Les 102 – Het belang van een soepele langlopende meditatie routine

Vraag: Ik ben nu al zes weken aan het worstelen met de meditatie. Zou het kunnen dat ik gewoon veel te zuiveren heb voordat ik het ademwerk kan toevoegen? Ik bereik nog helemaal geen “gelukzaligheid.” Maar, ik ben trouw geweest aan de twee keer 20 minuten meditatie per dag en ik merk dat ik op subtiele wijze kalmer ben, maar ik heb nog steeds veel “momenten” tijdens de dag dat ik niet zo kalm ben…

Toch ben ik erg dankbaar dat je deze groep en de verlichting van velen geïnitieerd hebt. Nog maar vijf jaar geleden voelde ik me zo alleen in deze wereld … dat mijn spirituele overtuigingen niet door velen werden gedeeld omdat er simpelweg teveel waren die de Almachtige Dollar vereren boven de Spirit. In die tijd bad ik bijna dagelijks om meer gelijkgestemde wereldse engelen (of krijgers zoals sommigen zichzelf graag noemen) en ik ben blij dat ik kan zeggen dat er veel meer Spirit in mijn leven is en dat het iedere dag toeneemt.

Antwoord: Het klinkt alsof er goede dingen gebeuren, maar een wat aangenamere reis zou beter voor je zijn. Het is ongewoon dat meditatie op permanente basis zo rusteloos blijft. Het zou kunnen dat er veel obstructies naar buiten komen, wat goed is, maar er is meer soepelheid nodig in en buiten je meditatie om gemotiveerd te blijven om dit voor lange tijd vol te houden.

Het ongemak kan ontstaan door het forceren van de mantra, te snel uit de meditatie komen, of misschien door langer te mediteren dan wat goed is voor je constitutie. Stel je zelf de volgende vragen:

Pik ik de mantra ontspannen op, zonder dat ik een bepaalde uitspraak forceer? Vecht ik met de gedachten om weer terug te gaan naar de mantra? We willen heel zachtaardig zijn in het proces, alleen ontspannen de voorkeur geven aan de mantra wanneer we realiseren dat we er niet meer bij zijn. Het hoeft geen heldere uitspraak te zijn. Het is zelfs zo dat het van nature een hele vage uitspraak wordt, en dat is precies de bedoeling. Dat is de mind die ons mee de stilte inneemt.

Sta ik te snel op aan het einde van de meditatie? Als we te snel opstaan, kunnen we de obstructies vastzetten die tijdens de meditatie naar buiten komen, dit kan maken dat er ongemak in de dagelijkse activiteiten ontstaat. Dus zorg dat je altijd nog een paar minuten stil bent aan het einde van de meditatie, zonder mantra. Als de meditatie onrustig geweest is met veel gedachten en emoties die naar buiten komen, ga dan vijf of tien minuten liggen, zolang als dat nodig is voor de onrust om tot bedaren te komen. Dit kan een groot verschil maken in onze ervaringen op de dag.

Als de souplesse in meditatie dan nog niet ontstaat, probeer vijf minuten de wervelkolomademhaling te doen voor de meditatie. Als dat geen souplesse in de meditatie brengt, laat de adem dan weer los. Probeer vijf of tien minuten yoga houdingen te doen voor de meditatie. Dan kan ook helpen om de meditatie te versoepelen.

Als niets van het bovenstaande helpt overweeg dan om twee keer per dag vijftien minuten meditatie te doen in plaats van twintig.

Dit zijn maar suggesties van een aantal dingen die je kunt proberen. Experimenteer ermee en kijk of je een soepel ritme kan vinden. De ideale routine bestaat uit asana’s, pranayama en meditatie, in die volgorde. De duur kan wat variëren maar het zou gemiddeld 5, 10 en 20 minuten zijn, in die volgorde. Je moet je eigen balans en comfortzone erin zien te vinden. Wanneer dat gelukt is kan je vele jaren doorgaan met je routine, waarbij je onderweg aanvullende gevorderde yoga technieken toevoegt. Dan is er veel vooruitgang verzekerd. Je proeft al aan de innerlijke stilte. Dat is prachtig. Nu is het zaak om op de lange termijn gestaag in Dat (zuiver gelukzaligheidsbewustzijn) te groeien, zonder dat je onderweg moet stoppen met beoefening vanwege ongemak door een teveel aan zuivering die te snel plaatsvindt. Jij bent degene die achter het stuur zit, dus rijdt verstandig en met souplesse.

Ik wens je alle succes op je reis, “wereld engel”. Je hebt veel gezelschap in deze dagen.

De guru is in je.