Les 155 – Samyama – lichtheid, schudden en levitatie?

Vraag: Ik doe de sutra’s nu sinds een week en het voelde vanaf het begin af aan goed. Vanavond tijdens de lichtheid sutra kreeg ik een golf van energie die ook goed voelde en maakte dat ik me van binnen erg licht voelde. Vervolgens begon ik te schudden en te slingeren. Mijn armen gingen op en neer en ik was aan het schudden en ik dacht dat ik zou gaan schreeuwen, maar dat gebeurde niet. Ik weet niet waar het allemaal vandaan kwam. En het volgende dat ik me herinner is dat ik aan het voeteneind van mijn bed zat zonder dat ik weet hoe ik daar van het hoofdeind gekomen ben waar ik met gekruiste benen zat. Ik ben teruggegaan naar het hoofdeinde van het bed en begon opnieuw en toen gebeurde het weer. Deze keer heb ik gespiekt toen het schudden na de sutra begon en ik zag mijn lichaam van het ene eind van het bed naar het andere hoppen. Ik heb het nog een aantal keer gedaan en ben toen gaan liggen waarbij het voelde alsof iedere zenuw in mijn lichaam een klysma had gehad.

Is dit levitatie of is het gewoon fysiek? Wat het ook is, het voelt goed wanneer ik het doe en ook daarna, dus het moet een goede beoefening zijn. Ik wil er mee doorgaan, ben je het daar mee eens? Maar ik ben bang om van het bed af te vallen. Moet ik hiervoor naar de vloer verhuizen?

Antwoord: Het komt vanuit je innerlijke stilte, en het is een prachtige start met de lichtheid sutra. Als je je erna goed voelt, ga er dan mee door. Zorg dat je genoeg rust neemt wanneer je uit je beoefening komt.

Als je meer op je gemak bent met het doen van de lichtheid sutra op kussens of een matras op de vloer, doe dat dan. Je kan de rest van je beoefening op het bed blijven doen als je dat wilt, en dan op het einde naar de vloer verplaatsen voor de lichtheid sutra. Maar je zal merken dat er niet veel risico is om van het bed te vallen omdat je je intuïtief bewust zal zijn van je locatie tijdens de beoefening. Het zal eerder zo zijn dat het bed zal beschadigen tijdens dit dynamische begin, dus dat is ook een goede reden om naar de vloer te verhuizen. Zorg ervoor dat je een goede dikke laag onder je hebt.

Is het levitatie? Nou ja, het probeert het te zijn. In deze fase vindt er veel zuivering in het zenuwstelsel plaats en het lichaam reageert op de energie die er doorheen golft door te slingeren en te hoppen. Na verloop van tijd zal het tot rust komen en zal het veel soepeler gaan, en de bewegingen zullen heel subtiel worden. Er zal van binnen meer energie bewegen terwijl het van buitenaf minder zichtbaar is.

Beweging en intense innerlijke sensaties (inclusief extase) worden veroorzaakt door wrijving in het zenuwstelsel wanneer de energie er doorheen beweegt, waarbij het de obstructies in grote hoeveelheden naar buiten blaast. Karmische brokstukken worden met ladingen tegelijkertijd opgeruimd. Vandaar het gevoel dat de zenuwen doorgespoeld zijn. Dat is de grote kracht van samyama. Het stelt ons in staat om op systematische wijze het zenuwstelsel van binnenuit door te spoelen met relatief weinig ongemak. Doorgespoeld worden door samyama is over het algemeen erg aangenaam. Dit komt doordat wanneer samyama werkzaam wordt in ons zenuwstelsel, we al genoeg innerlijke stilte aanwezig hebben om het mogelijk te maken. Het is dus zuiver gelukzaligheidsbewustzijn dat door ons zenuwstelsel naar buiten golft in reactie op de sutra’s, en dat is waarom het zo goed voelt. Het is stille gelukzaligheid die in grote hoeveelheden door ons naar buiten stroomt. Het komt ten goede aan al onze andere technieken, en aan iedereen die zich binnen kilometers afstand van ons bevindt.

Wanneer de obstructies na verloop van tijd minder worden zal er met de lichtheid sutra minder frictie zijn en zullen de bewegingen zich verfijnen. Hetzelfde gebeurt met de ervaringen in de rest van de sutra’s. Het wordt allemaal heel soepel, aangenaam en licht.

Wat de ervaringen ook zijn die zullen ontstaan naar mate de beoefening van samyama vordert, het zal allemaal een bijproduct zijn van de zuivering in ons zenuwstelsel. Tegen de tijd dat we meer gevorderde ervaringen hebben (siddhi’s), zullen ze bij lange na niet zo aangenaam of aantrekkelijk zijn als de goddelijke liefde en blijdschap die we op ieder moment in iedere richting zullen uitstralen.

De guru is in je.