Les 146 – Shaktipat – directe overdracht van spirituele energie

Vraag: Is het nodig om op een gegeven moment shaktipat te ontvangen voordat iemand samadhi kan ervaren? Zelfs de grote Paramahamsa Yogananda ontving shaktipat van Sri Yukteswar voor hij in staat was om samadhi te bereiken. Als dit nodig is op welke manier kan je shaktipat ontvangen?

Antwoord: Shaktipat is de directe overdracht van energie van guru aan de discipel. Overdracht van spirituele energie kan ook ontstaan in de vorm van darshan (zegen van een meester), satsang (in spiritueel gezelschap zijn), door ons gekozen ideaal door de intensiteit van onze innerlijke bhakti, en zelfs door het lezen van geïnspireerde spirituele geschriften. Het is allemaal spirituele energie die door verschillende invloeden in ons stroomt, en dit kan op veel manieren plaatsvinden. Het is voornamelijk onze bhakti die de mate bepaalt waarin het stroomt. Wanneer de bhakti intens is zal de energie ergens vandaan stromen, van waar dan ook. Shaktipat heeft zijn oorsprong dus in de aspirant, en niet in iemand anders.

En er is in deze dagen in ieder van ons nog een andere stimulator, en dat zijn de sterren. De sterren geven ons iedere minuut van de dag hun darshan. Dit komt doordat het nieuwe tijdperk van verlichting in opkomst is, en we allemaal gestimuleerd worden om van binnenuit te openen. In het afgelopen donkere tijdperk was spiritueel ontwaken dat gestimuleerd werd door anderen van groter belang dan dat dat vandaag de dag het geval is. In die dagen was een heilige een kaars in een immense zee van duisternis. De kaars was een zeldzaamheid, en er waren er maar een aantal die de kans hadden om er door aangestoken te worden. Het was een tijd van spirituele armoede, en de vlam werd brandende gehouden door het door te gegeven aan enkelingen. Dankzij hen en de veranderende tijden is het nu totaal anders.

In het huidige tijdperk bevinden we ons allemaal op het randje van verlichting. Het lijkt misschien niet zo. Er zijn nog steeds veel obstakels die van binnen opgelost moeten worden, maar dat is nu veel eenvoudiger te doen dan dat het duizenden jaren lang het geval is geweest, of zelfs nog maar een paar decennia geleden. De zon van God is aan het opkomen. Haat is bezig met zijn laatste chaotische opleving in de wereld, en het zal niet winnen. Wanneer het licht verschijnt, verdwijnt de duisternis.

Het is belangrijk om shaktipat en de traditionele relatie tussen guru en discipel in het licht van deze veranderde tijden te zien. We zijn niet langer volledig afhankelijk van individuele heiligen of leraren voor onze verlichting. We zijn spiritueel zelfvoorzienend aan het worden. We zijn allemaal het vermogen aan het ontwikkelen om onze eigen spirituele transformatie te genereren.

De beste manier om verlicht te worden is door het doen van dagelijkse yoga beoefening. Het is de meest zekere en meest veilige weg, want wij zijn het die bepalen hoeveel energie er van binnenuit zal stromen door verstandige self-pacing (bepalen van je eigen tempo) terwijl we gebruik maken van krachtige spirituele technieken die zelfs enkele decennia geleden voor de meesten nog niet toegankelijk waren.

Er is nog een andere spirituele invloed aan het werk in de wereld deze dagen. Het is op dit moment groter dan de kracht van alle guru’s op de planeet. Naarmate er meer en meer mensen vorderen op het pad naar verlichting door hun eigen inspanningen, is de goddelijke uitstraling van spirituele energie van zoveel openende zenuwstelsels aan het toenemen, en dit versnelt de opening van iedereen. Als meer mensen dagelijkse beoefening doen neemt de invloed hiervan exponentieel toe. Het doen van je beoefening is dus niet alleen goed voor jezelf. Het is goed voor de wereld. Er is een grote kracht in getallen, en dit is de wijze waarop de wereld spiritueel getransformeerd wordt. Het is de ultieme shaktipat/darshan/satsang voor iedereen.

Is individuele shaktipat nog steeds nodig om verlichting te bereiken? Misschien zullen we, ergens vandaan, op een bepaalt punt een dergelijke individuele overdracht krijgen, en misschien niet. We hoeven er niet voor naar op zoek te gaan. Wees op je hoede voor iedereen die je een kortere weg door shaktipat aanbiedt. Op die manier werkt het niet.

Het enige wat we hoeven te doen is iedere dag in onze meditatieruimte zitten, en dan het leven ingaan en onze liefde weggeven. Samadhi (onbegrensd zuiver gelukzaligheidsbewustzijn) komt in meditatie. Volledige verlichting ontstaat door het geven van je samadhi aan de wereld. De spirituele energie van transformatie die we nodig hebben zal van binnenuit en van buitenaf komen wanneer we ons zenuwstelsel zuiveren door onze eigen inspanningen. Als ons intense verlangen naar verlichting aanwezig is, dan zal alles wat we nodig hebben om het te bereiken er ook zijn.

De guru is in je.