Les 172 – Wervelkolom bastrika energie, slaap en tijd van oefenen

Vraag: ik heb de laatste dagen 3-5 minuten wervelkolom bastrika geoefend in mijn sessies. Fantastisch! Ik kon vannacht niet slapen doordat ik zo opgeladen was na de beoefening. Ik zal een tijdje deze oefeningen doen zonder ze te veranderen om te zien hoe stabiel ik in deze routine ben. Het telt wel op bij de 40-45 minuten oefenen die ik nu tweemaal per dag doe, vanuit het oogpunt van tijd wordt het in deze fase wel wat zwaar voor me.

Antwoord: houd in gedachten dat er een verlate reactie kan zijn met krachtige oefeningen zoals wervelkolom bastrika. Het kan heel goed voelen terwijl je het doet, en dan een paar uur later of een aantal dagen later kan er opeens een overbelasting zijn. Daarom is het verstandig om het langzaam op te bouwen om er voor te zorgen dat de energie goed stroomt. Iedereen zal de energie iets anders ervaren. En ja, de energie die kan nog best een tijd na de beoefening door je innerlijk rennen in een verscheidenheid aan vormen (licht, geluid, fysieke vibratie etc.). Daarom is het belangrijk om je tweede oefensessie voor het avondeten te doen en een redelijk actieve avond te hebben om alles te stabiliseren voor je naar bed gaat. Als dat niet gebeurt, overweeg dan om iets te minderen in de tijd dat je oefent zodat je een goede balans kan vinden tussen oefenen, activiteit en slaap. Vanuit die stabiele balans kan je de stappen gaan ontdekken die op een veilige manier je snelheid verhogen. We willen zeker dat de energie wakker wordt in iedere uithoek van ons zenuwstelsel, en dat zal ook gebeuren, maar we moeten een tempo vinden dat ons niet uitput. Rome is niet in een dag gebouwd, en we hebben allemaal onze slaap nodig. Onze rust herhaaldelijk achterwege laten is geen houdbaar pad naar verlichting.

Wat betreft je oefenroutine die wat lang wordt raad ik je aan om het hanteerbaar te houden in je dagprogramma. Het is beter om iedere dag wat minder te doen gedurende maanden en jaren, dan in korte tijd teveel te doen en uit te branden. Dit is eerder besproken in de lessen over tijdsmanagement (lessen #18 en #50). Natuurlijk wordt het nu wat ingewikkelder met zoveel meer beoefeningen in de mix, maar dezelfde principes blijven van toepassing.

Er zal niet veel meer tijd toegevoegd worden in deze lessen aan de oefenroutine – nog een aantal opties voor gerichte bastrika aan het einde van de routine. De rest van de nieuwe oefeningen blijven binnen de tijd van de huidige oefenroutine (zoals de tweede mantra uitbreiding). Er is altijd de flexibiliteit om het wat korter te maken zodat het een kleiner deel van de dag nodig heeft. We zullen daar in detail op ingaan nadat we alle oefeningen hebben besproken. Dan zullen we ze allemaal naast elkaar leggen en ze zien als een geheel, en vervolgens wat optimaliseren en verdere verfijning aanbrengen.

Er zijn vele manieren om de klus van verlichting te klaren. Dat is inclusief manieren die het ons mogelijk maken om diep te zuiveren in twee economische oefenmomenten per dag. Ik weet hoe belangrijk dit is omdat ik zelf ook jaren in de zakenwereld heb doorgebracht. In een snelle cultuur kan een efficiënt gebruik van yoga oefentijd het verschil maken. Daarom zullen we er mee dealen. Waar een wil is, is een weg!

De guru is in je.