Les 120 – “Verlichting krijgen”

Vraag: Het belangrijkste doel van het overgebleven deel van mijn leven is om al het mogelijke te doen om in dit leven bevrijding te krijgen van de cyclus van geboorte en dood. Ik weet dat ik nog vele zwakheden moet overkomen maar nog steeds wil ik er alles aan doen om er vanaf te komen en in dit leven deze ziel in de allerhoogste ziel laten opgaan. Is dat mogelijk of niet? Hiervoor moet ik voor een langere periode krachtigere beoefening ondergaan, en dat wil ik ook doen. Dan bedoel ik de wervelkolomademhaling en de meditatie of andere technieken voor langere tijd doen. Graag je advies.

Antwoord: Ja, ik begrijp dat je geen minuut wil verspillen om verlichting te krijgen. Ja, absoluut! Ik heb me ook zo gevoeld sinds ik in dit leven vele jaren geleden begonnen ben met de beoefening. Je zou met je beoefening door moeten gaan al naar gelang je capaciteit waarbij je gebruik maakt van self-pacing (bepalen van je eigen tempo), wees voorzichtig dat je niet teveel doet. Als er spanning is dan is het teveel. We moeten allemaal op ons eigen tempo gaan, anders raakt onze vooruitgang gedwarsboomd. Ik zal mijn best doen om te zorgen dat alles wat je nodig hebt hier in de lessen aanwezig is. Alles behalve een gezuiverd zenuwstelsel. Dat moet je zelf doen, voortgetrokken door je bhakti, je liefde voor Waarheid en God, wat God is die in je leeft.

Houd in gedachten dat “verlichting krijgen” een ego strategie is, en dat het niet waarschijnlijk is dat het in dit leven voltooid wordt als het voortgezet wordt op basis van “krijgen.” Dit haalt niet de noodzaak voor beoefening weg om vooruitgang te bereiken. Maar verlichting is een loslaten. Een paradox. Niet noodzakelijk het loslaten van de beoefening, maar het loslaten van iets. Het loslaten van onze behoefte om het te “krijgen.” Hoe kunnen we datgene loslaten wat we zo wanhopig nodig hebben? Hoe kunnen we precies dat loslaten wat we hebben gecultiveerd – intens verlangen voor God?

Het is iets vreemds. Ergens onderweg stoppen we met het proberen te “krijgen” van verlichting en merken we dat we onszelf er aan “geven.” Misschien doen we alles nog steeds hetzelfde – beoefening, bhakti, dienstbaarheid enzovoorts. Misschien zelfs meer beoefening – ja, zeker meer beoefening. Het zenuwstelsel wil de beoefening doen als het zich opent. Maar iets verandert er. Misschien zit het in het opstijgen van de kundalini, en voelen we dat we niet langer de leiding hebben. Het is eenvoudig om toe te geven aan een krachtig goddelijk proces dat automatisch in ons plaatsvindt, zelfs terwijl we doorgaan met agressieve beoefening. Als het ego aan het oplossen is en zuiver gelukzaligheidsbewustzijn aan het worden is, verlangt het nog steeds naar verlichting en worstelt het om meer te doen om het te “krijgen.” Dan verandert op magische wijze de behoefte om te “krijgen” in de behoefte om te “geven.” Dit is een belangrijk keerpunt en is gegrond in beoefening en opkomende bhakti. Het is een rijping die in ons zenuwstelsel plaatsvindt naarmate het gezuiverd wordt.

Ik denk dat de meest effectieve strategie is om het dag voor dag te bekijken. Het is een hoger pad om te nemen. Maak je niet druk over verlichting ergens in de toekomst. Is het vandaag goed? Is vandaag beter dan gisteren, vorige week en vorig jaar? Dat is iets dat werkelijk en concreet is. Verlichting komt misschien volgend jaar of over honderd levens. Wie weet? Hoe we ons vandaag voelen, en wat we kunnen doen om ons morgen beter te voelen is niet zo vaag. Het is echt, terwijl verlichting, bevrijding, of wat dan ook, ergens in de verbeelding bestaat.

De toekomst is niet werkelijk. Vandaag is echt. Het is ellendig om iets te willen in de toekomst, waarbij je het daar houdt, buiten bereik. De toekomst die komt nooit. Het is maya (illusie). Aan de andere kant is het gelukzalig om te willen wat we vandaag hebben. Dat is waarom ik heb gezegd, “Doe vandaag voor iemand iets aardigs.” Dat is meer verlichting dan dat we kunnen vinden in al onze verbeelding van de toekomst. Als verlichting bestaat, dan is het vandaag te vinden. Het is een subtiel punt. Zolang we beoefening doen voor de toekomst, zal verlichting altijd in de toekomst blijven. Als we beoefening doen voor geluk voor vandaag en morgen, dan is verlichting opeens een stuk dichterbij. Dan kunnen we wat ontspannen en ademen. Het ontspannen en het ademen is de verlichting zelf die ontstaat.

Zullen we verlichting ooit in de toekomst ervaren? Nee, dat zullen we nooit. We kunnen het alleen in het heden ervaren. Dat betekent vandaag.

Wat betekent dit voor onze beoefening? Onthoud wanneer we gaan zitten voor meditatie het een naar binnen gaan is, en dan vervolgens een naar buiten toe gaan, onze dagelijkse activiteiten in, om de gelukzalige stilte te gebruiken die we hebben verkregen. Als we de hele dag mediteren zullen we heel veel stilte hebben. Als we onze stilte niet inzetten in betekenisvolle activiteiten, zullen we geen volledige verlichting krijgen. Misschien alleen het eerste stadium van verlichting – onophoudelijke innerlijke stilte. Dat is niet slecht, maar het is maar een deel. Verlichting is de eenwording van binnen en buiten. Als we helemaal binnen zijn maar niet buiten, zullen we niet in yoga zijn. We moeten naar al het innerlijke en al het uiterlijke toe bewegen – twee volheden. Dan worden we het.

Ik doe hier al maanden al dit schrijfwerk. Waarom? Het is natuurlijk iets goeds dat gedaan moet worden. Velen zullen het daar mee eens zijn. Vanuit mijn perspectief is het met mijn innerlijke stilte naar buiten toe gaan en vele verschillende levens aanraken, en dat helpt me om van binnen enorm te verruimen. Hoe meer ik weggeef, des te meer ik gevuld wordt met extatische gelukzaligheid. Ik ben erg egoïstisch in het overdragen van al deze kennis. En gelijktijdig groeit mijn zelf in iedereen. Jouw vreugde is mijn vreugde. Jij kan hetzelfde doen in jouw leven. Doe je zittende beoefening, het soort beoefening en de hoeveelheid die voor jou goed is, en ga dan iets goeds doen voor iemand. Dat is opkomende verlichting.

Als we het niet delen krijgen we het niet. Het kan vandaag gebeuren. Maak je niet druk over verlichting in de toekomst. Claim vandaag verlichting door je beoefening te doen en dan je stilte en gelukzaligheid weg te geven aan anderen. Wat voor goede gevoelens je beoefening je ook brengt, geef het weg in je dagelijkse activiteiten. Dat is verlichting die nu aan het ontstaan is. Het enige wat we hoeven doen is “ja” te zeggen tegen de naar buiten gaande stroom van goddelijke liefde, en het zal door ons heen stromen als een eindeloze rivier van extatische gelukzaligheid.

Dan zullen we de hele tijd lachen als blije onschuldige kinderen. Dat is wat we zijn wanneer alle obstructies en al het vasthouden verdwenen is.

Verlichting krijgen is het weggeven ervan. Verlichting krijgen is loslaten.

De guru is in je.