Les 124 – Houd het simpel

Vraag: Ik heb een guru die me genezende energie stuurt. Ik weet niet goed wat ik met deze energie moet doen. Ik heb verschillende technieken bestudeerd en ik weet niet meer of ik in of uit moet ademen, of omhoog of omlaag moet kijken. Ik ben een beginner in pranayama en ik weet niet hoe ik de energie moet gebruiken waarmee ik gezegend wordt.

Het voelt alsof mijn wervelkolom bekrachtigd is en ik zou deze energie graag willen gebruiken voor mijn spirituele groei, mijn leven. Ik weet vrij zeker dat ik er al baat van heb sinds ik er mee begonnen ben. Nu worstel ik ermee om uit te vinden wat ik moet doen. Ik heb, op verschillende momenten, geprobeerd om er mee te mediteren. Dan neemt het af. Dan lig ik daar soms maar en voel ik me waardeloos in dit hele proces. Ik ben dankbaar voor je lessen omdat ik nog geen plek gevonden heb voor dit soort vragen en antwoorden. Ik weet zeker dat je dit al op de een of andere manier beantwoord hebt, maar geef me alsjeblieft wat raad over welke techniek of lessen ik zou kunnen gebruiken. Ik weet niet of ik tegen de genezende energie in aan het werken ben.

Er komt een punt in meditatie waar het voelt alsof ik er niet doorheen kan, als een blokkade die me weghoudt bij het oneindige. Ik voelde ook angst om de controle te verliezen, mijn zelf. Er kwam angst in me op om iets los te laten maar ik wist niet wat ik moest doen. Moet ik er gewoon in meegaan? Zal het verminderen door meer meditatieve beoefening en wat zou kunnen helpen? Wat verwijst er in je bibliotheek naar kriya technieken die hiermee werken?

Antwoord: Er is zeker een hoop in beweging bij je. Mijn suggestie is om je aanpak van je spirituele reis te vereenvoudigen, en stap voor stap te gaan. Als je deze lessen wilt gebruiken als je belangrijkste bron van begeleiding, ga dan terug naar het begin en lees de lessen en V&A’s over meditatie, en vindt als eerste een stabiele meditatie routine. Maak je geen zorgen over pranayama of over iets anders totdat je in ieder geval gedurende een aantal maanden gesetteld bent in meditatie. De sleutel tot het uitbreiden van de technieken is om te handelen vanaf een stabiel platform van beoefening. Dat moet er als eerste zijn. In de Gevorderde Yoga Technieken (AYP), betekent dat eerst meditatie, en niets anders tot dat relatief soepel gaat.

Als je emoties of zorgen hebt tijdens de meditatie, behandel ze dan als iedere andere gedachte die opkomt, en ga rustig terug naar de mantra zoals geïnstrueerd in de lessen. Er is niets te vrezen in het loslaten van jezelf. Wat je van binnen zal ontdekken is je eigen “Zelf” – alleen maar vrede, liefde en gelukzaligheid … en de vrijheid van angst. Er zullen wat ups en downs zijn in de beoefening. Dat is normaal. Volg gewoon de procedures van de meditatie en alles zal goedkomen. Je zal je innerlijke stilte voelen opkomen. Het is een thuiskomen.

Wat betreft de innerlijke energieën, of ze nu van buitenaf komen of vanuit innerlijke processen in je zenuwstelsel, je kan er op dezelfde manier mee omgaan. Laat ze tijdens de meditatie gewoon los, waarbij je de voorkeur geeft aan de procedure van de meditatie. Wanneer er zuivering/genezing in ons aan de gang is, dan hoeven we hier geen toezicht op te houden. Het zal automatisch gaan. Laat het gewoon gebeuren zonder overdreven bezorgdheid of de noodzaak om er “iets mee te doen.”

Op een later moment, na een aantal maanden, wanneer je je stabiel voelt in je meditatie routine, probeer dan wat lichte wervelkolomademhaling voor de meditatie, zoals in de lessen uitgelegd wordt. Wanneer het zover is, kijk of je je stabiliteit in je meditatie vergroot door het toevoegen van wat wervelkolomademhaling. Zorg dat je altijd een stabiel platform van dagelijkse beoefening behoudt. Erg belangrijk.

De lessen zijn een specifieke stapsgewijze opbouw van gevorderde yoga technieken. Als je ze nauwgezet volgt, dan zal je je op een logische koers bevinden. Als je teveel dingen tegelijkertijd probeert te doen dan zal dit verwarrend zijn. Als je verschillende leringen volgt kan dat ook verwarrend zijn. Dus, kies een koers en blijf daarbij. Als je besluit om een guru of een organisatie te volgen is dat prima. Zie deze lessen dan alleen als stof tot nadenken. Er moet een lering op de eerste plaats staan – en de rest is alleen maar stof tot nadenken.

De guru is in je.