Les 116 – Meditatie – Eerste mantra uitbreiding

Als we de mantra I AM blijven gebruiken op die specifieke manier waardoor het de mind toestaat om de stilte in te gaan, ruimen we diep in ons zenuwstelsel obstructies op. Na verloop van tijd zal, naarmate de zuivering vordert, onze ervaring soepeler en dieper worden. We zullen meer innerlijke stilte ervaren.

Met de opkomende innerlijke stilte zullen we er op een gegeven ogenblik klaar voor zijn om bredere halen te maken diep in ons zenuwstelsel zonder teveel te verzanden in de oppervlakte van de mind. We zijn klaar voor een uitbreiding van de mantra.

Zie het als het schakelen in een auto. Als we in de eerste versnelling rijden zijn we er op een gegeven moment klaar voor om naar de tweede versnelling te schakelen. Dit maakt dat we met gemak sneller gaan omdat we voldoende snelheid hebben gemaakt in de eerste versnelling. Wat gebeurt er als we te vroeg naar de tweede versnelling schakelen? We verzanden en het levert niet veel op, want we hebben nog niet genoeg snelheid. Te snel schakelen is een inspanning, en het helpt ons niet om sneller te gaan.

Zo is het ook met het gebruiken van een mantra uitbreiding. Als we souplesse en goede diepgang hebben met de I AM, kunnen we overwegen om verder te gaan naar de eerste uitbreiding. Dit kan een aantal maanden na het starten zijn, of na een aantal jaar. Iedereen is verschillend. Dit is een van die situaties waar self-pacing (bepalen van je eigen tempo) belangrijk is. Er is geen haast om snel verder te gaan. We kunnen als we willen de hele reis maken met de I AM mantra. Er mist niets. Het is alleen een kwestie van hoe snel we willen gaan. We zullen weten of en wanneer het tijd is om te schakelen. Wanneer we op dat moment overgaan dan zal de overgang redelijk soepel moeten gaan met minimale onhandigheid, zoals het goed schakelen in een auto.

De uitbreiding voegt lettergrepen en geluidsvibraties toe aan onze mantra. Dit zal een “grotere voetafdruk” maken in het zenuwstelsel wanneer we mediteren. De meditatie zal langzamer de diepte in gaan en zal langzamer terugkomen uit de stilte. Dit geeft als effect dat zuiver gelukzaligheidsbewustzijn beter blijft hangen in ons zenuwstelsel en in ons bewustzijn. Dat is het voordeel van de uitbreiding. Het versnelt de cultivatie van innerlijke stilte om stabieler en meer in ons aanwezig te zijn. Het is een “hogere versnelling.”

De eerste uitbreiding is een langere mantra. Het is:

… SHREE SHREE I AM I AM …

We gebruiken het op exact dezelfde manier als dat we de I AM hebben gebruikt, waarbij we dezelfde eenvoudige procedure volgen die we vroeg in de lessen geleerd hebben. Als we de overgang gemaakt hebben zal dit vanaf dat moment onze mantra zijn.

We zullen het verschil gelijk merken. Onze mind zal langzamer de stilte ingaan, en langzamer uit de stilte terugkomen. Interessant genoeg is het deze vertraging van de aandacht die naar binnen en buiten gaat wat de opname van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn in ons zenuwstelsel versnelt.

Zie de mantra als iets waarmee we systematisch de structuur van ons onderbewustzijn mee doordringen. Een mantra met een paar lettergrepen gaat er sneller doorheen, waarbij het gemakkelijk beetje bij beetje de obstructies opruimt. Dan komen we op het punt waar we een “bredere” mantra kunnen gaan gebruiken om een groter gebied te kunnen beslaan als we in en uit het onderbewuste gaan, waarbij we iedere keer meer obstructies opruimen. Dit doet een mantra met meer lettergrepen, maar alleen als we de grond hebben bereid met het eerste niveau van de mantra – I AM.

Als je net gestart bent met mediteren, geef jezelf de tijd om een goede gewoonte te ontwikkelen door gebruik te maken van de I AM mantra. En ontwikkel hierbij souplesse en een goede diepte van innerlijke stilte voor je met de eerste uitbreiding aan de slag gaat. Op zijn minst een aantal maanden. Het kan ook een jaar of twee duren voordat de meditatie met I AM het zenuwstelsel genoeg heeft gezuiverd. Misschien langer. We maken allemaal onze unieke reis (met unieke tijdlijn) wanneer we het zenuwstelsel openen voor het oneindige. De mantra zal hier zijn wanneer je er klaar voor bent, laten we dus de tijd nemen … en geniet!

De guru is in je.