Les 117 – Een mantra vinden zonder betekenis?

Vraag: Omdat alle mantra’s met een betekenis verbonden zijn, zelfs die in het Sanskriet, hoe vind ik een mantra zonder betekenis?

Antwoord: Betekenis of afwezigheid van een betekenis hangt af van de manier waarop we het geluid gebruiken. In de procedure van meditatie geven we de voorkeur aan het geluid van de mantra boven de gedachtes die opkomen, inclusief de betekenissen, dus de mantra heeft geen betekenis in de toepassing van het geluid binnenin. Neem het geluid, “AM”. Het is niet alleen een woord in het Engels, het komt ook voor in honderden andere woorden zoals, ham, lam, bam, ram enzovoort, en niet te vergeten de ontelbare betekenissen in andere talen. Denken we aan al deze woorden en betekenissen wanneer we denken aan het geluid “AM?” Nee. Het is een kwestie van context, een kwestie van wat de situatie is wanneer we het geluid gebruiken.

De mantra heeft een unieke gebruikscontext. Het wordt gebruikt op een specifieke manier om naar binnen te keren, naar de stilte van de mind. En hierbij laten we de betekenis los. We hoeven ons geen zorgen te maken over het wegduwen van de betekenis of iets dergelijks. De methode van meditatie zal dit voor ons doen. Het is heel simpel. Wanneer we de mantra gebruiken volgen we een bepaalde manier van denken, een procedure, die we ontwikkelen tot een gewoonte die we gebruiken wanneer we gaan zitten voor meditatie. Een deel van de procedure is het gemakkelijk voorkeur geven aan het geluid van de mantra boven de gedachtes die opkomen. Wanneer de gewoonte eenmaal gevestigd is, zullen er geen betekenissen meer opkomen wanneer we zitten om te mediteren. Het is alleen de mantra. Dat is wat we bedoelen met dat de mantra geen betekenis heeft. Welk specifiek geluid we ook gebruiken als mantra, in meditatie heeft het geen betekenis vanwege de manier waarop het gebruikt wordt.

Voor details over de procedure van meditatie, zie de serie van lessen beginnend met #13.

De guru is in je.