Les 125 – Kundalini hitte

Vraag: Sinds enige tijd bestudeer ik kundalini en voel ik een grote hoeveelheid interne hitte als gevolg van de kriya’s en meditaties. Laatst las ik dat het deel van het hoofd (sushumna) dat ooit zacht was toen we kinderen waren, weer zacht gemaakt moet worden om de hitte te kunnen loslaten, want anders kan de ervaring van kundalini erg pijnlijk zijn. Dit zou gedaan moeten worden door middel van Reiki Tummo? Zou je hier wat licht op kunnen laten schijnen? Ik heb sinds een aantal dagen mijn meditaties en sadhana wat verkort, wat ik eigenlijk helemaal niet wilde.

Antwoord: Ik ben niet erg bekend met Reiki methoden dus ik kan niet veel zeggen over Reiki Tummo, behalve dat het een agressievere methode lijkt die gericht is op het doen opstijgen van kundalini, wat voorbijgaat aan de genezende vorm van Reiki. Dus misschien is het verwant aan andere yoga systemen die zich richten op het eerst laten opstijgen van kundalini – wat ons bij jouw situatie brengt.

Zoals je weet, gebruiken we in deze lessen eerst technieken voor “globale zuivering” van het zenuwstelsel voordat we kundalini rechtstreeks stimuleren. Deze technieken zijn onder andere meditatie en de wervelkolomademhaling. Met dit als fundament wordt het risico op kundalini moeilijkheden sterk verminderd. Natuurlijk is het zo dat we allemaal de tijd die nodig is om verlichting te bereiken willen verkorten, daarom gaan we met kracht vooruit, en worden we soms in de verleiding gebracht om de voorwaardelijke technieken voor globale zuivering over te slaan. Sommige tradities slaan ze zelfs over!

Als er teveel hitte ontstaat kunnen dat obstructies in de nadi’s en chakra’s zijn, en het prematuur ontwaken van kundalini in die delen van je zenuwstelsel. Alleen maar gebruik maken van kundalini methodes kan maken dat het een lange, langzame en onaangename klus is om doorheen te komen. Zorg dat je les #69 over kundalini symptomen en oplossingen nog eens doorleest.

Naast innerlijke obstructies is er nog een andere reden voor hitte, en je zou dit goed in overweging moeten nemen, want veel kundalini tradities missen dit. Dat is het uitbalanceren van de opgaande en neergaande prana’s (Shiva en Shakti) in de wervelkolomzenuw. Traditionele kundalini yoga gebruikt hier mudra’s en bandha’s voor, maar dit is vaak niet afdoende. De wervelkolomademhaling kan wonderen doen wat betreft het balanceren van de opgaande en neergaande prana’s, en kunnen in sommige gevallen ongemakkelijke symptomen direct stoppen. Metaforisch gesproken is Shakti overal in ons lichaam op zoek naar haar partner, Shiva. Als hij niet op komt dagen, zal ze woester en woester worden en allerlei soorten problemen in ons veroorzaken. Als we tijdens de wervelkolomademhaling Shiva rustig naar beneden brengen naar Shakti’s rijk van het zenuwstelsel, dan zullen de twee in staat zijn om zich op alle plaatsen waar Shakti aan het zoeken is te verenigen – in iedere zenuw en cel. Dit is de metaforische uitleg van hoe de wervelkolomademhaling werkt om de balans van prana’s in het zenuwstelsel te stimuleren.

Al deze dynamische activiteit in het zenuwstelsel zal veel beter te managen zijn wanneer er innerlijke stilte, de getuige, aanwezig is. Vergeet niet dat de getuige niet aangeraakt wordt door alles wat er in beweging is, maar heeft wel over alles de leiding door middel van de bhakti verbinding. Zuiver gelukzaligheidsbewustzijn is ons platform van het “Zelf” dat ons in staat stelt om het goddelijke verlangen te kiezen om de kundalini ervaring in te gaan. Gevestigd zijn in het Zelf/getuige stelt ons ook in staat om veel beter om te gaan met datgene waar we tegenaan lopen als we door de dynamiek gaan van het laten opstijgen van kundalini. Innerlijke stilte is per definitie diepe permanente algehele zuivering in het zenuwstelsel. Dit is waarom meditatie de eerste gevorderde yoga techniek is, en de kerntechniek door alle lessen heen blijft. Met innerlijke stilte kan al het andere een makkie zijn. Zonder innerlijke stilte kan al het anderen lijken op van een klif de hel in springen.

Wat je andere technieken ook zijn, als je er voor zorgt dat je eerst meditatie en de wervelkolomademhaling doet, zou je wat verlichting van de hitte moeten ervaren. Wanneer de balans tussen de opgaande en neergaande prana’s bereikt is door het op doorgaande basis doen van de wervelkolomademhaling, hebben we het vermogen om veel meer met kundalini te doen terwijl we veel minder kans op moeilijkheden hebben. Het is zelfs zo dat het doen van de juiste technieken de reis veranderen in een eindeloze plezierrit van extatische gelukzaligheid. En we hoeven ons er niet schuldig over te voelen, want het is de wijze waarop ons zenuwstelsel ontworpen is om te functioneren. Het is een extatische gelukzaligheidsmachine. En iedereen heeft er een. Mijn hemel, laten we geen minuut verspillen om ze allemaal in een goede werkzame staat te brengen.

Wat betreft de fontanel op de top van het hoofd, voor zover ik weet is dit niet een soort drukventiel voor de kundalini die omhoog komt. Het populaire model van kundalini waarbij het omhoog gaat en vervolgens door de top van het hoofd naar buiten is een te eenvoudige weergave van het proces. Eerder is het zo dat er een verbinding ontstaat op ieder niveau in het lichaam tussen de twee polariteiten die er in ons bestaan. Op het fysieke niveau vindt dit plaats in de borst waar de opgaande en neergaande prana’s elkaar ontmoeten. Van daaruit gaat het door de wervelkolom omhoog naar de hersenen, dan weer terug naar beneden via de voorzijde en weer omhoog door de wervelkolom, en dit zo door in een eindeloze cirkel. Het is een onderdeel van onze nieuwe spirituele biologie. Met adequate globale zuivering en het uitbalanceren van de innerlijke polariteiten, gebeurt dit allemaal met weinig hitte en veel extatische gelukzaligheid. Het is dus een gesloten innerlijke cyclus van vereniging, in plaats van kundalini die uit zichzelf door de kruin naar buiten slaat. Het doorslaan van kundalini door de kruin kan gebeuren, maar dat is het proces de verkeerde richting op sturen, en het is niet erg gezond. Het is beter om het innerlijk bedrijven van de liefde te ontwikkelen en de rest gaat allemaal redelijk vanzelf, en is best aangenaam.

Wat door de kruin naar buiten gaat is een stroom van stralende genezende energie wat een bijproduct is van de innerlijke vereniging van de polariteiten. Dit is iets wat later plaatsvindt en wordt niet als hitte ervaren – dit is extatische gelukzaligheid. De energieën van shiva en shakti komen samen in iets nieuws, overeenkomstig met de derde fase van verlichting – eenheid – goddelijke liefde die door het zenuwstelsel naar buiten overstroomt naar iedereen. In de Christelijke traditie wordt het “Christus” genoemd.

Of de fontanel zich nu wel of niet fysiek opent is niet zo heel erg belangrijk. Misschien gebeurt het, en misschien niet. Als het gebeurt dan zal het een natuurlijke uitkomst zijn van het proces van verlichting, niet iets waar we ons in deze fase zorgen over hoeven te maken. De fontanel bevindt zich boven de hypofyse, waarvan door sommigen gezegd wordt dat het de zetel van hoger bewustzijn is. In het midden van het hoofd bevindt zich de pijnappelklier, wat onze receptor is voor goddelijk licht. Boven de pijnappelklier is de corona radiata wat zich omhoog draait in een komvorm (wat duidelijk gevoeld en geobserveerd kan worden door het innerlijk zien) zodra de energie omhoog gaat. Het is de sahasrar, de duizendbladige lotus.

We hebben dus het punt tussen de wenkbrauwen waar binnen en buiten veel extatische energie gestimuleerd wordt met de wervelkolomademhaling en andere gevorderde yoga technieken, de energie van de fontanel die naar binnen en buiten stroomt door voornamelijk de verlichting in de hypofyse, en de sahasrar boven de pijnappelklier en de wervelkolom, die een enorme aura creëert in de vorm van een fontein. Het wordt best druk daarboven. Dan, in de hersenen, is er de dynamiek tussen de hypofyse en de pijnappelklier (activatie van het derde oog) door de ventrikels, door de medulla oblongata (hersenstam), en helemaal door de wervelkolomzenuw verbonden met de perineum/basis. Er zijn veel energetisch extatische dynamieken die plaatvinden in het hoofd.

Op een dag zullen spirituele neurobiologen het allemaal voor ons uitzoeken. In de tussentijd moeten we doorgaan met de gevorderde yoga technieken die het zenuwstelsel zullen zuiveren en openen, zodat de neurobiologen iemand hebben om te ontleden. Grapje!

Dit zijn zeker opwindende tijden. Ik wens je veel succes op je reis.

De guru is in je.