Les 173 – Duur van een cyclus wervelkom bastrika

Vraag: dank je voor je lessen over bastrika, de snelle krachtige wervelkolom ademhaling pranayama. Zou je zo vriendelijk willen zijn om de ideale hoeveelheid bastrika ademhalingen per minuut aan te geven? Ik doe nu bastrika voor ongeveer vijf minuten, is dat oké?

Antwoord: het tempo van de bastrika is als een hond die comfortabel hijgt. Er is geen ideale duur van een cyclus. Wat comfortabel is voor jou is ideaal. Soms zal het uit zichzelf sneller of langzamer gaan. Het zenuwstelsel weet wat het nodig heeft. Ga er in mee zolang het niet ongemakkelijk wordt.

Vijf minuten is veel te lang om mee te beginnen. Als deze oefening nieuw voor je is begin dan met twee minuten totdat je weet dat je ervaring in je beoefening en je dagelijkse activiteiten soepel is. Dan kan je de duur langzaam verlengen, terwijl je je ervaringen in de gaten houdt onderweg. Misschien wil je de les over de wervelkolom bastrika nog een keer bekijken.

Ik wens je veel succes in je oefeningen.

De guru is in je.

Toevoeging: hier is een andere V&A over een aantal praktische aspecten van de beoefening van de wervelkolom bastrika.

Vraag: ik ben begonnen met bastrika en er zijn een aantal vragen opgekomen. Ik doe de volgende volgorde:

  1. Wervelkolom ademhaling (10 minuten)
  2. Kin pomp kumbhaka (doel – tot 5 minuten)
  3. Wervelkolom bastrika (doel – tot vijf minuten)
  4. Meditatie (20 minuten)
  5. Samyama (5 minuten)
  6. Yoni mudra kumbhaka (doel – tot 10 minuten)

Is dit goede volgorde? Ik weet dat je me gewaarschuwd heb om de pranayama’s niet teveel te doen. Ik vorder voorzichtig. Daarnaast doe ik al een aantal jaar pranayama maar op een meer vrijere manier. In veel yoga boeken is het advies om bastrika voor kumbhaka te doen. Wat denk jij hiervan?

In de meeste bronnen is bastrika 40-60 herhalingen per minuut. Is dit waar ik naar toe moet werken? Tijdens bastrika gebruiken we “oppervlakkige snelle ademhalingen, waarbij we alleen het diafragma gebruiken.” Wat gebeurt er met de buik? Zetten we die uit door het als een ballon te vullen met lucht wanneer we inademen en de spieren aanspannen wanneer we uitademen (in het Taoïsme wordt dit de “vuur ademhaling” genoemd), of houden we de buikspieren min of meer onder controle en gebruiken we alleen het diafragma?

Antwoord: ja, je routine is goed. Verleng je oefentijd voorzichtig en doe dit per oefening, zoals we eerder al besproken hebben. Je zou nog asana’s kunnen toevoegen aan het begin als je dat wilt. Vergeet niet om te rusten aan het eind van je oefeningen, minimaal 5-10 minuten. Rusten op het eind is erg belangrijk om soepelheid in activiteiten te garanderen. Rusten kan liggend gedaan worden als je dat wilt.

Wervelkolom bastrika gebeurt op je eigen tempo, zo snel als dat gemakkelijk is. We hebben het voorbeeld van ‘het hijgen van een hond’ gebruikt. Iedere persoon zal zijn eigen ritme vinden. Het zal automatische yoga worden – soms langzamer, op andere momenten sneller. Het tellen van ademhalingen wordt niet aangeraden tijdens wervelkolom bastrika, omdat het de aandacht verdeelt wanneer het snel heen en weer gaat tussen het derde oog en de basis (muladhara). Bastrika kan gedaan worden voor de wervelkolomademhaling of de kin pomp als je dat wilt. Je hebt gelijk dat dat meer traditioneel is. De reden waarom we de wervelkolom bastrika na de wervelkolomademhaling doen is omdat het na de wervelkolomademhaling en wat kumbhaka veel verfijnder is. Dan is er later nog meer kumbhaka met yoni mudra kumbhaka. Het is de keuze van de beoefenaar. Het is niet mogelijk om grote fouten te maken als je de pranayama’s wat heen en weer schuift. Houd alleen de wervelkolomademhaling voor de meditatie. Dat is belangrijk. Wees verder gematigd in de duur van al je oefeningen. Dat is ook belangrijk. Het zal anders eenvoudig zijn om teveel te doen en problemen te krijgen met overmatige energie stromen, en dat willen we niet. Het behouden van de stabiliteit door een goede balans in de oefeningen is essentieel voor een gestage voortgang.

Ademen met het diafragma is hetzelfde als buikademhaling. Het is het diafragma dat maakt dat de buik intrekt en uitzet. Dus ja, de buik mag bewegen. Op andere momenten zal de buik wat in en omhoog trekken tijdens bastrika als gevolg van automatische yoga. Het diafragma zal nog steeds de ademhaling doen, maar de buik trekt zich ook in. Dit is een combinatie van bastrika en uddiyana/nauli. We moeten dit niet proberen te bereiken in de oefening, maar als het soms gebeurt door automatische yoga verzetten we ons er niet tegen. Op beide manieren is het goed. Met het bewegen van de buik tijdens bastrika worden de lagere centra gestimuleerd. Als de buik omhoog trekt tijdens bastrika wordt de energie omhoog getrokken. Er zal voor beiden een tijd zijn tijdens de wervelkolom bastrika. Het zenuwstelsel weet het. Zonder een duidelijke neiging voor het een of het andere gaan we voor de buikademhaling.

De beste wensen voor het verder gaan met je beoefening!