, leven en dood. Dit resoneert bij ieder van ons diep van binnen. We brengen ons leven door, almaar trachtend voorbij onszelf te reiken om zo iets of iemand anders te worden. Soms maken we er een zooitje van. Soms boeken we vooruitgang. Maar vaak dwalen we doelloos rond in de hoop dat iemand voor ons een deur zal openen. Want als iemand dat zou doen, dan rennen we er meteen doorheen toch? Of toch niet?

Dit is de eerste cruciale stap, de wil om door deze deur heen te rennen die toegang biedt tot dat wat nog meer is in ons. Wees bereid om dit te doen. Hunker ernaar. Verlang er intens ernaar. Ik ben hier omdat ik vele jaren zo iemand ben geweest, en ik weet dat er anderen moeten zijn. Ik wil bekendheid geven aan bepaalde methoden, methoden die werken. Gereedschap. Ze zijn er ter overweging. De rest is aan jou.

We zullen in deze lessen praten over filosofie, maar niet te veel. We zullen het vooral hebben over yogatechnieken, hoe ze werken, wat ze doen, en hoe je ze moet doen. Hoe je ze kan kan combineren zodat ze elkaar versterken alsof het magie is. Dat is de reden waarom je de term ‘geïntegreerd oefensysteem’ hier regelmatig voorbij zult zien komen. Dit is geen nieuw idee. In de Yoga Sutras van Patanjali wordt een achtvoudig pad van technieken uitgelegd. De meeste tradities neigen vaak naar een van de acht segmenten. Dit is heel natuurlijk. Hoeveel ballen kan je immers tegelijk in de lucht houden? Maar als je echt vooruitgang wilt boeken in dit leven, dan zul je op meerdere vlakken je inspanningen moeten richten om zo de door jou gekozen richting op te kunnen gaan. Zo is het met alles. Spirituele beoefening verschilt hier niet in.

We zullen hier vele manieren bespreken om de weg naar binnen te vinden — de wegen naar het goddelijke jij. Hoe kunnen we daadwerkelijk dingen in ons openen. Ben je daar klaar voor? Verlang je ernaar? Niet iedereen doet dat. Maar iedereen doet het vroeg of laat. Een klein beetje oefening wakkert het vuur van goddelijk verlangen aan. Slechts een heel klein beetje oefening opent de deur genoeg om goddelijk verlangen op te laten borrelen. Voor we het weten staan we in vuur en vlam en verlangen we naar meer training en krachtigere methoden om naar binnen te kunnen keren. Het werkt een beetje verslavend — een verheven verslaving. Ik moet toegeven dat ik verslaafd ben aan dit spel van beoefening. Het is een extatische spiraal die ons uit onze beperkte aardse perceptie trekt. Alles zal er anders uit zien, eerst een beetje, en later heel verschillend. Dus als je liever niet goddelijk geïnspireerd wenst te worden kan je beter wegblijven, want de beste middelen zijn hier aanwezig. Als je je hart en geest ertoe zet is het mogelijk. En dan zal niks meer hetzelfde zijn. Je zult lachen en lachen wanneer je ziet hoe alles in werkelijkheid is.

Deze bespreking is voor wijze zielen, voor diegenen die bereid zijn om te doen wat nodig is, voor zolang het nodig is. Waren de oude wijsgeren minder toegewijd dan dit? Natuurlijk niet. Wij verwonderen ons over hun opmerkelijke verhalen in de geschriften. Het werkt nog steeds hetzelfde. Dat wat je in je beoefening stopt zal je eruit krijgen. Het is altijd zo geweest.

Waarom zou je de moeite nemen? Om eerlijk te zijn, het is de geweldigste high die we kunnen hebben. Het genot gaat voorbij aan alles wat we op aarde kunnen krijgen. Echt waar. De essentie van goddelijke gewaarwording resulteert in oneindige alles verterende gelukzaligheid en onwrikbare stilzwijgende vrede. Dat lijkt tegenstrijdig niet? Dat is wat het is. Maar geloof me niet op mijn woord. Probeer wat van deze methoden, en ervaar het zelf. Het wacht allemaal op je. Begin met kleine stapjes, en al snel zal je openingsproces met sprongen tegelijk vooruitgaan. Er van uitgaande dat je er klaar voor bent natuurlijk, en dat je er elke dag voor kiest om voor meer te gaan. Onthoud dat dit het enige is wat we met ons mee kunnen nemen wanneer we verder gaan na dit leven.

Enkele technieken die we zullen bespreken bestaan uit:

– Het cultiveren van permanente innerlijke stilte door Meditatie.
– Het openen van de subtiele zenuwen door Pranayama (het controleren van de ademhaling).
– Het stimuleren van goddelijke energie door geavanceerde lichamelijke houdingen en handelingen.
– Het cultiveren van goddelijk verlangen en gedrag.
– Het cultiveren van seksuele energie voor een nieuw doeleinde.
– Het cultiveren van stil innerlijk bewustzijn naar buiten toe op krachtige wijze.

Sommigen van deze technieken zullen je bekend voorkomen. Anderen zullen extreem lijken. Wanneer ze op een specifieke manier met elkaar gecombineerd worden, vormen ze een krachtig yoga systeem. Deze middelen zijn te goed om slechts voor een paar mensen gereserveerd te blijven. Ze behoren aan iedereen. Dus neem ervan wat je kan. Als je verlangt naar kennis over menselijke transformatie, dan ben je waardig, en ben je naar de goede plek gekomen.

De guru is in je.

Noot: voor gedetailleerde instructies omtrent het ontwikkelen van een dagelijkse oefenroutine waarbij gebruikt gemaakt wordt van eigen tempobepaling, zie het AYP Eight Limbs of Yoga Boek (Engelstalig).