Les 143 – Kinpomp – effecten in het onderlichaam

We hebben de kinpomp (dynamische jalandhara) besproken als zijnde een “gerichte” gevorderde yoga techniek. De voornaamste focus ligt op het openen van de kanalen die in beide richtingen tussen de borstholte en het hoofd lopen. Maar het is nog veel meer dan dit.

Alle yoga technieken zijn met elkaar verbonden. Soms kunnen we de verbindingen zien (of voelen), en op andere momenten zijn de verbindingen niet zo vanzelfsprekend. Het is een kwestie van hoeveel zuivering we hebben gecultiveerd in ons zenuwstelsel. Hoe meer zuivering er heeft plaatsgevonden, hoe waarneembaarder de verbindingen zullen zijn.

In les #91 over yoni mudra kumbhaka hebben we de statische versie van jalandhara geïntroduceerd, wat het naar beneden brengen van de kin is tot een aangenaam maximum en het daar laten rusten gedurende kumbhaka (vasthouden van de adem). We hebben genoemd dat jalandhara de wervelkolomzenuw over de gehele lengte oprekt vanaf het punt tussen de wenkbrauwen helemaal naar beneden tot aan de basis bij het perineum.

De kinpomp geeft aan dit rekkende effect op de wervelkolomzenuw nog een hele nieuwe dimensie. Rotaties van het hoofd beïnvloeden de wervelkolomzenuw ook helemaal tot aan de basis, alleen op een manier die veel meer stimulatie geeft. Het effect is een subtiel wervelen van de wervelkolomzenuw van beneden tot boven. Met opkomende extatische gelukzaligheid in de wervelkolom is dit wervelen ook extatisch, en speelt het een belangrijke rol in de vereniging van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn (Shiva) en goddelijke extase (Shakti) in het hart en door het gehele lichaam.

De kinpomp ontwikkelt zich door de loop der tijd waarin er een natuurlijke coördinatie ontstaat met alle mudra’s en bandha’s in het lichaam. Uiteindelijk is er nog maar één subtiele “volledige lichaamsmudra” die bestaat uit alle delen die we nu stuk voor stuk aan het leren zijn. Alle onderdelen beginnen onhandig en eindigen subtiel, soepel en innig verbonden op het moment dat oneindige extatische gelukzaligheid geboren is en vanuit het lichaam uitstraalt. De kinpomp is onderdeel van deze verfijning. Op een later moment in de beoefening dan zal, wanneer het hoofd stopt, het spirituele wervelen van binnen door blijven gaan, gecentreerd rond de wervelkolomzenuw en waarbij het goddelijke energie in alle richtingen uitzendt. Maak je geen zorgen, tegen die tijd zal je het niet eens in de gaten hebben en niemand zal het van buitenaf kunnen zien, behalve aan de stralende glimlach op je gezicht en het plezier dat het geeft om bij je in de buurt zijn. Een intentie is dan al genoeg om de spirituele stromen in beweging te zetten. Dan kan je de spirituele energieën laten wervelen zonder je hoofd te bewegen.

Als je de behoefte hebt om het innerlijke spirituele wervelen in de buitenwereld tot uitdrukking te brengen, dan kan je de wervelende derwisjen van de Soefi’s bezoeken en de hele nacht dansen. Veel spirituele rituelen en dansen zijn afgestemd op ons innerlijke spirituele wervelen. Het is natuurlijk voor sommigen om openlijk hun innerlijk licht te vieren. Anderen geven er misschien de voorkeur aan om stil te zitten en innerlijk te dansen in extase. Onafhankelijk van de cultuur, religie of persoonlijke voorkeur, het is dezelfde dans. De dans van het goddelijke in ons.

Als we gewend raken aan het doen van de kinpomp, zal je merken dat er veel dingen plaatsvinden. De energie die tussen het hoofd en het hart stroomt hebben we al eerder besproken. Je zal ook merken dat het rekken en wervelen van de wervelkolomzenuw het onderlichaam ingaat. Als je hoofd naar boven beweegt tijdens de rotatie merk je misschien dat je knieën geneigd zijn om lichtjes mee omhoog te bewegen, en dan weer naar beneden gaan wanneer het hoofd naar de borst valt nadat je het achterste deel van de rotatie hebt afgemaakt. Dan, op een later moment, zal je merken dat de knieën op verschillende momenten lichtjes omhoog en omlaag gaan tijdens de kinpomp. Er zal zich een soort coördinatie ontwikkelen tussen de rotatie van het hoofd en de kleine bewegingen van de knieën.

Wat is dit? Het is het begin van de microbewegingen van subtiele nauli, zoals genoemd in les #129. En waar is nauli voor? Nauli is er om de kundalini energie omhoog te laten wervelen. Daar is dat woord, “wervelen,” weer. Na verloop van tijd zullen de kinpomp en nauli vanzelf samen gaan werken op het niveau van de innerlijke microbewegingen om dit wervelen in de wervelkolomzenuw te bevorderen. Dit wordt merkbaar als onze kinpomp zich verder ontwikkelt en de benen, handen en buikspieren op natuurlijke wijze onderdeel worden van de techniek. Dit is niet zozeer een fysieke handeling. Het is de reactie van het lichaam op de beweging van extatische energie in de wervelkolomzenuw. Extatische conductiviteit is de basis van alle natuurlijke verbondenheid tussen de technieken.

Het ontstaan van de subtiele bewegingen tijdens de kinpomp geeft ook een nieuwe draai aan siddhasana, het wordt subtiel dynamisch en daardoor zelfs nog aangenamer. Je kunt je voorstellen dat mulabandha, sambhavi en kechari uiteindelijk ook mee zullen gaan doen. Dit zijn allemaal technieken die verschillende aspecten van ons zenuwstelsel stimuleren. Het zenuwstelsel is een geheel en vroeger of later smelten alle technieken samen in een multidimensionale handeling die een uitdrukking is van het zenuwstelsel. Op dat punt zijn wij niet langer de doener. Vanaf dan is God de doener. En dat is wat yoga is, worden wat we zijn – de poort naar oneindige gelukzaligheid, extase, liefde en geluk.

De guru is in je.