Les 110 – Romantische liefde

Vraag: Wat zijn effectieve yogatechnieken om niet langer romantische liefdesgevoelens voor iemand te hebben?

Antwoord: Als het een verliefdheid is, zou het over moeten gaan. Als het een obsessie is, dan zal de dagelijkse beoefening die tot nu toe besproken is (met name meditatie) je geleidelijk aan helpen om het te transformeren in iets dat meer evolutionair is. Als het een seksuele verslaving is die je terughoudt, dan kan je als je dat nog niet gedaan hebt, de technieken bekijken die aangeboden worden in de tantra lessen.

Als het pure liefde is die je voor iemand voelt, dan zou ik niet aanraden om het te stoppen. Het is beter om het te laten groeien tot goddelijke dimensies door de zittende beoefening, bhakti en liefdevolle dienstbaarheid.

Als de ander die je liefhebt je schaadt, houd dan in gedachten dat ware liefde krachtig en wijs is en “nee” kan zeggen.

Als het een onbeantwoorde liefde is, geef het dan een andere richting met behulp van bhakti, laat het uitbreiden, en laat het naar degene om je heen stromen die het nodig hebben. Liefde die zich uitbreidt kent geen grenzen en verwacht niets terug.

Er is niets mis met romantische liefde als het verruimt wordt tot goddelijke liefde. Verlichting is een nooit eindigende innerlijke goddelijke romance, waarbij de liefde overal naar toe overstroomt.

De guru is in je.