Les 163 – Sublieme helderheid

Vraag: Na het lezen van de vraag van de persoon die op een andere manier naar muziek is gaan luisteren, met meer helderheid, meer diepte, kon ik daar aan relateren. Vandaag is de tiende dag van meditatie en toen ik ’s avonds aan het wandelen was voelde ik een andere emotie. Het was geen blijdschap of extase of een impuls van genot. Het was iets diepers … subliem … diep … zoals de herinneringen aan onze jeugd. Toen was er voor even een slepende pijn die geleidelijk aan verdween. Toen begon de mind opnieuw te stromen met enorme helderheid en scherpte. Ik had nog nooit zo’n ervaring gehad en was erg opgewonden, en wilde het met iemand delen. Zijn dergelijke reacties normaal, zou je ze moeten verwachten?

Antwoord: Dank je voor het schrijven en delen. Wat je beschrijft is een duidelijke ervaring van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn die je vroeg in je dagen van meditatie ervaart. Erg mooi. Het kan iedereen die op het pad is overkomen op ieder willekeurig moment. Het is normaal. Het kan ook zijn dat er obstructies naar buiten komen en dat het niet zo helder is, en ook dat is normaal. Dat is de manier waarop het gaat. Het licht is nog steeds van binnen aanwezig. Meditatie brengt ons naar de stilte en daar kunnen we tijdens of na onze beoefening zulke ervaringen hebben. Wanneer zulke ervaringen er zijn is dat het bewijs dat er van binnen iets prachtigs is dat we kunnen ontvouwen door dagelijkse spirituele beoefening.

Misschien ervaren we in het begin helderheid en bewegen de wolken vervolgens langs op hun weg naar buiten. Of misschien zijn we vanaf het begin af aan versluierd en straalt het licht er later doorheen, soms in een keer helemaal, of iedere maand een beetje meer. Het kan op zoveel verschillende manieren gebeuren door de manier waarop de obstructies in ons zenuwstelsel zijn opgeslagen en losgelaten worden. Een ding is zeker, het zal gebeuren als we doorgaan met onze beoefening. Op een gegeven moment wordt de innerlijke realiteit voor altijd zo helder en gelukzalig, en zien we het als het normale leven.

Dan vragen mensen hoe we ons voelen over alle duisternis in de wereld, en kunnen we alleen maar zeggen “Duisternis? Welke duisternis? Ik zie helemaal geen duisternis. Ik zie alleen goddelijke licht overal, met hier en daar een voorbij komende schaduw.”

Dan worden we gevuld met enorme compassie voor iedereen en doen we er alles aan om te helpen met het laten doorkomen van het licht en het laten oplossen van de overgebleven duisternis. Dat is hoe dit nieuwe tijdperk zich ontvouwt. Iedereen helpt alle anderen. Niemand mediteert alleen voor zichzelf. Alle meditatie is voor ieders verlichting.

Natuurlijk is het erg opwindend wanneer we een dergelijke glimp direct aan het begin ervaren. Gebruik het als motivatie om regelmaat te houden in je beoefening. Als je verwachtingen hebt in je beoefening (wat normaal is in deze fase), blijf doorgaan met ontspannen de voorkeur te geven aan de mantra tijdens meditatie, je wervelkolomademhaling in de pranayama en zo verder. Als we ons houden aan de heldere procedures van de technieken zullen we verder bewegen in de richting van meer sublieme gevoelens en helderheid in ons dagelijkse leven.

Ieder van ons heeft deze lotsbestemming ingebouwd in het zenuwstelsel. Niemand is een uitzondering. Het is alleen een kwestie van het doen van de grote schoonmaak voor zo lang als dat nodig is om het licht van God te onthullen dat altijd van binnen in ons straalt. Onze ware natuur is zuiver gelukzaligheidsbewustzijn die voorbij alle beschrijvingen gaat. Je hebt ons vandaag laten zien dat het waar is.

De guru is in je.