Les 160 – Extreme gevoeligheid voor meditatie – wat te doen?

Vraag: Na 5-7 minuten van meditatie verschijnen er kleuren zoals oranje, geel, groen en donkerblauw in de vorm van een helder licht voor mijn ogen. Dit blijft houdt ongeveer twee minuten aan en dan gaat mijn hoofd pijn doen en kan ik niet verder mediteren. Ik kom uit mijn meditatie en ik ga dan slapen want mijn hoofd is dan erg zwaar. ’s Nachts wanneer ik slaap na de meditatie krijg ik hele gewelddadige dromen zoals een vrouw die verkracht wordt, en dat soort destructieve activiteiten. Het gevoel is zo echt dat het beangstigend is. Dit soort dingen zijn me nooit eerder overkomen. Op de dagen dat ik niet mediteer krijg ik deze dromen niet. Ik wil heel graag doorgaan met mijn meditatie maar deze ervaringen worden een belemmering. Ik zou je advies waarderen.

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Je bent een van de weinige mensen die erg gevoelig is voor meditatie, waarbij er heel snel veel obstructies naar buiten komen met maar een klein beetje beoefening.

Wat je moet doen is de juiste balans vinden in de beoefening zodat de obstructies tijdens de meditatie opgelost worden in plaats van dat het daarna doorgaat. Je zal er wat verschillende dingen voor moeten uitproberen om de juiste balans te vinden. Als je vastberaden bent dan zal je de oplossing vinden. Hier zijn een aantal suggesties. Voel je vrij om er mee te experimenteren totdat je een stabiele routine gevonden hebt.

Probeer als eerste gedurende een paar dagen alleen 10 minuten in de ochtend, voor het ontbijt, te mediteren. Ga daarna voor 5-10 minuten liggen, of langer als je je onprettig voelt. Na de meditatie voldoende tijd nemen om “naar buiten te komen” is erg belangrijk, vooral wanneer er veel losgelaten wordt tijdens de meditatie. Kijk of je een comfortabele routine kan creëren in de ochtend met alleen 10 minuten meditatie plus rust. Als dat lukt, probeer dan een tweede sessie van 10 minuten toe te voegen in de vroege avond, voor het avondeten, niet vlak voor het slapen.

Wanneer er sterke sensaties of hoofdpijn ontstaan in de meditatie stop de mantra dan en zit gewoon rustig en laat de aandacht ontspannen bij de sensatie zijn. Het zijn obstructies die aan het oplossen zijn, en ontspannen aandacht op de sensatie zonder mantra zal het helpen op te lossen. Als het teveel is, zoals je eerder beschreef, ga dan liggen en blijf ontspannen met de aandacht en laat het naar de sensatie toe gaan. Forceer de aandacht niet. Wees er gewoon ontspannen in. Probeer om niet op te staan voordat de sensatie bedaard is. Dan weet je dat het proces van oplossing voltooid is. Mediteer niet langer dan je toegewezen tijd – dat is inclusief de tijd die je doorbrengt in gedachten, met sensaties etc. alles dat er in de toegewezen tijd (in dit geval 10 minuten) gebeurt wordt gezien als onderdeel van de meditatie.

Zorg dat je goed actief bent gedurende de dag en in de avond na de meditatie. Dit is van belang om de zuivering die tijdens meditatie plaatsvindt in het zenuwstelsel te stabiliseren. Onder de mensen zijn, familie activiteiten, wandelen, creatief werk of dienstbaarheid – daar waar je hart je mee naar toe neemt.

Mediteer niet vlak voordat je gaat slapen. Mediteer altijd voor activiteit.

Als het lukt om tweemaal per dag 10 minuten te mediteren met goede stabiliteit en terwijl je je goed voelt tijdens de dag en avond (en in je slaap), probeer dan tweemaal per dag 15 minuten. Als dat na een aantal weken of maanden goed gaat probeer dan 20 minuten. Als je ongemak ervaart en je voelt dat je te lang mediteert, ga dan een stap terug naar het laatste aangename niveau dat je gevonden had en blijf daar een tijdje.

Self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) afgestemd op je ervaring is wat je moet gebruiken. Dit is de sleutel tot succes op de lange termijn in alle technieken – het vinden van een stabiele dagelijkse beoefening die gedurende maanden en jaren voortgezet kan worden.

Iets anders wat je kan proberen is het doen van wat lichte wervelkolomademhaling voor de meditatie (bijvoorbeeld vijf minuten), zoals in de lessen uitgelegd is. Dat kan helpen om de meditatie soepeler te laten verlopen. De wervelkolomademhaling is erg goed voor het balanceren van onhandelbare energieën in het zenuwstelsel, wat ook de mind en emoties omvat. En wat je als laatste nog kan proberen is het doen van wat lichte asana’s, wat buigen en rekken, (5-10 minuten) voor de wervelkolomademhaling en meditatie. Misschien zal in deze fase alleen de wervelkolomademhaling helpen. Misschien alleen de asana’s. Misschien beide. Misschien geen van beide. Je zal er alleen achter komen door het te proberen.

Misschien merk je dat alleen een of twee keer per dag asana’s doen, zonder wervelkolomademhaling en meditatie, datgene is wat je voor een poosje moet doen tot de obstructies wat meer uit je zenuwstelsel zijn opgeruimd. Dan kan je later proberen om meditatie toe te voegen. Waar een wil is, is een weg.

Dit zijn wat opties die je kan overwegen in het zoeken naar een stabiele routine. Ik wens je alle succes.

De guru is in je.

Opmerking: Deze dialoog wordt voortgezet in les #200, waar de resultaten van de genomen stappen met self-pacing worden besproken samen met een nieuwe uitdaging.