Les 112 – Bhakti – Persoonlijk en dichtbij

Vraag: Mijn vraag gaat over bhakti. Het wordt omschreven als liefde voor het goddelijke, wat liefde voor mensen, de natuur en alle manifestaties zou kunnen zijn. Soms wordt het gezien als een bepaalde beoefening, zoals chanten, of het zingen van spirituele liederen. Bhakti is zo hoog aangeprezen dat ik me afvraag hoe ik het daadwerkelijk moet beoefenen. Het is abstract om “God lief te hebben.” Je kan houden van Gods kwaliteiten, zoals onvoorwaardelijke liefde, leiding, licht, en daarom verlangen om in Gods aanwezigheid te zijn en over God na te denken, verzonken te zijn in gedachten van God. Maar dit woord “bhakti” is maar een woord – wat is het?

Antwoord: Een hele goede vraag. Liefde voor God (bhakti) kan erg abstract zijn. Er zijn zoveel uiterlijke vormen van bhakti als dat er ishta’s (gekozen idealen) en te bedenken kwaliteiten zijn. Oneindig! In deze lessen gaan we daar niet al teveel op in. Het is het terrein van de religieuze tradities. Voor diegene die houden van de verering in hun traditie, is dat heel goed. Voor degene die daar niet toe geneigd zijn, is het niet het einde van de wereld. Yoga werkt hoe dan ook.

De bhakti waar we hier in de lessen over spreken is de soort die persoonlijk en dichtbij is. Het is een niet-sektarische benadering. Hier gaat bhakti over jou, jouw zenuwstelsel, jouw verlangens, jouw beoefening en jouw ervaringen. Wanneer we hier over bhakti spreken als “liefde voor god,” bedoelen we, wat is ons hoogste verlangen? Wat is het hoogste ideaal dat we voor onszelf nastreven? Misschien is het tot op dit moment alleen een vraag die we willen beantwoorden, zoals, “is er meer dan dit?” Als we deze vraag met oprechtheid stellen in ons hart en onze emoties er aan geven, zullen we wat goede bhakti in beweging brengen. Echte bhakti is heel persoonlijk. Het is ons diepste verlangen om iets meer te worden in dit leven. Het is het willen weten van de waarheid en gebruik maken van onze emoties om er naar toe te werken. Het kan zo simpel zijn als de honger om te willen weten. Dit is bhakti. Of het kan heel betrokken zijn als in een relatie met ons gekozen ideaal, onze ishta. Dat is ook bhakti. In welke vorm het ook ontstaat, het proces is hetzelfde – de emoties worden gericht op het ideaal, wat maakt dat energie door ons zenuwstel beweegt en het hierbij het zenuwstelsel zuivert en opent.

Wanneer verlangen krachtig tot uitdrukking gebracht wordt in ons hart, beginnen er dingen te gebeuren. Antwoorden beginnen te komen. Technieken komen naar ons toe. Dan beginnen we te openen en willen we nog hoger gaan. Dat zal leiden tot meer opening, meer antwoorden, meer technieken. Bhakti is als magie wanneer het tot leven komt. Het komt overeen met de opening van ons zenuwstelsel. We hebben het zenuwstelsel de doorgang naar het oneindige genoemd. Dat werkt twee kanten op. We kunnen, wanneer het zenuwstelsel gezuiverd wordt, erdoor in het oneindige kijken. En God kan door ons zenuwstelsel binnenkomen. God komt als de bhakti in ons hart. God, guru en onze innerlijke bhakti zijn allemaal hetzelfde. Het is het oneindige, dat reageert op je innerlijke roep, en dat door de poort van het zenuwstelsel binnenkomt.

Misschien wil je de volgende lessen nog eens bekijken voor meer details over de benadering van bhakti die we hier hebben:

#12 – “Het essentiële ingrediënt – verlangen”

#67 – “Bhakti – de wetenschap van devotie”

#68 – “De relatie tussen bhakti en traumatische ervaringen”

#88 – “De magie van bhakti”

#109 – “Bhakti, meditatie en innerlijke stilte”

De dynamiek van bhakti is ook in veel andere lessen verweven. Spiritueel verlangen komt van nature op wanneer het zenuwstelsel zich opent, en onze beoefening is nauw verbonden met ons groter wordende verlangen. Het is voor ieder van ons een persoonlijk proces, en toch is het in de verschillende stadia vrij makkelijk te herkennen. Helemaal niet vaag en abstract.

Gericht verlangen is het essentiële ingrediënt in alle spirituele beoefening. Al is dat niet tijdens het daadwerkelijk doen van de beoefening. Voor de procedure van iedere techniek volgen we de betreffende vorm, of het nu meditatie, pranayama, bandha’s, mudra’s of  asana’s is. Het is de bhakti die ons naar onze meditatiekamer brengt. Dan geven we ontspannen de voorkeur aan de betreffende gevorderde yoga techniek die we aan het doen zijn. De technieken zijn ontworpen om gestaag ons zenuwstelsel te openen, iedere dag, iedere maand en ieder jaar. Dus we doen de technieken precies volgens de procedures die we hier in de lessen besproken hebben. Dan hebben we een zenuwstelsel dat zich constant zuivert en opent, een groeiend verlangen naar waarheid en verlichting, en we kijken altijd reikhalzend uit naar het volgende niveau van beoefening. En zo gaat het verder en verder omhoog.

De guru is in je.