Les 137 – Beide voeten in het paradijs krijgen

Vraag: Ik ben er klaar voor om weer met meditatie te staren zodat ik weer kan voelen wat ik in het verleden voelde. Het begon toen ik op school zat. Ik was altijd naar iets aan het streven, maar tot nu wist ik niet naar wat. Ik ben toen begonnen met meditatie. Ik probeerde altijd in shavasana (lijkhouding) te mediteren omdat er genoemd werd dat je in deze houding uren kan liggen zonder het lichaam te belasten.

Het is ongeveer vijf jaar geleden dat ik op een dag het licht voelde. Ik kan niet uitleggen wat het was … maar de volgende dag vertelde mijn familie me dat ik die nacht een meter boven mijn bed in de lucht zweefde en dat mijn lichaam gloeide. Sinds die dag ben ik aan het speuren geweest naar wat er toen met me gebeurde. Ik bleef doorgaan met mediteren en het is nog een aantal keer gebeurd dat ik me gewichtsloos voelde en dat ik een vreemde sensatie voelde in mijn derde oog. Na dit alles, vanwege studies, werk en trouwen, ben ik gestopt met meditatie en nu is het drie jaar later. Maar nog steeds ruik ik af en toe de geur van bloemen, en soms kan ik niet raden wat ik ruik maar is het erg aangenaam. Soms hoor ik van binnen rinkelende bellen en soms hoor ik het geluid hreem, wat klinkt als hreeeeeeeeeeeeeemmm. Help me alsjeblieft verder of vertel me in ieder geval hoe ik verder moet gaan nu ik niet mediteer en er weer mee wil beginnen.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Je kan naar het begin van de lessen gaan en stap voor stap door de instructies van meditatie en de wervelkolomademhaling gaan en het dan vervolgens combineren met de fysieke technieken (bandha’s, mudra’s, asana’s, kumbhaka). Er wordt ook gesproken over het “Waarom?” dat in ons opkomt, en hoe we dat kunnen gebruiken om bhakti te vergroten – het verlangen voor het goddelijke. Er is niet veel theorie of filosofie in de lessen. De focus ligt op de technieken en op het omgaan met de verschillende soorten ervaringen die daar uit voortkomen.

Je ervaringen van innerlijk licht, gewichtsloosheid, zoete geuren, innerlijke geluiden, etc., zijn allemaal symptomen van goede zuivering die in je zenuwstelsel plaatsvindt. Het beste “symptoom” om uiteindelijk te hebben is natuurlijk oneindig goddelijk geluk.

Je zal goede resultaten hebben wanneer je weer met de beoefening begint. Houd in gedachten dat de symptomen van zuivering niet de technieken zelf zijn, en dat verdere vooruitgang een resultaat is van technieken, en niet van alleen maar focussen op een bepaalde ervaring, zelfs niet de wonderbaarlijke. Dit komt rechtstreeks uit de Yoga Sutra’s van Patanjali, en is een goed en praktisch advies voor iedereen op het pad van yoga die enige vorm van ervaringen heeft.

Shavasana (lijkhouding) is een prachtige houding, en wordt meestal gedaan aan het einde van een asana routine en het kan ook aan het einde van de zittende beoefening van pranayama, meditatie etc. gedaan worden. Het wordt traditioneel niet tijdens meditatie gedaan, en hier zijn verscheidene redenen voor. Instructies in gemakkelijke manieren om te zitten zijn gegeven in de lessen #33 en #75. Je zult zien dat de zithouding zich ontwikkelt naarmate de beoefening vordert. Als je verlangen om te mediteren sterk is, dan zal je de tijd vinden om een dagelijkse oefenroutine te creëren. Het kost om te beginnen maar twee keer per dag 20-30 minuten. Het managen van de tijd wordt ook in de lessen behandeld.

Als je besluit om terug te gaan naar je voorgaande beoefening, of je hebt een leraar of guru die je assisteert, zie de lessen dan gewoon als “stof tot nadenken.”

Het lijkt erop alsof je al bijna een voet in het paradijs had. Nu is het misschien tijd om beide voeten in het paradijs te krijgen. Ik wens je alle succes op je gekozen pad.

De guru is in je.