Les 13 – Meditatie: Het ontwaken van het Stille Zaad (Mantra)

Je geest heeft een natuurlijk vermogen om stil te zijn. Wanneer het stil wordt ben je in contact met je genius. Albert Einstein zei dat de ideeën die tot de relativiteitstheorie leidden kwamen gedurende momenten van stille reflectie. Mozart hoorde sonates en symfonieën resoneren vanuit de stille regionen van zijn geest. Het enige wat hij hoefde te doen was ze opschrijven. We weten dat Isaac Newton de wetten van beweging en zwaartekracht ontdekte terwijl hij zich ontspande onder een appelboom. Of hij daadwerkelijk geraakt werd door die appel weet niemand, maar er is geen twijfel dat zijn verstilde geest leidde tot een schat aan kennis. We zouden meer voorbeelden kunnen aanhalen, maar je begrijpt de clou wel. De stille geest heeft een grote creativiteit. Maar dat is niet alles. De stille geest is vredig, gelukzalig en gezond, en straalt deze kwaliteiten door de persoon uit naar de omgeving. Mensen die weten hoe ze de stille geest kunnen cultiveren zijn niet alleen in contact met hun innerlijke creativiteit, ze stralen ook een jeugdigheid en optimisme uit welke invloed heeft op iedereen in zijn of haar omgeving. Ze hebben “goede vibraties”.

Eerder spraken we over bewustzijn (gewaarzijn – de waarnemer), en de objectieve wereld (hetgeen wat waargenomen wordt). De essentiële aard van ons bewustzijn is gelukzalige stilte. Het is wat achter de geest ligt, wat ervaren wordt als de geest stil wordt. Het is een onuitputtelijk reservoir van de net genoemde kwaliteiten, het gebied wat wij kennen als God, wat zich altijd bij ons van binnen bevindt. Daarom wordt er in de Psalmen gezegd: “Wees stil en weet dat ik God ben”. Het enige wat we nodig hebben om toegang te krijgen tot het goddelijke is weten hoe we stil moeten zijn.

Meditatie is een systematisch proces waarin het de geest elke dag, voor een specifieke tijdsspanne, wordt toegestaan stil te zijn. Door dit dagelijks te doen gedurende weken, maanden en jaren zal stilte, bewustzijn, zich geleidelijk aan duidelijker manifesteren wanneer we niet mediteren en de geest actief is, en daardoor verrijkt het wereldse leven zich. Door meditatie verandert geleidelijk aan de relatie tussen het bewustzijn en de wereld. Dit is een effect van yoga, het verbinden. Het is de eerste stap. Wanneer gelukzalige stilte eenmaal dagelijks ervaren wordt, kunnen er veel andere dingen gedaan worden om dit te versterken en uit te breiden. Maar eerst moeten we een basis creëren in het bewustzijn, en het stille zaad van wie wij zijn zogezegd doen ontwaken.

Eerder is verteld dat je geest een natuurlijk vermogen heeft om stil te worden. In de Diepe Meditatie (Deep Meditation) methode die we hier zullen beoefenen, zullen we dit natuurlijke vermogen aanwenden. In feite zullen we, bij alle technieken die hier onderwezen worden (en dat zijn er heel wat), je natuurlijke vermogens aanwenden. Het idee is om je te laten zien hoe je de gaven die je al hebt, kunt gebruiken. We zullen hier en daar alleen wat speciale hefbomen gebruiken om je natuurlijke vermogens te activeren. De rest zal aan jou zijn. Als je toepast wat je leert, en volhoudt, zul je op een bepaalde dag weten dat je een onophoudelijke geluksmachine bent, in staat tot ervaringen die je voorstellingsvermogen te boven gaan. Jazeker, dat is wat je echt bent. Meditatie is de eerste stap.

Vanaf het moment dat we ’s morgens ontwaken tot het moment dat we ’s avonds in slaap vallen komen er gedachten op in de geest. Daarna komen er nog meer, wanneer je droomt. En toch zeggen we dat de geest een natuurlijk vermogen heeft om stil te zijn. Hoe?

We zullen een gedachte gebruiken om dit te doen. Maar niet zomaar een gedachte. Een speciale gedachte, die een ‘mantra’ genoemd wordt. We zullen een specifieke denkmethode hanteren voor deze mantra, die de geest de gelegenheid geeft te doen wat het met gemak kan als het de gelegenheid krijgt, tot bedaren komen.

Eigenlijk kan elke gedachte gebruikt worden om te mediteren, zoals veelvuldig gedemonstreerd is door onderzoekers in de afgelopen dertig jaar. Maar wij prefereren een speciale gedachte, eentje die bepaalde effecten produceert in het zenuwstelsel. Het is er ook een die kan worden uitgebreid wanneer we vorderingen maken, maar daarover later meer.

De mantra waarmee we hier beginnen is:

….. I AM…..

(Engelse uitspraak. Fonetisch: AI EM). We zullen ons tijdens de meditatie niet richten op de betekenis van I AM. Zonder twijfel heeft het een heilige betekenis, met name in de Joods-Christelijke traditie, en het heeft ook overeenkomsten met heilige klanken van andere tradities. Het is de klank waar we in geïnteresseerd zijn, niet de betekenis. Het is de klank die we zullen gebruiken, intern. We zijn uit op de fundamentele trillingskwaliteit die de klank veroorzaakt, als het effectief wordt toegepast diep binnenin de geest en het zenuwstelsel. Misschien zijn deze diepgaande effecten die mensen van binnen ervaren de reden waarom I AM al eeuwenlang vereerd wordt. We zullen ons gaan richten op het correcte gebruik van de mantra tijdens de meditatie-beoefening. Op deze manier zullen we de beste resultaten boeken.

We gaan het als volgt toepassen:

Zoek een rustige, comfortabele plek waar je kunt zitten, bij voorkeur met steun voor je rug. We willen onnodige afleidingen vermijden. Ga ergens zitten waar het comfortabel is, en waar je je ogen ongestoord voor 20 minuten kan sluiten.

Als je eenmaal comfortabel zit, sluit dan langzaam je ogen. Je zult gedachten opmerken, gedachtestromen. Dat is prima. Observeer ze gewoon zonder je er aan te storen. Na ongeveer een minuut, introduceer je zachtjes de gedachte … I AM (fonetisch AI EM) …. en begint deze lichtjes en zonder inspanning in je je geest te herhalen. Als je gedachten afdwalen, dan zul je je uiteindelijk realiseren dat dit gebeurd is. Maak je daar niet druk over. Het is natuurlijk. Als je je realiseert dat je de mantra niet aan het herhalen bent, ga er dan rustig naar terug. Dit is alles wat je hoeft te doen. Herhaal de mantra stil en ongeforceerd van binnen. Het doel is niet om met je aandacht onafgebroken bij de mantra te zijn. Het doel is om de eenvoudige procedure te volgen van het denken van de mantra, hem te verliezen, en er naar terug te keren als je merkt dat je hem verloren hebt. Bied geen weerstand als de mantra ernaar neigt minder duidelijk te worden. Het denken van de mantra hoeft niet met een duidelijke uitspraak te zijn. I AM kan ervaren worden op vele niveaus in je geest en zenuwstelsel. Als je er naar terugkeert, keer dan terug naar een niveau dat comfortabel is zonder dat je je inspant voor een heldere of juist wazige uitspraak.
Volg deze procedure gedurende 20 minuten, en neem daarna, met de ogen gesloten, een paar minuten rust voordat je opstaat.

Het is de bedoeling dat deze oefening twee keer per dag gedaan wordt, voordat je aan je dag begint en voordat je aan je avondactiviteiten begint. Het beste is ze voor de maaltijden te doen, omdat de spijsvertering het meditatieproces kan verstoren. Spreek met jezelf af om het een paar maanden te doen. Geef het wat tijd om het te laten werken. Je zult versteld staan van de resultaten, en daarna zul je meer en meer verlangen naar vooruitgang.

Voor nu is dit voldoende.

In de volgende lessen zullen we meer in detail treden over het proces en over de gevolgen van meditatie. Daarna zullen we beginnen te werken met een ander natuurlijk vermogen dat we allemaal hebben, ons vermogen om de adem te gebruiken om stilte in beweging te brengen met eindeloze extase tot gevolg.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek.