Les 118 – Krachtige pulsaties in meditatie

Vraag: Is het mogelijk dat de energie in mijn zonnevlecht is vast komen te zitten? Om je wat achtergrond te geven, ik heb de afgelopen twee maanden trouw tweemaal per dag de beoefening gedaan. Tijdens het ademen gebruik ik sambhavi en siddhasana. Ik doe geen mulabandha, want ik merkte dat ik niet in staat was om diep te ademen zonder het slot los te laten, en dat leidde af. Ik zal me op sambhavi richten tot het een automatisme geworden is en het dan opnieuw proberen. Ik doe 15 minuten pranayama. Tijdens de meditatie van 20 minuten blijf ik in siddhasana zitten.

De laatste tijd ervaar ik tijdens meditatie een erg krachtige pulsatie in mijn zonnevlecht die me afleidt van de mantra. Het kan een vrij krachtige serie schokken zijn. Ik ga rustig terug naar de mantra maar ik ben met bijna iedere ademhaling afgeleid door de diepe pulsatie. De pulsatie is het krachtigst nadat ik begin uit te ademen. (het is waarneembaar tijdens de inademing en soms tijdens pranayama) Als ik de adem vasthou na de uitademing – wat ik probeerde om te zien wat er zou gebeuren – neemt het wat af. Het lijkt krachtiger te worden tijdens de meditatie en ik voel het vaak tot aan mijn oren. Het gaat helemaal niet naar het gebied onder mijn navel. Ik denk dat ik het niet erg zou vinden als ik op de mantra gefocust zou kunnen blijven, maar het leidt af. Het ontstaan van de pulsatie volgde niet op een nieuw techniek; ik heb de hele tijd ongeveer dezelfde dingen gedaan. De meeste dagen doe ik wat yoga voor de pranayama. De yoga heeft geen effect op de pulsatie. Ik weet niet of je enige suggesties hebt. Ik lijk op het punt te zijn waar ik kan relateren aan wat je besproken hebt over gelukzaligheid, ware het niet dat dit er nu is. Ik stel je gedachten die je er misschien over hebt op prijs en dank je voor je tijd en overweging.

Antwoord: Soms kan pulsatie zoals je beschrijft voorkomen in de beoefening voor een aantal dagen of weken. Het kan bijna overal in het lichaam ontstaan. Normaal gesproken zal het verminderen wanneer het zenuwstelsel zich aanpast. De zonnevlecht kan de blokkade zijn maar het zou ook ergens anders iets in de nadi’s (subtiele zenuwen) kunnen zijn. Ik neem aan dat de pulsatie niet overheersend is tijdens je dagelijkse activiteiten. Als dat wel zo wordt en het lost niet op, zorg dat je dan onderzoekt of het iets medisch is. Niet om paniek te zaaien, maar we willen niet blind zijn voor mogelijke gezondheidsproblemen.

Misschien wil je de les over fysieke sensaties die op kunnen komen in meditatie nog eens bekijken – les # 15. Er wordt daar een specifieke techniek beschreven om om te gaan met afleidende fysieke sensaties in meditatie, waar de afleidende pulsatie ook onder zou vallen.

Als het na het gebruiken van de techniek die beschreven is in les #15 nog steeds afleidend is, zou je kunnen overwegen om gedurende een week wat te minderen met pranayama (en siddhasana en sambhavi als dat nodig is) en te zien of dat helpt. En bouw het dan langzaam weer op als het symptoom verminderd is. Dit is self-pacing (bepalen van je eigen tempo. (je hebt yoni mudra kumbhaka niet genoemd – maar het spreekt voor zich dat hierin minderen ook aan de orde is wanneer de symptomen excessief worden.)

Je zou ook wat uddiyana (en nauli) kunnen doen als onderdeel van de asana’s voor pranayama en meditatie. Deze kunnen helpen in het vrijmaken van de zonnevlecht. We zullen binnenkort nauli (karnen van de buikspieren) ook in de lessen bespreken, en dan nog een andere fysieke techniek (kin pomp) wat hogerop die de energie omhoog zal brengen door de zonnevlecht en borst. We zullen er dus nog vanuit een aantal andere hoeken aan werken.

Wat betreft mulabandha, het is niet nodig om deze gedurende pranayama vast te houden. Het zal zijn eigen patroon van pulsaties vinden als onze innerlijke spirituele biologie wakker wordt. Het klopt dat het afleidend is als mulabandha tot leven komt. Maar de afleiding zal geleidelijk aan veranderen in extatische gelukzaligheid wanneer het innerlijke proces in ons opkomt.

De juiste volgorde van zaken is dat je eerst comfortabel bent in je routine. En dat zou kunnen betekenen dat je tijdelijk wat moet minderen met de genoemde dingen, totdat je deze hobbel in de weg genomen hebt. Het is aan jou.

Ware yogi’s en yogini’s zijn hongerig om op de frontlinie van hun reis te blijven, en daar bewonder ik je voor. Je bhakti is fantastisch. Maar we willen voorkomen dat het teveel wordt. Het is de bedoeling dat het leuk is. En na een tijdje wordt het meer dan leuk. Het wordt oneindige vreugde!

De guru is in je.