Les 152 – Denken over betekenis ten opzichte van het doen van de samyama techniek

Vraag: Nu ben ik een beetje in de war, ik dacht dat we gewoon het woord moesten denken en het vervolgens loslaten. Dit laatste antwoord klinkt alsof we erop zouden moeten mediteren of er over moeten nadenken. Een andere vraag – ik heb tijdens de dag in mijn lichaam uitbarstingen van gevoelens/energie. Ze kunnen gelokaliseerd worden en ik lijk er enige controle over te hebben. Ik neem aan dat het kundalini is. Mijn vraag is dit – is het gewoon een aangename nasleep of wordt er iets losgelaten?

Antwoord: Ja, je hebt gelijk. Pak de sutra gewoon op als een vaag idee en laat het los. En dan vervolgens vijftien seconden stilte. De bespreking van betekenis heeft niets te maken met de uitvoering van de samyama techniek zelf. Sommige mensen zijn op zoek naar verheldering, zijn hun weg aan het vinden met de betekenissen, op zoek naar hun eigen ecologie. We hebben vele talen in deze groep, dus je kan je voorstellen waar iedereen doorheen gaat. Terwijl iedereen zijn weg vindt, gaan de betekenissen naar het onderbewuste. Dat is geen onderdeel van de beoefening van samyama. Het is net zoals “wat is akasha? … Oké, dit is wat het is.” Vergeet het vervolgens gewoon en doe samyama op de woorden, de sutra. De betekenis is van binnen aanwezig. We denken er niet over na tijdens samyama. We pakken de sutra heel lichtjes op en laten het los.

De aangename “uitbarstingen” zijn heel goed. De innerlijke stilte is aan het bewegen in je door je samyama. Het kan op vele verschillende manieren ervaren worden. De volgende les (over supernormaal worden) gaat hier verder op in. Velen hebben gelijksoortige ervaringen. Het is niet nodig om de ervaringen te “controleren.” Ze zijn natuurlijk. Laat het maar gebeuren, binnen de grenzen van gezond verstand. Ze zijn het loslaten van obstructies en de verschijning van goddelijke energie. Ze zullen na verloop van tijd stabiliseren – meer natuurlijke stille gelukzaligheid en extatische uitstraling in het leven. Samyama is het van binnen naar buiten toe doen van yoga, toegevoegd aan onze technieken die van buiten naar binnen gaan.

De eerste resultaten die velen hebben met samyama zijn erg indrukwekkend. Bravo!

De guru is in je.