Les 147 – De volgorde van asana’s, pranayama en meditatie
Vraag: Ik combineer wat andere krachtsoefeningen zoals push ups, squats etc. met yoga. Sommige van deze oefeningen kosten veel energie. Wanneer ik na de oefeningen verder ga met pranayama en meditatie, voel ik dat de “frisheid” van de meditatie verminderd is door de andere activiteiten. Is het goed als ik eerst de meditatie doe en dan vervolgens yoga/oefeningen en dan de pranayama? Ik zou graag horen hoe ik dit op kan lossen. Veel dank voor je begeleiding.
Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Zoals je al ontdekt hebt kunnen oefeningen het beste na meditatie gedaan worden en niet vlak daar voor. Tijdens meditatie brengen we de mind en het lichaam systematisch tot stilte. Deze stilte is een belangrijke bron van alle spirituele progressie.
Asana’s en pranayama zijn een onderdeel van dit proces van de stilte in gaan. Met wat eenvoudig buigen en strekken starten we met het losmaken en verstillen van de zenuwen, en bereiden we de wervelkolomzenuw voor op pranayama. Met pranayama gaan we verder met het verstillen van het gehele zenuwstelsel en cultiveren het op een manier die het voorbereid op diepe meditatie. Dat is de traditionele volgorde voor de beste resultaten in een oefenroutine – asana’s, pranayama en meditatie. En het werkt echt.
Ik raad je aan om te overwegen om het rustige buig en strek gedeelte van je asana’s aan het begin te doen. Dan vervolgens pranayama te doen en dan meditatie, zodat je het volledige voordeel kunt ervaren van de hierboven genoemde volgorde. Na de meditatie en na voldoende rust om er weer uit te komen, is het een goed moment om meer inspannende fysieke oefeningen te doen. Zie les #80 voor meer over fysieke oefeningen en yoga.
Dus, eerst doen we die dingen in de beste volgorde om ons in gelukzaligheidsbewustzijn te brengen, en dan komen we daar verfrist uit en klaar om actief te zijn in de wereld. Inspannende activiteit na de meditatie is geen probleem als we de tijd genomen hebben om er helemaal uit te komen. Activiteit helpt bij het stabiliseren van de gelukzaligheid en extase in ons zenuwstelsel. Dit is de manier waarop we transformeren tot een wandelende verlichte, in plaats van een wandelende wat we daarvoor ook waren.
De guru is in je.