Les 119 – Een aantal andere benaderingen van mulabandha
Vraag: Ik heb ook nog steeds wat moeite met mulabandha. Het is erg lastig om de spier aangespannen te houden. Ik weet niet zeker of het aangespannen is behalve als ik het krachtig aanspan. Zijn er wat ondersteunende oefeningen die ik kan doen? Als ik het niet doe, zie ik niet hoe ik zal groeien naar het punt dat ik het wel kan. Maar nu vraagt het al mijn inspanning om het tijdens pranayama te doen en ik weet niet of dat wel goed is.
Antwoord: Het is misschien makkelijker als je het licht aanspant op de omhooggaande inademing tijdens de wervelkolomademhaling en het weer loslaat op de dalende uitademing. Dan zal de adem het teken geven voor de aanspanning. Dit wordt asvini mudra genoemd, het afwisselend aanspannen en ontspannen. Als dat niet werkt, probeer dan een korte aanspanning beneden en een korte aanspanning als je boven bent tijdens de wervelkolomademhaling, ook hierbij geeft de adem het moment aan. Deze laatste benadering is misschien het meest eenvoudig, als het een korte aanspanning is en daarna klaar. Als je daaraan gewend bent, dan kan je misschien tweemaal beneden en tweemaal boven aanspannen in iedere cyclus, en dan later verder gaan met het aanspannen op de inademing en ontspannen op de uitademing. Later kan je het spontaner laten worden zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Iets anders wat je meerdere keren per dag zou kunnen doen zijn aanspanningsoefeningen waarbij je 10 of meer rondjes aanspant en weer loslaat. Het is een kwestie van het ontwikkelen van coördinatie en gewenning. Dan zal het een tweede natuur worden. De kringspier is onderdeel van het orgaan van spirituele extase. We vinden in yoga deze onderdelen door heel het lichaam, soms op plekken waar je het het minst verwacht.
Wat we graag willen bereiken met mulabandha/asvini zijn spontane subtiele bewegingen die ontstaan als de extatische energie op natuurlijke wijze in ons beweegt. Het zal zich geleidelijk aan ontwikkelen wanneer onze extatische conductiviteit opkomt. Alle andere bandha’s en mudra’s zullen in gelijktijdige coördinatie deelnemen, het lijkt dus op een spontane volledige lichaamsmudra die op subtiele wijze overal in ons plaatsvindt. Wanneer we die fase bereiken dan hebben we onze nieuwe natuurlijke spirituele biologie gevonden. Een keer de ogen omhoog draaien en we zijn van binnen volledig in extatische gelukzaligheid. Ons zenuwstelsel is blijvend getransformeerd in een hogere modus van functioneren.
Er is niet een manier om mulabandha/asvini te doen ontwaken. Er is geen exacte formule. Experimenteer ermee en kijk wat voor je werkt. Het is de bedoeling dat het goed voelt. Het kan zijn dat je een manier vindt die ik niet genoemd heb en die voor jou werkt en die niet overmatig afleidt van de andere technieken. Wanneer je siddhasana toevoegt aan deze combinatie van mulabandha/asvini dan zal er waarschijnlijk voor een korte periode wat verstoring zijn. Dat hoort bij het gebied. Het is een overgangsperiode gevuld met verrukking en het zal steeds verrukkelijker worden. Uiteindelijk komt het tot rust in een onophoudelijke goddelijke glimlach die van binnenuit straalt.
De guru is in je.