Les 165 – Verlangen en verandering

Vraag: Ik heb een intens verlangen ervaren om het doel van mijn leven te bereiken. Wat gebeurt er wanneer de fundering van je oude overtuigingen uiteenvalt door nieuwe ontdekkingen (yoga, meditatie, reïncarnatie) en je verlangen en motivatie voor de meeste dingen verdwijnt?

Antwoord: Ons verlangen zal ons naar onze bestemming brengen. Soms kan ons verlangen om een bepaald iets te bereiken leiden tot verrassende onthullingen over wat waar is, en zijn we genoodzaakt om onze oriëntatie te veranderen. Verandering kan verwarrend zijn, maar is het ontdekken van waarheid niet iets goeds? Het is een geboorte. En, zoals met alle geboortes, is het een verandering van de status quo. Maar de wereld hoeft er niet voor op zijn kop gezet te worden. Het is een vervulling die we vandaag waarnemen, geen vernietiging.

Er zijn veel verschillende manieren hoe je er mee om kunt gaan – het lijkt alsof er zoveel manieren zijn als dat er mensen zijn, omdat we allemaal anders reageren op onze veranderende inzichten en omstandigheden.

In de lessen wordt een geleidelijke aanpak aangeraden. Het is eigenlijk best snel in de zin van hoe snel iemand kan gaan werken met krachtige spirituele technieken. Maar tegelijkertijd gaat het dagelijkse leven door, en de lessen raden niet aan om je familie, carrière, cultuur of religieuze achtergrond weg te doen. De waarheid stroomt overal in het leven naar buiten. We zijn ons er tot nu toe alleen niet bewust van geweest. Het licht komt overal op. Als we verlichting gaan bereiken (en dat zullen we allemaal), dan kan het en dan zal het gebeuren in ons huidige leven, familie, activiteiten, etc. Waarom niet?

Het idee was altijd dat we moeten vluchten naar een ashram, loskomen van de maatschappij, en onze wereldse ambities moeten opgeven. Maar dit is een oude strategie gebaseerd op uiterlijke zaken. We hoeven nergens naar toe te gaan. En we hoeven ook onze wereldse doelen niet op te geven, want ook die komen voort uit God. Als we diep in onszelf kijken zullen we zien dat onze kernovertuigingen ruimte hebben voor het licht van de waarheid dat in ze aanwezig is, en datzelfde geldt voor de rest van ons leven, gewoon zoals het vandaag de dag is. Het is zelfs zo dat het dagelijkse leven nodig heeft wat yoga te bieden heeft, en het is bij lange na niet zo onverenigbaar als dat het kan lijken. Ga gewoon je stilte in door middel van diepe meditatie en zie het zelf.

Sommigen zouden alle tradities willen oplossen om ruimte te maken voor een nieuwe, ik ben daar geen voorstander van. Alle tradities van de wereld zullen bloeien vanuit dezelfde grote waarheid van God die ze in de eerste plaats ook heeft voortgebracht. Het is het menselijke verlangen en de spirituele inzet (dagelijkse beoefening) die de oude waarden, overtuigingen en tradities van binnenuit zullen gaan verlichten.

Dus gooi je fundament met overtuigingen niet weg. Laat ze baden in het levende licht dat van binnenuit stroomt als je verdergaat met je eigen experiment in menselijke spirituele transformatie met meditatie, de wervelkolomademhaling en de rest van de gevorderde yoga technieken. Je zal ontdekken dat de meeste van je overtuigingen goed zijn en alleen een natuurlijke afstemming van binnenuit nodig hebben. Wat niet werkelijk is zal vervagen, en de waarheid zal helderder dan ooit door je naar buiten stralen.

Noem het een wederopbloei van wie je bent – een thuiskomen.

De wereld is niet zwart of wit. Waarheid en onwaarheid zijn in alles met elkaar vermengd. Het is beter om er eerst een helder licht door te laten schijnen door middel van spirituele beoefening voordat je radicale veranderingen maakt of alles weggooit. Na enige tijd dagelijkse spirituele beoefening gedaan te hebben zal je weten wat je moet doen. Er is niets te vrezen…

De guru is in je.