Les 107 – Self-pacing in houdingen en technieken

Vraag: Ik hobby al vijf jaar lang (soms veel, en soms weinig) in astanga yoga, en yoga heeft me geholpen met de adem en mulabandha. Astanga is erg plezierig – zelfs voor een langlaufer/triatleet die niet al te flexibel is. Recentelijk was ik betrokken bij een auto ongeval waarbij ik mijn pols gekneusd heb. Heb je enige suggesties hoe ik de zonnegroet en asana’s kan aanpassen om op de meest effectieve manier door te kunnen gaan met mijn beoefening? Ik had voor het auto ongeluk net de smaak weer te pakken.

Antwoord: De eerste regel voor de zonnegroet, asana’s, en eigenlijk voor alle technieken, is om nooit te forceren, en altijd zachte overreding te gebruiken. Als er wat stijfheid, een blessure of ongemak is, gaan we tot onze natuurlijke grens en testen het een beetje uit. Nooit tot het punt van pijn of forceren. Gewoon tot het uiterste punt van de beweging, en daar blijven voor de duur van de houding. Het kan zijn dat dit zelfs niet in de buurt komt van de volledige houding, en dat is prima. We doen wat we met gemak kunnen doen in de richting van de houding zonder dat we forceren, waarbij we weten dat we in de volgende sessies geleidelijk aan meer zullen doen. Als er op enig moment een mate van rek ontstaat die ongemakkelijk wordt, gaan we terug tot een aangenaam niveau. Of, als we iets verder kunnen zonder te forceren, laten we het ook gebeuren. Dit is waar we al velen malen over gesproken hebben in de Gevorderde Yoga Technieken (AYP). Dit is het principe van “self-pacing” (je eigen tempo bepalen). Dit is de fijne kunst van progressie in yoga – nooit forceren, altijd zachte overreding gebruiken. Met deze aanpak bewegen het lichaam en zenuwstelsel langzaam maar zeker naar meer flexibiliteit, zuiverheid en grotere ervaringen van innerlijke vrede en gelukzaligheid.

Er is een oud gezegde in het Engels dat zegt dat wanneer je grote stappen maakt het leven moeilijk is en wanneer je kleine stappen doet het een makkie is. (“By the yard, life is hard. By the inch, it’s a cinch.”) Het is eenvoudig om tot een gevorderd niveau te komen in yoga als je weet hoe je om moet gaan met self-pacing.

De guru is in je.