Les 103 – Het lot en vrije wil

Vraag: Ik beoefen al vele jaren yoga en meditatie met langzame en gestage vooruitgang in de “ervaringen.” Ik denk dat het enige probleem is dat ik nieuwe technieken blijf uitproberen zonder dat ik er voor langere tijd bij een blijf. Is het iemands karma dat vooruitgang in meditatie belet? Moeten we het overgeven en de dingen laten gebeuren of moeten we onze vrije wil gebruiken om dingen te laten gebeuren? Voor mij is het soms vrije wil en soms neemt het lot het over … het is verwarrend! Kan je hier wat over zeggen?

Antwoord: Ik denk dat je vraag over vrije wil gedeeltelijk behandeld is in les #84, “De kunst van het niets doen.” Als we onszelf toestaan om onderdeel te worden van de evolutie, zullen we iets gaan doen. Alles in de natuur doet iets. Bewust niets doen is alsnog iets doen. De kunst is om iets heel kleins te doen wat de natuurlijke opening van ons zenuwstelsel voor zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en goddelijke extase bevordert. We willen het proces overgeven aan de natuurlijke vermogens van ons zenuwstelsel. Om dat te doen moeten we hier en daar een zetje geven met efficiënte hefbomen. Dat is precies waar het in Gevorderde Yoga Technieken (AYP) over gaat.

Karma/samskara’s/obstructies die in ons zenuwstelsel liggen opgeslagen staan tussen ons en de goddelijke ervaring in. Spirituele technieken zijn er om het zenuwstelsel te stimuleren om zichzelf te zuiveren, de obstructies te verwijderen. Door dit niet te doen en het over te laten aan “het lot” zal de reis langer worden, waarbij de schoonmaak op een later moment gedaan moet worden. Hierin hebben we een vrije keuze. We hebben allemaal de vrijheid om te kiezen. We kunnen het nu of later doen. Dat is de keuze die we hebben. Als we er voor kiezen om het later te doen, hebben we het misschien makkelijker door de inzet van anderen en de stand van de sterren. Maar de meeste geven er de voorkeur aan om er nu mee te starten, in plaats van in het donker te moeten wachten tot iemand anders het licht aan doet.

Misschien wil je les #93, “De tijden veranderen” nog eens doornemen. Het bespreekt hoe de opkomst van dit nieuwe tijdperk gerelateerd is aan de spirituele keuzes die we maken. Het lot staat in de sterren beschreven, de rest is aan ons.

Op het uitproberen van verschillende methodes is de analogie van het “graven van de put” van toepassing. Als we lang genoeg op een plek graven zullen we uiteindelijk water vinden. Als we hier en daar graven zal het misschien langer duren voordat we water vinden. Dus, over het algemeen, is het beter om bij een techniek te blijven, er van uitgaande dat het een geteste en waarachtige techniek is.

In deze lessen behandelen we een volledig scala aan geteste en werkzame technieken, en we brengen ze samen als bouwstenen die door iedereen gebruikt kunnen worden op basis van hun eigen onderzoek en volgens hun unieke capaciteit en tijdslijn. Voor degene die al een ander pad volgen, wordt dit aan geboden als “stof tot nadenken.” Dat is de aanpak.

De guru is in je.