Les 133 – Nectar

Vraag: Soms ervaar ik een hele zoete smaak achterin mijn keel. Het is niet echt zoet maar wat “madhur” genoemd kan worden (een Indiaas woord.. ik ken het Engelse woord hier niet voor). Het gebeurt vanzelf en na ongeveer een uur verdwijnt het weer. Het is me niet gelukt om het aan iets te relateren. Niet aan wat ik doe of aan wat ik eet. Ik geniet er echt van wanneer het gebeurt en hoe meer ik slik hoe meer ik het kan proeven. Ik hoop dat je er wat licht op kan werpen.

Antwoord: Je omschrijving klinkt als nectar, wat “amrita” genoemd wordt, wat uit de hersenen naar beneden komt door de keelholte. Het wordt door spirituele technieken gestimuleerd, met name pranayama, kumbhaka en kechari, al zou het van iedere techniek kunnen komen, soms zelfs alleen door bhakti.

In de biologie van kundalini komen er seksuele essentien door de wervelkolom omhoog, en ook door het spijsverteringssysteem en andere kanalen. Vervolgens is er in de hersenen een proces dat de nectar naar beneden het spijsverteringsysteem inbrengt via het genoemde voorste kanaal, waar het opnieuw verwerkt wordt en weer omhoog gestuurd wordt. Het is dus een circulair proces, door het midden omhoog en langs de voorzijde naar beneden. Deze biologie is de basis van opkomende innerlijke ervaringen. Het is onderdeel van de menselijke spirituele transformatie. Gevorderde yoga technieken zijn ontworpen om dit proces in gang te zetten.

Nectar kan zoet zijn met een bloemengeur. Het wordt vaak opgemerkt in de vroege fases van het ontwaken van kundalini. Later is het minder waarneembaar. Raak er niet teveel op gefixeerd. Ga door met je beoefening wat die ook moge zijn. De ervaring is onderdeel van een groter proces, en geen doel op zich.

Er gebeuren goede dingen.

De guru is in je.