Les 14 – Meditatie V&A – Er gebeurt niet zo veel.

Vraag: Bedankt voor de meditatie-instructies. Het lijkt voor mij echter niet te werken. Ik herhaal de mantra en er gebeurt niets bijzonders. Er komen alledaagse gedachten in me op en ik kom dan telkens opnieuw terug naar de mantra als ik me hier bewust van wordt, precies zoals je zei. Het is behoorlijk saai. Ben ik hier gewoon niet geschikt voor?

Antwoord: Ons zenuwstelsel is gemaakt voor het ervaren van gelukzalige stilte. Dit is precies waar we voor geschapen zijn. Geen enkel mens is daar een uitzondering op. Elk zenuwstelsel bevat echter obstructies die losgemaakt en verwijderd moeten worden – het zijn deze, gedurende vele levens opgehoopte onzuiverheden, die de manifestatie van onze natuurlijke aard in deze wereld blokkeren, en het innerlijk zien onmogelijk maken. Yoga oefeningen richten zich op het verwijderen van deze obstructies. Yoga is een zuiveringsproces. Het is dit zuiveringsproces dat onze innerlijke en uitwendige aard verenigd. Tijdens de meditatie weten we dat het proces werkt als we de mantra verliezen en we ons ervan bewust worden dat we aan iets anders denken. Gedurende de meditatieprocedure zijn deze andere gedachten een symptoom van iets dat is losgekomen. We erkennen dit, gaan terug naar de mantra en verder met het proces. Het is belangrijk om op je gemak te zijn met de mantra, niet te focussen op een vage mentale uitspraak, er überhaupt niet aan vast te klampen, maar gewoon moeiteloos ermee zijn. Als we deze gewoonte op een ongedwongen manier ontwikkelen, dan zal de geest op natuurlijke wijze in stilte tot rust komen. We faciliteren een natuurlijk proces van onze geest.

Tot op heden waren al onze gedachten gericht op de uitwendige manifestaties van de geest en de buitenwereld. De mantra, I AM, is bedoeld om naar binnen te gaan in ‘ontmanifestatie’, om ons naar de bron van onze gedachten te brengen, de bron van onszelf, puur en onbegrensd bewustzijn. Maar het wordt niet altijd in deze glorieuze termen ervaren. Vaak bestaat het slechts uit het verliezen van de mantra, gevolgd door een plezierig tijdloos moment van geen mantra en geen gedachten, om je vervolgens weer bewust te worden van gedachten en dan terug te keren naar de mantra. Het zuiveringsproces gaat door. Dit is perfecte meditatie. Dit is de gewoonte die we elke dag in meditatie willen cultiveren, want het zal ons naar het oneindige leiden. De ervaringen zullen komen als het zuiveringsproces doorgaat. Maar ervaringen, of het gebrek daaraan, zijn niet de toetssteen voor de juistheid van de meditatieprocedure. De procedure is heel specifiek, en op elke willekeurige dag kunnen we wel of niet een innerlijke expansie voelen. Begrijp je?

Op een bepaalde manier is het net schatgraven. Goed graven betekent de aarde op een dusdanig specifieke manier verplaatsen zodat we op een efficiënte manier de bodem bereiken waar de met goud gevulde schatkist op ons wacht. Het graven zelf hoeft niet veel gelijkenis te vertonen met een kist vol goud. Desalniettemin leid het graven tot het goud. Het goede nieuws over meditatie is dat we gedurende het graafproces vaak glimpen van het goud zullen zien, ook als we niet aan het graven zijn, gedurende onze gewone dagelijkse activiteiten. Na verloop van tijd stapelen onze ervaringen met het goud zich geleidelijk op als we dagelijks mediteren. En dan, op een dag realiseren we ons dat we het goud zijn. We hebben lange tijd doorgezet en alles is veranderd. Vanaf de eerste dag bezien we de wereld anders, want door het innerlijke reinigingsproces worden we dat wat ten grondslag aan de wereld ligt. Dat waren we vanaf het eerste begin. Met yoga maken we het venster van ons zenuwstelsel schoon en ontwikkelen een heldere perceptie die de waarheid is. Dit is wie wij zijn. Het mysterie van het leven wordt blootgelegd. Wij zijn dat wat aan alles ten grondslag ligt. Wij zijn oneindige gelukzaligheid!

Houd het dus vol. Wakker steeds opnieuw het vuur van je verlangen om de waarheid binnen je zelf te kennen aan. Dit zorgt ervoor dat je door blijft gaan. En onderweg zul je positieve feedback krijgen vanuit je innerlijk. Blijf de meditatieprocedure tweemaal daags gedurende 20 minuten volgen. Als je ervaringen dieper worden, zul je niet op willen houden dit natuurlijke vermogen om naar binnen te keren te faciliteren, omdat het je eigen zelf is dat je aan het blootleggen bent. Je zult jezelf hiertoe aanzetten.

Gaandeweg zullen we geavanceerde yoga technieken toevoegen die de kracht van meditatie enorm zullen doen toenemen. Als een stevige tuinslang niet al het vuil weg krijgt, dan hebben we de optie om een hogedrukreiniger erop aan te sluiten.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek.