Les 139 – Dynamische jalandhara – de kinpomp

Door middel van meditatie en de wervelkolomademhaling doen we een grote schoonmaak in het zenuwstelsel, en stimuleren en balanceren we gelijktijdig de goddelijke energieën in ons. Aan deze twee prachtige globale technieken hebben we een serie van mudra’s, bandha’s en asana’s toegevoegd om ons rechtstreeks op bepaalde gebieden in het lichaam te richten, zowel boven als beneden. Met de kumbhaka (vasthouden van de adem) in yoni mudra, hebben we de stimulatie van kundalini en de stroom van prana in de wervelkolomzenuw en daaraan voorbij, sterk vergroot. Vervolgens hebben we nauli toegevoegd, en zijn we begonnen met gerichte beoefening om kundalini nog meer omhoog te brengen vanuit het bekkengebied, door de buik, richting het hart.

Nu we dit allemaal onder de knie hebben, zijn we er klaar voor om ons te richten op de energiestromen tussen het hart en het hoofd. Dit is het terrein van dynamische jalandhara. We hebben de statische jalandhara geleerd in combinatie met yoni mudra kumbhaka. Het is de kin laten zakken voor zover als dat aangenaam is richting het kuiltje in de hals. Nu zullen we het op een dynamischere manier gebruiken. Het effect hiervan zal zijn dat de beweging van prana gestimuleerd wordt tussen het hart en het hoofd. Ik noem het de “kinpomp,” omdat de prana met deze techniek omhoog en omlaag gepompt wordt tussen het hart en het hoofd op een manier die je haast niet zal geloven. Het is een krachtige zuiveraar en een techniek die de energie stimuleert in het bovenlichaam en het hoofd.

We zullen ook een nieuwe kumbhaka sessie toevoegen met de kinpomp. We bespreken later hoe dat geïntegreerd moet worden. Wat we voor nu zullen doen is ons op dezelfde manier voorbereiden als voor yoni mudra kumbhaka, alleen zullen we nu geen gebruik maken van de vingers op de neus en ogen. We willen dat het hoofd vrij kan bewegen.

Dezelfde richtlijnen als voor yoni mudra kumbhaka zijn hier van toepassing wat betreft het hebben van de stabiele voorwaardelijke beoefening, en geen gezondheidsproblemen die verergerd kunnen worden door het vasthouden van de adem. Je moet stabiel zijn in alle aspecten van yoni mudra kumbhaka voordat je de kinpomp probeert. Een bijkomende richtlijn voor de kinpomp is dat je geen klachten in de nek of het hoofd moet hebben die verergerd kunnen worden door het ronddraaien van het hoofd.

We zitten dus in siddhasana. We doen onze standaard inademing vanaf de basis (muladhara) omhoog door de wervelkolomzenuw naar het punt tussen de wenkbrauwen, en we houden onze adem vast door het sluiten van de luchtpijp in de keel op de normale manier, waarbij we de adem vasthouden door het strotklepje (epiglottis) te gebruiken. Vervolgens brengen we onszelf in mulabandha, uddiyana, sambhavi en kechari, en kijken we met aandacht door het derde oog naar buiten, allemaal net zoals in yoni mudra kumbhaka. Bij de kinpomp rusten onze handen ontspannen op onze knieën of bovenbenen.

Nu, met volle longen, beginnen we rustig met het roteren van het hoofd naar links, dan naar achteren, dan naar rechts, en vervolgens laten we het hoofd naar beneden richting de borst “vallen” in een snellere vegende beweging, waarbij we onderlangs zwaaien van rechts naar links, en dan komen we weer omhoog aan de linkerzijde van de cirkel, waarbij we vertragen, en dan volgens weer rond en dan het hoofd weer laten vallen, en dan opnieuw, en zo verder. We maken dus een langzame cirkel met het hoofd, behalve tijdens het snellere laten vallen/vegen richting de borst van rechts naar links. We blijvend doorgaan met deze cirkelende beweging van het hoofd tot wanneer we er aan toe zijn om onze kumbhaka weer los te laten en we met de adem door de wervelkolom naar beneden gaan. We houden het hoofd in beweging als we weer inademen, waarbij we met de adem weer door de wervelkolomzenuw gaan. Dan, wanneer we weer ingeademd zijn, veranderen we de draairichting van het hoofd, dus we laten het hoofd nu van links naar rechts vallen/vegen wanneer we naar beneden richting de borst gaan. We blijven gedurende dat we de adem vasthouden zo doorgaan en ook als we weer uitademen en inademen. Dan wanneer we weer volledig ingeademd zijn veranderen we weer de richting waarop het hoofd draait. En zo verder, waarbij we naar links draaien op een volledig ingehouden adem, en naar rechts draaien tijdens de volgende ingehouden adem, en zo verder. We veranderen de draairichting van het hoofd iedere keer dat we weer vol zijn met lucht. Dit is de kinpomp.

Laten we nu wat meer de details bespreken. Wanneer we dit voor het eerst leren beperken we deze techniek tot vier ademhalingen. Later, wanneer we er aan wennen, kunnen we overschakelen op de klok en het voor vijf minuten beoefenen, en uiteindelijk tien minuten, waarbij we van self-pacing (bepalen van je eigen tempo) gebruik maken om daar te komen. De kinpomp wordt gelijk na de wervelkolomademhaling gedaan, en direct voor de meditatie. Wanneer we de kinpomp toevoegen, verplaatsen we onze yoni kumbhaka mudra naar het einde van onze beoefening, na de meditatie en voor de rust. Er verandert niets in de uitvoering van de techniek van yoni mudra kumbhaka. Het verschuift alleen naar een andere plek in onze routine. Dus dan hebben we kumbhaka met de kinpomp voor de meditatie, en kumbhaka met yoni mudra kumbhaka na de meditatie. Er zit veel kracht in deze combinatie.

De kinpomp zal in het begin wat onhandig aanvoelen. Je wist dat dat het geval zou zijn toch? Het duurt even om er aan te wennen. Het is de inspanning waard om de verandering te maken. We forceren hierbij niets. We gaan nooit voorbij de aangename bewegingsmogelijkheid van onze nek. En we doen het langzaam, waarbij we er op letten dat we niets forceren. Met meer oefening, zal het bewegingsbereik van het hoofd geleidelijk toenemen. Na verloop van tijd zal de kin dichtbij de borst komen of deze zelfs aanraken wanneer we met het hoofd beneden langs bewegen. Maar overhaast dit niet. Misschien komen we wel nooit zo ver naar beneden, en dat is helemaal goed. Zoals met alle yoga, gaan we nooit voorbij de grenzen van wat aangenaam is. Begin altijd met een kleinere hoofdbeweging en laat de beweging geleidelijk aan en van nature groter worden gedurende een sessie tot een aangenaam maximum. Dat is hoe de kinpomp optimaal voor je zal werken. Misschien merk je wat geluiden of sensaties op in je borst tijdens het doen van de kinpomp. Dit is normaal. Het kan klinken als een kloppen, of voelen als knarsen achter het borstbeen. Je nek zal misschien ook wat kraken, wat ook normaal is. Maar ongemak is niet normaal, dus als je dat ervaart, zorg dat je gelijk mindert. Doe niet teveel van de kinpomp. Het heeft wat tijd nodig om het op te bouwen. Wees erg voorzichtig en zorg dat je self-pacing gebruikt, waarbij je ruim binnen je aangename bewegingsbereik blijft. Herinner je dat we gebruik blijven maken van alle andere genoemde mudra’s en bandha’s tijdens onze kinpomp kumbhaka. En natuurlijk zitten we, voor zolang het aangenaam is, gedurende de volledige routine in siddhasana.

Wat kunnen we ervaren als gevolg van de dynamische jalandhara – de kinpomp? Als je al wat actieve kundalini in je lichaam hebt, wat prana dat door het zenuwstelsel beweegt, dan zal de kinpomp twee dingen doen. Als eerste zal het de prana krachtig naar beneden brengen naar het hart waar het gecombineerd wordt met de prana die door de buik omhoog komt vanuit het bekkengebied. Dit zijn twee verschillende soorten prana, gekarakteriseerd door de energetische polariteiten in ons lichaam. Ten tweede zal de kinpomp de gecombineerde prana’s vanaf het hart in grote hoeveelheden naar het hoofd brengen. Als kundalini actief is in het lichaam dan zal het hoofd aanvoelen alsof het volgepompt wordt met vitale essentien en licht. Iedere holte in het hoofd zal oplichten. Zelfs de sinussen kunnen deze sensaties hebben. Het kan een beetje vreemd zijn, maar dat gaat snel voorbij. Als kundalini nog niet erg actief is in het lichaam, dan zal de kinpomp het stimuleren, in samenwerking met de andere middelen die worden toegepast. Alles is met elkaar verbonden. Het is alleen een kwestie van tijd als er zoveel aspecten van ons zenuwstelsel gestimuleerd worden.

In het begin kunnen er wat bijwerkingen zijn van de kinpomp. Dit duurt als het goed is niet lang. Er kan wat duizeligheid zijn. Misschien een lichte hoofdpijn. Misschien energiestromen in het bovenlichaam en hoofd die tot op heden nog niet ervaren zijn. Het is een krachtige techniek, en we doen een poging om door te breken naar een hoger niveau van functioneren in ons zenuwstelsel, dus er kunnen een paar hobbels op de weg zijn. Om deze reden is het verstandig om de allereerste keer je kinpomp beoefening in het weekend te doen zodat je minder verplichtingen hebt. Wees methodisch en doe niet teveel. Als er symptomen zijn die ongemakkelijk worden, stop dan onmiddellijk met de techniek en geef jezelf de tijd om te herstellen. Dan kan je het later, rustig aan, opnieuw proberen. Respecteer je grenzen en gebruik self-pacing. Self-pacing is erg belangrijk met de kinpomp. We brengen met deze techniek veel energie opwaarts door kanalen waar nog niet eerder zoveel energie is geweest. En we hebben te maken met delicate onderdelen van onze anatomie, onze nek en het hoofd. Al we verlichting willen, dan moeten we de deuren langzaam openen zodat de spirituele energieën die in ons bewegen hun natuurlijk neurobiologische vorm van functioneren kunnen vinden. De kinpomp is een erg krachtige manier om de deuren tussen het hart en het hoofd te openen.

Wanneer we de kinpomp voor lange tijd dagelijks blijven doen zullen we merken dat we krachtiger worden in onze borst, nek en hoofd. Het is een spirituele bekrachtiging die ontstaat doordat prana op krachtige nieuwe manieren door ons heen stroomt. Ons hart wordt gevuld met een krachtige en tastbare liefde. Onze spirituele visie zal versterkt worden. Het derde oog en de kruin ontvangen rechtstreeks de toegenomen stroom van energie. Het voelt erg goed om de energie op gezonde wijze te hebben stromen in de hogere delen van het lichaam. Je wordt ook fysiek krachtiger door het doen van de kinpomp. Er zijn dus veel voordelen en het is een techniek die het zeker waard is om te leren en door de loop der tijd te verfijnen. Begin rustig aan het bouw het heel geleidelijk aan op.

Wanneer we onze sessie van de dynamische jalandhara afronden zullen we ons energetisch opgeladen voelen en willen we misschien een minuutje extra nemen om te settelen in de meditatie. Het is meer een energetische geladenheid dan dat het fysiek is, al kan het er beide zijn na het doen van kumbhaka waarbij het hoofd voor een aantal minuten ronddraait. Dus neem een paar minuten om tot rust te komen als je de meditatie ingaat. Misschien wacht je een paar minuten met het beginnen van de mantra als je die behoefte voelt. Zorg dat je moeiteloos met de mantra start zoals oorspronkelijk is aangegeven, en volg zoals altijd de eenvoudige procedure van de meditatie. We zullen van grote pranische geladenheid naar diepe stilte gaan. Het vermengen van deze twee is erg krachtig, en het zal een ander soort ervaring geven in de meditatie. Het is de cultivatie van pranische energie van de kinpomp die vermengt met de stilte van diepe meditatie. Een nieuw soort lichtende volheid zal in ons zenuwstelsel geboren worden, en het zal met ons mee stromen onze dagelijkse activiteiten in. Er zal dus gelijktijdig stille gelukzaligheid en extatische uitstraling zijn. Vertaling: Extatische gelukzaligheid!

De guru is in je.