Les 100 – Wat is verlichting?

Vraag: Zou het niet goed zijn om voordat we starten met het doen van alle oefeningen eerst verlichting helder te definiëren? “Wat is verlichting?” Ik denk dat er veel mensen zijn die de technieken beoefenen voor krachten, het oplossen van problemen etc. En dat er maar een aantal oefenen voor daadwerkelijke verlichting… Zou het verschil maken?

Antwoord: Ja, ik ben het ermee eens dat het voor iedereen belangrijk is om te weten wat het ultieme doel is van de Gevorderde Yoga Technieken (AYP). Maar maakt het een verschil? Laten we dat eens onderzoeken.

We hebben ons al verschillende keren gefocust op het onderwerp van het verlichtingsproces (inclusief de vervulling in Eenheid), en ook op het onderwerp “krachten.” Dit zijn een aantal van die lessen:

#35 – “Verlichtingsmijlpalen”

#76 – “Siddhi’s – zijn de vermogens echt?”

#85 – “Verlichtingsmijlpalen opnieuw bekeken”

Als aanvulling hierop is er een doorgaande uitleg door de lessen heen over waar we ons in het verlichtingsproces bevinden. Het is mogelijk om vele kleinere mijlpalen te herkennen. Over het algemeen probeer ik de filosofische en theoretische discussies er buiten te houden, in plaats daarvan verbinden we alles met de beoefening en de ervaringen die we hebben. De lessen proberen het relevant te houden door de besprekingen zo veel mogelijk “experience based” (gebaseerd op ervaringen) te houden. Dat is van praktische waarde wanneer er ervaringen opkomen. Als we begrijpen waar onze ervaring past in het gehele verlichtingsproces, dan kunnen we een veel betere grip houden op onze beoefening en op wat te doen – wanneer we kleine aanpassingen moeten maken, wanneer we door moeten zetten, en wanneer we een stap terug moeten doen. Dus iedereen komt op zijn eigen bestuurdersstoel te zitten – een hele nieuwe benadering. Het lijkt voor velen te werken en dat vult mijn hart met vreugde.

Het moet benadrukt worden dat meditatie en de andere gevorderde yoga technieken niet gedaan hoeven te worden met het einddoel voor ogen. We willen allemaal wel wat verlichting van de lasten van het dagelijkse leven – meer innerlijke vrede, meer gelukzaligheid, en meer energie en creativiteit vinden om onze doelen na te streven, wat deze ook mogen zijn. Iedereen richt zich op zijn eigen ideaal, een eigen bhakti proces zou je kunnen zeggen. Hun eigen idee van “verlichting.” Dus, terwijl er een verlichtingsproces is, heeft iedereen zijn eigen benadering, hun eigen ideaal die ze hopen te vervullen.

Als we vooruitgang boeken in onze dagelijkse beoefening zal, wanneer ons zenuwstelsel gezuiverd wordt, ons ideaal zich uitbreiden. Na verloop van tijd reiken we hoger en hoger. Dat is hoe bhakti zich ontvouwd in ons zenuwstelsel. Dan zien we op een dag iedereen als een expressie van ons gelukzalige zelf, en zijn we een fontein van liefde geworden. En misschien zijn er onderweg wel duizend niveaus van een zich uitbreidende ervaring, allemaal even geldig als die ervoor en er na.

Om eerlijk te zijn, het maakt niet echt uit waarom mensen gevorderde yoga technieken beoefenen. We hebben allemaal onze eigen redenen. Door ze te doen openen we onze poort naar het oneindige, ongeacht wat de oorspronkelijke motivatie was die ons op het pad heeft gebracht. Het zuiveren en openen van het zenuwstelsel voor de waarheid zal ons beeld van wat waar is verruimen, ongeacht het beeld waarmee we begonnen zijn. Dus terwijl het goed is om te horen over onze uiteindelijke bestemming van verlichting, is het nog beter om vandaag een meer vervuld persoon te zijn dan dat we gisteren waren. Dit is de ware aantrekkingskracht van gevorderde yoga technieken, want iedere dag doen ze hun werk met regelmatige beoefening, en dat is waardoor het echt effect gaat hebben.

Dus, wat is verlichting? Het is een proces, een reis. Het allerbelangrijkste is dat het ideaal wat je kiest je aanzet om dagelijkse beoefening te doen.

De guru is in je.