Les 109 – Bhakti, meditatie en innerlijke stilte

Vraag: Is het mogelijk dat kundalini, bij gebrek aan een beter woord, tegen je praat? Na het lezen van de bhakti les heb ik gewerkt met het bijsturen van verlangens richting het hogere – soms ging dit niet zo goed, maar op andere momenten voelde ik alsof mijn handelen en gedachten op een plek waren waar ze zouden moeten zijn. Op een gegeven moment heb ik God gevraagd om me door middel van de goddelijke kundalini energie te leiden, om me zo te laten weten wat het hogere is en wat zich als het hogere voordoet. Wanneer ik op een spirituele manier werk dan krijg ik op sommige momenten leiding van de energie in de vorm van gelukzalige gevoelens en golven. Daarom is mijn vraag of het mogelijk is dat kundalini met haar energie tot ons spreekt, of is dit een direct antwoord van God/engelengedachten? Is dit bhakti? Zijn er technieken die we kunnen gebruiken om oude gewoontes en verlangens te helpen zuiveren en ze te richten met bhakti?

Antwoord: Ja God kan tot ons spreken, en doet dat voortdurend. Het kan door middel van kundalini of ieder ander God-kanaal dat we kiezen. Door een spiritueel ideaal te kiezen en hierop te focussen, kunnen we in onszelf de herrie wegfilteren en constant directe leiding ontvangen. Na verloop van tijd worden we een met de leiding, want de guru/God is in ons, en is ons. Dit gebeurt niet zozeer in het denken. God spreekt niet tegen het intellect, dus wees voorzichtig met de mind spelletjes die we met onszelf kunnen spelen – we bouwen heel snel luchtkastelen met het intellect. Hij/Zij spreekt tot ons in het hart met gevoel en intuïtie. Dit is ook hoe we met God praten, met ons hart, met ons gevoel. Als we intens zijn in onze bhakti voor het ideaal, zal dat wat we nodig hebben automatisch gecommuniceerd worden en zullen we weten wat we moeten doen. Zo gaat het, een heel intiem proces dat in ons ontstaat als een eenheid op de innerlijke lagen van gevoel.

We ervaren een wetendheid diep van binnen voor we het weten. Als het op die manier gebeurt dan kan je er zeker van zijn dat het goddelijke leiding is, en geen truc van de mind.

Het zuiveren van het hart is de beste manier om bhakti te ontwikkelen. Dit wordt gedaan door alle gevorderde yoga technieken die we tot nu toe besproken hebben – voornamelijk meditatie. Een gezuiverd hart is een gelukzalig stil hart. Meditatie brengt de “stille getuige” in ons omhoog, wat een diep hart bewustzijn is dat ons in staat stelt om te kiezen in welke richting onze emoties gaan. Voordat de getuige er was werden we overal naar toe gesleurd door onze gedachten en emoties, omdat we er mee geïdentificeerd waren als ons zelf. Met de stille getuige ervaren we dat ons zelf voorbij dat alles is, gedachten en emoties worden dan als objecten die we kunnen richten voordat ze zich naar buiten toe manifesteren. We kunnen voortdurend innerlijk werken met onze gedachten en emoties en problemen voorkomen die ontstaan wanneer alles wat van binnen in ons rondvliegt naar buiten schiet. Door te werken vanaf het niveau van de stille getuige zijn we in staat om de gewoonte te ontwikkelen om gedachten en emoties diep in de mind te richten, voordat ze aan de oppervlakte komen. Dit is ook genoemd in de eerste les over bhakti (#67).

Deze innerlijke bhakti gaat meer over voelen dan over denken. Diep in ons is er een hele fijne lijn tussen denken en voelen. De lijn is waar de mind en het hart elkaar ontmoeten, en dat is het punt van stilte. Om vanuit dat gelukzalige stille evenwichtige punt tussen het hart en de mind te functioneren is het doel van yoga, in eenheid leven met God. Meditatie en de andere gevorderde yoga technieken zijn ervoor om dit te ontwikkelen.

Er komen nog meer technieken (mantra uitbreidingen, samyama en fysieke technieken) die onze stille aanwezigheid in het hart zullen vergroten, en deze zullen onze getuige (zuiver gelukzaligheidsbewustzijn) en bhakti veel krachtiger maken.

Als je op dit moment meer wilt doen, geef dan de voorkeur aan een houding van dienstbaarheid, en wees bewust van het daaraan overgeven van verlangens en emoties. Alle emoties kunnen op die manier opnieuw gericht worden. Het is een pad van overgave, en het is iets wat we overal en op ieder moment kunnen doen. Erg goed voor het hart. Maar laat jezelf er niet teveel in meeslepen. We willen dit namelijk niet doen ten koste van onze zittende beoefening. De beste bhakti is de bhakti die maakt dat we iedere dag oefenen.

De guru is in je.