Les 159 – Teveel gedachten tijdens meditatie?

Vraag: Ik dank je hartelijk voor alles wat je doet. Het is goed werk en blijf er alsjeblieft mee door gaan. Ik heb een vraag. Wanneer ik mediteer dwaalt mijn mind af en gaat het maar door met het denken over verschillende dingen die ik recent gedaan heb en over wat ik in de toekomst ga doen. Om deze reden mediteer ik langer. In plaats van 20 minuten soms tot 40 minuten. Wanneer ik op deze manier langer mediteer krijg ik hoofdpijn en word ik boos op mensen om kleine dingen. Hierom kan ik geen hogere meditatie doen. Kan je me alsjeblieft helpen om regelmatig te mediteren? Hoe kan ik focussen op wat ik aan het doen ben? En hoe kom ik van de hoofdpijn af?

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Gedachten zijn een normaal onderdeel van meditatie. Ze ontstaan wanneer er obstructies losgelaten worden in het zenuwstelsel. Als je veel langer dan 20 minuten mediteert zal je teveel loslaten in een sessie, en dat is de oorzaak van je prikkelbaarheid en hoofdpijn. Dus ga terug naar de 20 minuten en volg de procedure van het ontspannen terugkomen naar de mantra wanneer je merkt dat je er van weg bent. Wanneer je begint met meditatie, en je hebt de hele tijd alleen maar gedachten, is dat oké. Het is wat er moet gebeuren terwijl je zenuwstelsel zich van binnen zuivert. Het zal niet voor altijd zo blijven. Ervaringen veranderen door de tijd heen. Op dit moment is je ervaring dat je veel gedachten hebt – wat het loslaten is van veel diepe obstructies. Er gebeuren goede dingen, alleen een beetje teveel met zulke lange meditaties.

Als je de meditatie doet volgens de lessen, dan raad ik je aan om alle lessen en V&A’s over de procedure van meditatie nog eens na te lezen. Gedachten zijn een normaal onderdeel van het proces. Het kan soms heel aards zijn in meditatie. Ik kan je verzekeren dat je in diepe meditatie bent. Als je dat niet zou zijn, dan zou je geen last hebben van de prikkelbaarheid en hoofdpijn door het te lang mediteren.

Zorg er ook voor dat je voldoende rust neemt wanneer je terugkomt uit de meditatie zoals aangegeven in de lessen. Dit zal zorgen voor soepelheid in de dagelijkse activiteiten.

Volg de eenvoudige procedure en dan zal het goedkomen. Als je verdere moeilijkheden hebt laat het me dan weten.

De guru is in je.