Les 121 – Pratyahara – het naar binnen toe uitbreiden van de zintuigen

Vraag: Tijdens de wervelkolomademhaling en meditatie hoor ik verschillende geluiden. Een is een vibrerend geluid van een lage frequentie waarvan ik aanneem dat het het AUM (OM) is. Maar ik hoor niet altijd deze frequentie. Soms hoor ik meerdere frequenties. Zijn deze toonhoogtes verbonden met verschillende chakra’s en geeft dat aan dat ze actief zijn of misschien gezuiverd worden? Moet de aandacht op deze geluiden gefocust worden of moeten ze genegeerd worden?

Antwoord: Iemand heeft een gelijksoortige vraag gesteld en die is in les #53 – “Licht en geluid in pranayama” besproken. In een notendop, ja, het is zuivering, en we geven ontspannen de voorkeur aan onze beoefening boven de ervaringen die opkomen. En ja, de chakra’s zijn hierbij betrokken, maar het is niet nodig om je met de details hiervan bezig te houden. Het bevindt zich “onder de motorkap,” om een analogie uit de eerdere lessen te gebruiken.

De waarheid is dat al onze innerlijke zintuigen tot leven komen in ons gehele zenuwstelsel (nadi’s en chakra’s) wanneer we vooruitgang maken op het pad, we moeten er dus op letten dat we niet afgeleid raken van de technieken die ons zenuwstelsel openen voor de goddelijke ervaringen. In yoga wordt de verandering van de zintuigelijke ervaring “pratyahara” genoemd, wat vaak geïnterpreteerd wordt als het verliezen of opgeven van de gehechtheid aan zintuigelijke ervaringen. Dit wordt soms opgevat als het uitschakelen van de betrokkenheid bij de zintuigen, of de controle ervan. Iets anti-sensueels. Dit heeft in sommige gevallen tot bizarre praktijken geleid, waarbij men vlucht van de natuurlijke ervaringen van de wereld. Dit is een beperkte interpretatie van pratyahara. Wat pratyahara werkelijk betekent is “het naar binnen toe uitbreiden van de zintuigen,” wat betekent dat we meer en meer innerlijke goddelijke kwaliteiten aan gaan voelen die in eerste instantie verleidelijker zijn dan de fysieke sensualiteit, waardoor we er van nature toe worden aangetrokken. We wijzen de fysieke sensualiteit niet af. We gaan alleen functioneren op een breder spectrum van sensualiteit als ons zenuwstelsel zich van binnen opent. Na verloop van tijd gaan zelfs onze fysieke zintuigen beter functioneren als de innerlijke sensualiteit zich opent, en onze sensualiteit wordt ervaren als een breed continuüm. En al die tijd blijven we doorgaan met de beoefening, wat de onderliggende oorzaak is van de transformatie. Het opkomen van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn, een fundamenteel bestandsdeel in dit proces, houdt ons voorbij de greep van ego gehechtheid aan de verbredende zintuigelijke ervaring.

Sommige tradities gebruiken innerlijke zintuigelijke ervaringen voor de beoefening. Daar is niets mis mee als dat onderdeel is van de traditie die we gekozen hebben, en het voor ons werkt. Maar zoals je al zei, soms zijn de ervaringen er en soms zijn ze er niet, afhankelijk van de stroom van zuivering in verschillende delen van ons zenuwstelsel. Wat we in de Gevorderde Yoga Technieken (AYP) doen is gebruik maken van globale technieken die ons gehele zenuwstelsel zuiveren, ongeacht van wat er zich van binnen nog meer afspeelt. Dat is de reden waarom we eerst de meditatie en wervelkolomademhaling gebruiken. Deze zullen de globale schoonmaak doen, en we zijn daarbij niet afhankelijk van de aanwezigheid van een bepaalde ervaring in een bepaald deel van onze spirituele anatomie.

Vroeg of laat zal alles zich openen. Wanneer er ervaringen opkomen, fantastisch. We genieten ervan. Na verloop van tijd zullen we ze vierentwintig uur per dag hebben, zeven dagen per week. Wanneer ze in de beoefening opkomen, blijven we gewoon bij de techniek die we aan het doen zijn. Als ze tijdens onze dagelijkse activiteiten opkomen, kunnen we er van genieten op de manier die we willen. Onze waarneming van onze innerlijke en uiterlijke wereld zal erg ten goede veranderen. Dit is het resultaat van de beoefening, niet de beoefening zelf.

Wanneer onze meditatie en wervelkolomademhaling een goede basis hebben, kunnen we technieken toevoegen die vanaf beide uiteinden de wervelkolomzenuw stimuleren om deze extatisch te doen ontwaken, wat zich vervolgens automatisch door ons hele zenuwstelsel verspreidt. Deze technieken zijn in de voorgaande lessen al besproken.

In de aankomende lessen zullen we naar aanvullende technieken kijken die er meer op gericht zijn om de prana van de beide uiteinden van de wervelkolomzenuw naar het centrum, ons hart, te brengen.

De guru is in je.