Les 105 – Tegen een muur aanlopen met mulabandha

Vraag: Ik ben met de beoefening bij het begin begonnen en alles ging goed tot ik bij les #55 aankwam, “Mulabandha.” Het is haast onmogelijke om de kringspier zachtjes aan te spannen. Wanneer ik het probeer raak ik volledig gespannen en als gevolg ervan ervaar een verscheidenheid aan pijntjes. Ik blijf het proberen maar ik kan niet wachten tot ik klaar ben met de pranayama – wat tot dit moment aan toe best aangenaam was geworden. Ik maak me ook zorgen over de seksuele nadruk die de lessen hebben gekregen. Ik ben op zoek naar spirituele verlichting en nu vraag ik mezelf af of ik de verkeerde beoefening doe.

Antwoord: Als mulabandha in deze fase niet goed werkt, is het een goed moment om een stapje terug te doen naar een aangenaam niveau van beoefening en daar voor een tijdje bij te blijven. Het kan maanden of nog veel langer duren voordat je voelt dat je klaar bent voor de volgende stap. Dat is prima. Wat je doet is al erg gevorderd. Je zal je op deze manier al op een goed tempo zuiveren en openen. Het is jouw reis.

De aanpak van de beoefening die we hier hanteren is onorthodox in die zin dat iedereen zijn eigen tempo kan bepalen, daarom moet je gematigd zijn in je aanpak en je beoefening afmeten naar je ervaringen. Veel van de technieken die in de lessen beschreven worden zijn historisch gezien altijd alleen maar beschikbaar geweest voor de enkelingen (esoterisch). Tot nu toe. We hebben met deze aanpak dus allemaal een grote verantwoordelijkheid. De hoop is dat er veel meer mensen hun voordeel kunnen doen met gevorderde yoga technieken dan dat in het voorgaande donkere tijdperk het geval was.

Het is voor niemand mogelijk om in een paar maanden door alles heen te snellen zonder op een gegeven moment tegen een muur aan te lopen. We zijn op een lange reis. Herinner de les “Wat is je tijdlijn.” De lessen zijn bedoeld voor de lange termijn, om een doorgaande bron van informatie te verschaffen voor aspiranten op ieder niveau. De technieken zullen geleidelijk aan gevorderder worden als je verder leest, en sommigen zullen absurd lijken. Natuurlijk zullen er minder mensen klaar zijn voor de hogere niveaus, maar er zijn hier nu mensen van ieder niveau, dus we gaan er mee verder. Iedereen zal na verloop van tijd zo ver gaan als dat ze kunnen en willen. Het doel is om de weg van het begin tot het einde vrij te maken zodat iedereen er gebruik van kan maken.

En wat betreft het seksuele aspect, het kan niet gescheiden worden. Het is een essentieel onderdeel van de reis. Het is me niet gelukt om een manier te vinden om het erbuiten te laten. Daarom benaderen we het met een open vizier. Als je verder leest zal je ontdekken hoe het allemaal in elkaar past. Uiteindelijk wordt seks overstegen voor iets veel groters. Het negeren is als tegen het grootste obstakel aanlopen – doen alsof iets er niet is. Seks is iets wat er is, en de energie zal zich op een gegeven moment omhoog uitbreiden. Als dat het niet doet, betekent dat alleen maar dat er nog meer obstructies opgeruimd moeten worden. Het is een fundamentele realiteit in de transformatie van het zenuwstelsel naar een hogere vorm van functioneren. Als je er niet klaar voor bent om er rechtstreeks mee om te gaan in de beoefening is dat prima. Wacht gewoon rustig je tijd af. Meditatie en de wervelkolomademhaling zullen werken aan het openen en verlevendigen van het gehele zenuwstelsel op meer subtiele manieren. Zo kan je de directe stimulatie van seksuele energie vermijden als dat voor jou het beste is. Laat daarom voor dit moment mulabandha achterwege en blijf ook weg bij siddhasana. Zelfs sambhavi (bij het derde oog) is seksueel wanneer het verbinding maakt, dan brengt het extatische conductiviteit door de wervelkolomzenuw omhoog vanuit het bekkengebied. Dat is simpelweg hoe we bedraad zijn voor verlichting. Maar je kan de hele reis met de wervelkolomademhaling en de meditatie maken. Het duurt alleen wat langer, en de seksuele aspecten vinden meer achter de schermen plaats. Uiteindelijk zullen de ervaringen hetzelfde zijn, en zal je klaar voor ze zijn. Het zenuwstelsel zal zich op natuurlijke wijze openen voor haar eigen waarheid, en jij zal door licht en gelukzaligheid gevuld worden.

Er is geen bepaald punt waar je je zou moeten bevinden in dit brede spectrum van technieken. Iedereen heeft de leiding over zijn eigen reis naar verlichting. Dat wat voor jou werkt is waar je moet zijn. En met de zuivering die ontstaat kan je op je eigen tempo verder gaan. Wees voorzichtig dat je jezelf niet teveel belast en dat je je niet aan blijvende moeilijkheden blootstelt. Het is de bedoeling dat het leuk is. Kies je eigen niveau van beoefening voor een soepele en aangename rit.

De guru is in je.