Les 130 – Vibraties bij de basis

Vraag: Ik beoefen al een lange tijd asana’s (houdingen). Wanneer ik mijn asana’s afrond en shavasana (lijkhouding) doe, voel ik soms een vreemde vibratie of eerder een aanraking in het gebied onder mijn geslachtsdelen. In de meeste gevallen kan ik het met wilskracht stoppen, andere keren lukt dat niet. Ik voel deze vibratie soms ook op het werk. Dan wordt het erg hinderlijk. Het wordt haast onbeheersbaar en ik lijk het niet te kunnen stoppen. Is dit een soort reinigingsproces of is er iets mis met me? Ik doe gewoon normale asana’s die ik geleerd heb op een hatha yoga cursus. Ik doe ook asvini mudra en nauli. Ik zou je reactie waarderen.

Antwoord: Ja, het is zuivering/reiniging. Dit is een vroegtijdig kundalini symptoom. Er is niets mis met je. Er zijn goed dingen aan het gebeuren. Misschien alleen wat in de verkeerde volgorde.

Er kunnen wat ongemakken, pijntjes en vibraties voorkomen tijdens de zuivering van het zenuwstelsel. Het is normaal dat dit voorkomt in het gebied van het perineum/basisgebied wanneer kundalini in beweging komt. De symptomen zouden weer voorbij moeten gaan. Als ze dat niet doen, dan is de standaardformule om te minderen in de beoefening totdat ze dat wel doen. Dit wordt self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) genoemd in de lessen.

Mulabandha/asvini (aanspanning van de kringspier) en nauli zijn krachtig in stimuleren van de energie in het gebied dat je noemt, en zijn waarschijnlijk de boosdoeners. Er wat mee minderen zal waarschijnlijk wat verlichting geven. Het is niet verrassend dat je deze ervaring hebt met het doen van deze hatha yoga technieken zonder de voorwaardelijke “globale” technieken.

Het doen van de globale technieken van diepe meditatie en de wervelkolomademhaling voor het op laten stijgen van kundalini is de beste manier om de zuivering in balans te houden en onprettige kundalini symptomen te vermijden.

Misschien is het tijd voor je om te overwegen om met diepe meditatie te starten. En vervolgens de wervelkolomademhaling toe te voegen wanneer je een goede meditatie routine hebt opgebouwd. De lessen gaan er helemaal doorheen, stap voor stap. Ik denk dat je geen problemen meer zal hebben bij de basis als je dat doet. Het is zelfs zo dat je de moeilijkheden al vroegtijdig ondervangt, voor het zich ergens verderop in het lichaam uit. De lessen bespreken alle redenen om eerst te beginnen met de globale zuiveringstechnieken, en de meer gerichte (hatha-stijl) technieken pas te starten wanneer er een goede basis is in de globale technieken. Het is erg belangrijk om dingen in de juiste volgorde te doen. Het kan een hoop moeilijkheden en vertraging met kundalini energie voorkomen, en in plaats daarvan een hoop extase en snelle vooruitgang met zich meebrengen.

Asana’s/houdingen zijn goed voor de meeste mensen op ieder niveau, en vormen ook een goede warming-up voor pranayama en meditatie. Wanneer je start met technieken zoals mulabandha/asvini en nauli, dan zijn de voorwaardelijke technieken van meditatie en de wervelkolomademhaling nodig om de energieën te absorberen en te balanceren die bij de basis (muladhara) gestimuleerd worden en dan vanzelf door het zenuwstelsel omhoog bewegen.

De guru is in je.