Les 171 – Wervelkolom bastrika pranayama – hogedruk reiniging van je karma

We zullen nu een krachtige nieuwe pranayama oefening introduceren die ‘wervelkolom bastrika’ heet. ‘Bastrika’ betekent ‘blaasbalg’. Het is snel ademen, zoals een hond die hijgt, door middel van alleen het diafragma (buikademhaling), bij voorkeur door de neus. Als het te moeilijk is om door de neus te ademen kan het als het nodig is ook door de mond worden gedaan.

Bastrika wordt in deze lessen gedaan door het snel volgen van de wervelkolomzenuw tussen het perineum en het punt tussen de wenkbrauwen (derde oog), op dezelfde manier als tijdens de normale wervelkolom ademhaling alleen dan veel sneller. De integratie van de wervelkolom vergroot de kracht zeer van de wervelkolom bastrika pranayama, en tegelijkertijd geeft het balans tussen de goddelijke innerlijke polariteiten in het lichaam. De wervelkolom bastrika laadt op een gebalanceerde manier het hele zenuwstelsel met enorme hoeveelheden zuiverende prana.

Deze oefening is uitermate geschikt voor het opruimen van hardnekkige karmische blokkades in het gehele zenuwstelsel doordat het krachtige pranische golven door de wervelkolomzenuw laat stromen, wat van daaruit verder stroomt door iedere zenuw in het lichaam.

Zoals met iedere oefening zijn er bepaalde voorwaarden en waarschuwingen van toepassing, laten we daar eerst naar kijken.

Als eerste is de wervelkolom bastrika geen oplossing voor alles, het is geen goede op zichzelf staande oefening. Het zal alleen goed werken als er genoeg voorwaardelijke oefeningen gedurende enige tijd stabiel zijn. Dit zijn onder andere diepe meditatie en de wervelkolom ademhaling. Wervelkolom bastrika wordt gedaan tussen deze twee in tijdens de zittende beoefening. De grootste effecten worden behaald wanneer het samen gedaan wordt met de basistechnieken diepe meditatie en de wervelkolom ademhaling.

Ten tweede, als je gezondheidsproblemen hebt die zouden kunnen verergeren door deze hijgende manier van ademen, doe het dan asjeblieft niet. Als je er over twijfelt overleg dan eerst met een dokter.

Ten derde, onder bepaalde omstandigheden kan de wervelkolom bastrika innerlijke blokkades verergeren, en moet dan vanzelfsprekend geminderd worden. Het zal vaker voorkomen dat de innerlijke blokkades worden opgelost zonder verergering, en dan kan je de wervelkolom bastrika krachtiger gebruiken. Je zal alleen ontdekken hoe je zenuwstelsel op de wervelkolom bastrika reageert door het te proberen. Daarom is het goed om langzaam te beginnen en goed je eigen tempo te bepalen (self pacing). Houd in gedachten dat er een vertraagde reactie kan zijn op de wervelkolom bastrika – je zal niet direct alle effecten voelen.

De wervelkolom bastrika is het meest geschikt als het systeem in de diepte en door het hele zenuwstelsel al gezuiverd is door middel van diepe meditatie en de wervelkolom ademhaling. Dan kan de wervelkolom bastrika helpen met het klaren van de klus door het opruimen van hardnekkige karmische blokkades. Het is alsof je een hogedruk reiniger gebruikt om taaie blokkades los te breken en weg te spoelen die eerder al losgemaakt zijn door meditatie en de wervelkolom ademhaling.

Zoals al genoemd betekent bastrika ‘blaasbalg’. Ik noem het ‘het hijgen van een hond’, wat een zachtere en goed vol te houden benadering aanduidt dan dat het hijgen en puffen van een blaasbalg impliceert, al kan het hijgen als een hond ook best krachtig worden. Soms wordt het vanzelf krachtig. Het is een lange serie van oppervlakkige korte ademhalingen, waarbij alleen het diafragma wordt gebruikt, en die volgehouden wordt gedurende de voorgenomen tijd terwijl de aandacht met de adem mee op en neer de wervelkolomzenuw gaat tussen de basis (muladhara) en het derde oog. Het zal wat tijd kosten om er aan te wennen. Zoals met alle oefeningen zal bastrika een beetje klungelig zijn in het begin. Je zal ontdekken dat het wat oefening vraagt om de aandacht zo snel op en neer te laten gaan met de adem. Ook zullen de longen in het begin geleidelijk aan voller of leger raken tijdens een lange serie. Dit ‘afdrijven’ is normaal, en het is prima om de longen een aantal keer te legen of te vullen tijdens een wervelkolom bastrika sessie om het afdrijven te compenseren. En als er geen afdrijven is, heel goed, ga dan door met de wervelkolom bastrika voor de voorgenomen tijd.

Het wordt aangeraden om te beginnen met twee minuten wervelkolom bastrika direct voor de meditatie, na de wervelkolomademhaling en de andere pranayama’s die je dan doet (yoni mudra kumbhaka, of de kin pomp). Ga door met siddhasana, sambhavi, mulabhanda, kechari, etc. Een beetje uddiyana (licht intrekken van de buik) kan ook gedaan worden tijdens de wervelkolom bastrika. Als je wat gevoel krijgt bij het heen en weer bewegen van de energie tijdens de wervelkolom bastrika zal je lichaam instinctief weten wat te doen, en al deze handelingen zullen zich vanzelf verfijnen. Wanneer alles is gesetteld is wervelkolom bastrika, met alle gerelateerde yogische componenten, best natuurlijk. Het wordt een erg aangename oefening met langdurige extatische resultaten in activiteiten, en het maakt een permanente bijdrage aan verlichting. Wanneer de karmische obstructies verdwenen zijn, zijn ze voor goed weg, en het licht straalt helder van binnenuit.

Wanneer je op een gemakkelijke manier twee minuten de oefening kan doen dan kan je na een week of twee de duur verlengen naar drie minuten en uiteindelijk naar vijf minuten als je dat wilt. Wervelkolom pranayama is erg krachtig in langere doses, houd dat (en het verlate effect) in gedachten als je de vooruitgang ervaart.

Je zal merken dat de wervelkolom bastrika behulpzaam is bij het verdiepen van je meditatie. Doordat er zoveel wordt losgemaakt tijdens de verschillende pranayama’s voor de meditatie, maakt dit dat het proces van diepe meditatie naar innerlijke stilte en de globale zuivering in het zenuwstelsel veel sneller en soepeler gaat.

De wervelkolom bastrika brengt het totale zuiveringsproces in een hogere versnelling, maakt de zenuwen losser en cultiveert het gehele zenuwstelsel op zeer krachtige wijze. Zorg er altijd voor dat je je eigen tempo gaat (self pacing) met de spinal bastrika en al je yoga oefeningen. Zorg dat je tempo zo is dat je beoefening niet over de voor jou aangename grens gaat qua hoeveelheid zuivering in je zenuwstelsel. Neem je tijd en vindt je balans met de wervelkolom bastrika in je routine van dagelijkse beoefening.

Wat later in de lessen zullen we een aantal variaties van de wervelkolom bastrika bekijken die gebruikt kunnen worden voor meer gerichte karmische zuivering.

De guru is in je.