Les 128 – Siddhasana en druk in het hoofd

Vraag: Dank je voor de verhelderende les over de “linker” siddhasana en de “rechter” padmasana; mijn ervaringen met deze twee asana’s komen volledig overeen met wat je beschrijft. Ik merk dat wanneer ik langer dan een half uur in siddhasana zit, er zich een intense druk opbouwt in het hoofd (een soortgelijke druk als die je voelt in het hoofd tijdens het doen van mulabandha). Is er iets dat ik kan doen om de intensiteit van deze druk te verminderen? Ik vraag me af of het mogelijk is om een hulpmiddel te gebruiken bij het perineum terwijl je in padmasana zit; het lijkt me dat het zowel de voordelen van siddhasana als padmasana geeft?

Antwoord: Ik ben blij dat je de laatste les behulpzaam vond. Zorg dat je de wervelkolomademhaling doet om de druk in het hoofd te balanceren. Doe ook sambhavi samen met je mulabandha en siddhasana. Uiteindelijk zal je ook kechari kunnen gebruiken, die een belangrijke rol speelt in de nieuwe biologie in het hoofd. Dit alles zal de opkomende energieën ondersteunen om tot een gebalanceerd spiritueel functioneren te komen.

Er zullen bepaalde aanpassingen in het hoofd plaatsvinden wanneer de spirituele biologie wakker wordt. Ik noem ze “groeipijnen,” en soms moeten we onze weg er doorheen zien te genezen. Ik had jarenlang af en toe pijn in de hersenstam (medulla oblongata), wat door het derde oog naar voren kwam. Het is nu allemaal een ver verleden (het is extatische gelukzaligheid geworden), en dat zal het voor jou ook zijn. Als het te ongemakkelijk wordt, verminder gewoon wat in de mudra’s, bandha’s en kumbhaka en geef het rust. Het zou in een dag of twee moeten helen. Het lijkt erg veel op atletische training, waarbij we ons zelf geleidelijk aan tot nieuwe niveaus van bekwaamheid brengen die we voorheen niet hadden. Gebruik self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) en doe niet teveel. Als het ongemak in het hoofd chronisch is en niet veranderd door aanpassingen in de beoefening, win dan medisch advies in.

Binnenkort zullen we starten met dynamische jalandhara, wat alles van het hart tot het hoofd in een hoge versnelling zal brengen. Houd je dus goed vast.

Wat betreft de gecombineerde padmasana/siddhasana met behulp van een hulpmiddel, ik heb het zelf niet voor langere tijd uitgeprobeerd. Aangezien dit wetenschap is (op zoek naar de beste toepassingen van kennis), en je bent hier opgekomen, waarom probeer je het niet uit om te zien hoe het voor je werkt? Vanzelfsprekend zal je het willen doseren zodat je de energie stromen niet overmatig stimuleert.

Ik wens je alle succes.

De guru is in je.