Les 15 – Meditatie V&A: Rusteloosheid

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Sinds ik begonnen ben, heb ik een aantal dagen een aangenaam vredig en kalm gevoel ervaren. Daarna begon ik rusteloos te worden tijdens de meditatie, en geïrriteerd gedurende de dag. Wat is er aan de hand?

Antwoord: Alhoewel het reinigen van het zenuwstelsel met meditatie een eenvoudig proces lijkt, is het ook heel delicaat. De procedure die we gebruiken is eenvoudig – we denken de mantra op een ongedwongen manier, even later realiseren we ons dat we hem kwijt zijn, en gaan er dan weer rustig naar terug zonder dat we ons inspannen voor een duidelijke of onduidelijke uitspraak .. enzovoorts, twintig minuten lang, twee keer per dag. Maar laat je niet misleiden door de eenvoud ervan. Neem het niet lichtvaardig op. Dit is een geavanceerde en krachtig werkende techniek. Het losweken van obstructies die diep van binnen zitten, welke ontstaan zijn gedurende vele levens, wordt op een natuurlijke manier gefaciliteerd. Het zijn stress en spanningen diep in ons zenuwstelsel, die ons zicht op de waarheid in en rondom ons belemmeren. Sommige restricties zijn aangeboren. Anderen hebben we in dit leven toegevoegd. Stukje bij beetje komen ze vrij gedurende de meditatie. Het is een reusachtige onderneming, met diepgaande resultaten.

Wanneer het reinigingsproces een beetje uit balans is, kan je wat ongemak ervaren – rusteloosheid, geïrriteerdheid, onplezierige fysieke sensaties. Niet stil kunnen zitten. Onprettige gedachten. Gelukkig zijn er manieren om het meditatieproces in balans te brengen wanneer je hinder ondervind. Het eerste om te doen is zorgen dat je voldoende tijd neemt om uit de meditatie te komen. Onthoud dat er gedurende de meditatie een innerlijk reinigingsproces bezig is. Je voelt misschien niet zoveel gebeuren, maar als je uit de meditatie opspringt zonder eerst te rusten, kun je je daarna enige tijd geïrriteerd voelen – misschien zelfs de hele dag. Reageer het niet af op je geliefden, vrienden en collega’s. Zie het voor wat het is, een onevenwichtigheid in je beoefening. Neem altijd een paar minuten de tijd om niets te doen (ontspannen, zonder de mantra te denken) aan het eind van de meditatie. Dit staat toe dat stress en spanningen die gedurende de meditatie uit het zenuwstelsel losgekomen zijn, verdwijnen zonder schade te aan te richten. Dan, als je opstaat, zul je je licht en verfrist voelen. Zo niet, dan neem je waarschijnlijk niet lang genoeg rust. Rust dus aan het einde zo lang als nodig is uit om zo een vloeiende overgang van meditatie naar activiteit te verkrijgen. Misschien wil je zelfs wel even gaan liggen aan het eind van de meditatie. Iedereen is anders. Zoek uit wat voor jou de beste manier is om uit de meditatie te komen.

Sommige mensen reageren heel snel op meditatie. Een klein beetje heeft dan al verstrekkende gevolgen. Dit is heel goed. Als je een van die personen bent ben je gezegend, maar je moet wel goed opletten dat je routine in balans is, zodat je je door het hogere tempo van innerlijke reiniging niet onprettig gaat voelen. Als na twintig minuten meditatie gaan liggen en een tijdje rusten de boel niet kalmeert, dan kan het nodig zijn om de meditatietijd te verkorten tot vijftien minuten. Als dit nog steeds oncomfortabel is, probeer dan tien minuten. Vind je eigen balans. En neem altijd de tijd wanneer je uit de meditatie komt.

Soms kun je fysiek ongemak ervaren tijdens de meditatie. Dit is meestal een symptoom van het vrijkomen van obstructies in het zenuwstelsel. Als dit het eenvoudige meditatieproces verstoort, stop dan met de mantra en sta toe dat je aandacht naar het fysieke ongemak afdwaalt. Blijf daar een poosje met je aandacht. Meestal zal dit het ongemak vanzelf oplossen. Als dat zo is, keer dan terug naar de mantra en ga door met je meditatie tot je tijd erop zit. Tel de tijd wanneer je met je aandacht bij het fysieke ongemak was als deel van je meditatietijd. Als de sensatie niet weggaat, ga dan even liggen, net zolang tot de sensatie verdwijnt. Het is een goede zaak. Een grote obstructie is aan het loskomen. Laat het ongedwongen en natuurlijk gaan. Dezelfde procedure geldt als je overspoeld wordt door gedachten, die wel of niet vergezeld kunnen worden door fysieke sensaties. Als je niet op een ontspannen manier terug kunt keren naar de mantra, geef de gedachten dan even je aandacht tot ze voldoende zijn opgelost, zodat je de mantra wel makkelijk op kunt pakken. Onthoud dat meditatie geen gevecht is met eventuele fysieke of mentale activiteit. Dit zijn allemaal symptomen van het vrijkomen van obstructies uit de diepten van het zenuwstelsel. We laten ze gewoon gaan. Het is onze taak om de eenvoudige procedure van het denken van de mantra te volgen, en toe te staan dat het proces van innerlijke reiniging plaatsvindt. Dit is geen oorlog op het niveau van de bewuste geest. Op die manier kan je het nooit winnen. We werken vanuit ons binnenste, in en voorbij het onderbewustzijn. Om dit te doen moeten we het natuurlijke vermogen van de geest toestaan ons naar binnen te nemen. Leer jezelf aan dat je de mantra ongedwongen denkt, en laat het naar binnen keren.

Meditatie is de meest effectieve manier om diep binnen in het onderbewustzijn te kunnen werken, zodat er kan worden schoongemaakt. Met meditatie kunnen we heel gemakkelijk voorbij het onderbewuste komen, waardoor we het onderliggende bewustzijn, de bron van alles dat waarachtig en evolutionair is, kunnen bereiken. Het is ons bewustzijn dat de innerlijke obstructies verwijdert, indien we het door meditatie de gelegenheid geven. Gaandeweg, als de obstructies verwijderd zijn, bemerken we meer en meer rustige stilte in ons dagelijkse leven. Dit is het begin van verlichting, onze natuurlijke staat. Ga dus door met het elke dag reinigen van het venster van je zenuwstelsel.

De guru is in je.

Noot: Voor gedetailleerde instructies omtrent Diepe Meditatie, zie het AYP Diepe meditatie boek.