Les 156 – Muladhara/basis en de integratie van technieken

Vraag: Ik ben erg geïnteresseerd in het fysiek stimuleren van muladhara (basis chakra) het is de voornaamste focus in mijn yoga. Kan je me vertellen hoe de technieken dit zullen doen?

Antwoord: Het stimuleren van de muladhara/basis bij het perineum is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat je al het andere moet buitensluiten. Het doel is om de basis te activeren terwijl we het verbinden met het spirituele ontwaken van het gehele zenuwstelsel.

In deze lessen gebruiken we twee primaire fysieke methoden voor de fysieke stimulatie van de basis – mulabandha/asvini (samendrukking van de kringspier) en siddhasana (zitten op de hiel). Maar het stimuleren van de basis omvat veel meer dan alleen fysieke handelingen.

Een zeer belangrijke methode is datgene die muladhara energetisch verbindt met het gehele zenuwstelsel – de wervelkolomademhaling, waarbij de adem samen met de aandacht heen en weer beweegt tussen het derde oog en de basis. Diepe meditatie zorgt ook “globaal” voor de integratie van alles in het zenuwstelsel door de mind en het lichaam naar goddelijke stilte te brengen.

Met samyama kan er ook wat stuiteren ontstaan tijdens het gebruiken van de “lichtheid” techniek. Het komt van binnenuit, het is alleen een mentale techniek, en de basis (muladhara) wordt aangestoten tijdens spontaan hoppen. Maar het focussen op muladhara is het laatste waar we aan denken wanneer dit gebeurt, want het hele lichaam vult zich op met licht en wil opstijgen.

Het kan een afleiding zijn wanneer je teveel aandacht richt op de muladhara. Het is onderdeel van een veel groter geheel, en we moeten er niet te gefixeerd op raken. Ik raad je aan om muladhara op natuurlijke wijze in te passen als onderdeel van het geheel van beoefening. Sta jezelf toe om voorbij muladhara te gaan, hoger, door de methoden van het lichaam, de mind en de adem. Wat loslaten in de onderste centra kan geen kwaad. Dan heb je de vrijheid om hogerop in het lichaam meer werk te doen. Heb je bijvoorbeeld de kinpomp geprobeerd? Het is een fysieke methode die erg diepgaand is en hier in de lessen is besproken. Het wordt hoog in het lichaam uitgevoerd en verbindt de muladhara/basis met de verlichting van het hart, keel en het hoofd.

Laat me eraan toevoegen dat het mogelijk is om zo goed als alles aan te spreken wat fysiek nodig is in muladhara, door te zitten in siddhasana tijdens de beoefening terwijl de aandacht naar de andere methoden hogerop in het lichaam gaat. In die zin is het gebruiken van siddhasana om muladhara te stimuleren voor de hand liggend. Wanneer je siddhasana onder de knie hebt kan alles (wervelkolomademhaling, meditatie, mulabandha, sambhavi, kechari, nauli, kinpomp, kumbhaka, samyama, etc.) gedaan worden zonder dat de aandacht wordt afgeleid. In dit geval betekent “onder de knie” dat je in staat bent om in siddhasana te zitten met constante stimulatie zonder dat de aandacht vastzit aan muladhara, en vrij is om alle andere technieken te doen. Het is niet moeilijk om deze gewoonte te ontwikkelen, want siddhasana vergt geen inspanning om er in te blijven zitten. Dat is de beste situatie – stimulatie bij muladhara met de aandacht volledig vrij om alle andere technieken te doen die het volledige zenuwstelsel zullen openen.

Muladhara is essentieel in het begin van het ontwaken van kundalini maar is niet het eindpunt. Net zoals de kelder een essentieel begin is van een hoog gebouw, maar het beste uitzicht krijg je gegarandeerd hoger op. Dit is gezond verstand toch?

De enorme kracht van yoga is te vinden in de integratie van een reeks van technieken die het hele zenuwstelsel beslaan. De acht ledematen van Patanjali ondersteunen deze visie. Het uitvoeren van een of twee technieken terwijl je alle andere technieken uitsluit is niet de meest effectieve vorm van yoga. Ik raad je aan om de valkuil te vermijden waarbij je blijft hangen in een of twee aspecten van je zenuwstelsel. Het vraagt om geïntegreerde technieken om het zenuwstelsel volledig te zuiveren en te openen. Als dit niet het geval zou zijn, dan zouden we veel meer verlichte mensen in de wereld zien. Het is tijd voor een verandering naar meer geïntegreerde systemen van beoefening, wat om een uitgebalanceerde kijk op ons zenuwstelsel vraagt en de methoden om het te stimuleren om te zuiveren en te openen.

De guru is in je.