Les 169 – Is dit extatische conductiviteit?

Vraag: Ik ben twee weken geleden met yoni mudra gestart en sindsdien voel ik een vreemde nieuwe verbinding tussen mijn hoofd en mijn perineum. Als ik sambhavi doe voel ik het daar beneden. Ik leg mijn tong tegen mijn gehemelte en ik voel het daar beneden. Het is best aangenaam en seksueel, maar ook best vreemd. Is dit de extatische conductiviteit die je zo vaak noemt? Het lijkt er wel op. Waarom gebeurt dit en waar leidt het toe? Waar komt de term “extatische conductiviteit” vandaan? Ik ben het nog niet eerder tegen gekomen in een yogaboek.

Antwoord: Wat een prachtige ervaring. Ja, dit is het begin van extatische conductiviteit, en wanneer het eenmaal begonnen is, zal het ook blijven. Een bepaalde mate van zuivering is bereikt in je zenuwstelsel waarbij eerder geleerde technieken, gecombineerd met de toevoeging van yoni mudra kumbhaka, geleid hebben tot die kenmerkende innerlijke sensualiteit tussen de hersenen en de basis (muladhara). Het is het ontwaken van je wervelkolomzenuw wat geleid heeft tot de bewuste sensaties tussen de onderste en bovenste uiteinden ervan. Dit is een uitstekende manier om een zachtaardige en liefdevolle kundalini ontwaking te beginnen, waarbij er direct vanaf het begin een balans is tussen de extatische energieën. Het betekent dat je goede innerlijke stilte beschikbaar hebt om op een progressieve en gezonde manier te vermengen met de opkomst van extatische energieën in je zenuwstelsel.

Hoe je van nu af aan je beoefening doet zal de snelheid bepalen waarin het ontwaken verder zal gaan. Als je vandaag zou stoppen met je beoefening, dan blijft het waarschijnlijk op het huidige niveau van verbondenheid, of “extatische conductiviteit.” Als je doorgaat met je beoefening, wat je vast en zeker zal doen, zal de extatische conductiviteit na verloop van tijd toenemen. Dit zou een aangename en soepele ontplooiing moeten zijn als je goed je self-pacing (bepalen van je eigen tempo) in de gaten houdt met betrekking tot je ervaringen. We kunnen de zuiverende en stabiliserende invloeden van diepe meditatie en de wervelkolomademhaling dankbaar zijn voor onze doorgaande groei en stabiliteit.

Ik beken dat ik jaren geleden de term “extatische conductiviteit” verzonnen heb om mijn eigen ervaringen ermee te beschrijven, welke leken op de ervaringen die nu bij jou beginnen. Het is het ontwaken van kundalini, en we gebruiken ook kundalini terminologie om het te beschrijven. Iedere traditie heeft zijn eigen taal voor deze ervaring. In deze moderne tijd, waar we in staat zijn om zulke veranderingen te zien als een ontwaken van de latente vermogens in ons zenuwstelsel, kunnen we het beschrijven als het ontstaan van een toename van conductiviteit in de elektrische circuits (zenuwen) van ons lichaam. Dat is wat het is. En het is, zoals je ook noemt, aangenaam. Het genot blijft toenemen naarmate de conductiviteit toeneemt, en dit gaat uiteindelijk voorbij al het menselijke voorstellingsvermogen. Daarom kan het “extatische” conductiviteit genoemd worden, wat het zeker is.

Waarom het nu bij je gebeurt en waar het toe leidt? Het is nu jouw tijd, weet je. Je doet dagelijks krachtige technieken en de tijd dat je zenuwstelsel zich opent is aangebroken. Het is als een tweede pubertijd die in zovelen van ons plaatsvindt wanneer we starten op onze reis in het innerlijke goddelijke liefdesspel dat leidt naar de eenwordingsfase. Wanneer kundalini begint te ontwaken dan ligt de innerlijke vereniging, de samenkomst van onze goddelijke polariteiten, in het verschiet. Misschien heeft het proces een aantal jaar, of vele jaren, nodig om zichzelf te voltooien. Dit is afhankelijk van de overgebleven obstructies in ons zenuwstelsel en de mate van toewijding die we hebben in onze dagelijkse beoefening. En waar zal dit toe leiden? Eenwording is vrijheid in oneindige extatische gelukzaligheid en goddelijke liefde. Het is ons lot – het is het geboorterecht van ieder van ons. We hebben dit onderzocht in de besprekingen binnen de lessen over de mijlpalen en de fases die we doorgaan op de reis naar verlichting.

De vervulling van de reis is ook in de tantra lessen besproken vanuit een iets ander perspectief – vanuit het perspectief van Sri Vidya en het heilige Sri Yantra diagram. Zie hiervoor les T#25.

Ik wens je alle succes in het voortzetten van je reis naar extatische gelukzaligheid en oneindige goddelijke liefde.

De guru is in je.