Les 174 – Seks en sambhavi

Vraag: ik beoefen yoga onder jouw begeleiding en er zijn wat aanvullende vragen opgekomen over bepaalde zaken. Ik hoopte dat je er aan kan relateren:

Seksuele opwinding tijdens meditatie – tijdens meditatie en pranayama ervaar ik grote seksuele opwinding. Ik weet dat dit een voorkomend symptoom is, maar ik denk dat ik het op een nogal extreme manier ervaar; de sensaties kunnen op bepaalde momenten erg sterk zijn, sterker nog op sommige momenten ejaculeer ik zelfs tijdens meditaties (ik merk het niet wanneer dit gebeurt, alleen wanneer de oefensessie klaar is). Ik oefen zelfs nog niet eens met siddhasana – het gebeurt simpelweg wanneer ik de mantra volg. Is dit geen verschrikkelijke verspilling van prana? Is er een manier aan te raden om dit te voorkomen?

Het kruisen van de ogen tijdens sambhavi – de handeling van het sturen van de ogen naar het punt tussen de wenkbrauwen baart me zorgen. Het is duidelijk dat dit geen natuurlijke activiteit is voor de ogen, en is (zelfs als ik het zachtjes doe) erg belastend en onrustig voor ze, zeker als je het effect van de bij elkaar optellende inspanning over langere tijd in overweging neemt. Is het niet gevaarlijk voor het functioneren van de ogen? Kan het niet je zicht aantasten?

Antwoord: eigenlijk is seksuele opwinding geen normaal symptoom tijdens meditatie en wervelkolomademhaling zonder siddhasana. Het is een teken dat er goede dingen aan het gebeuren zijn, want het is een gevorderde ervaring van zuivering. De zaadlozingen zullen niet blijven, dus maak je er niet al teveel zorgen over. Zie het als een fase, net zoals natte dromen. In dit geval spirituele natte dromen omdat je door je tweede pubertijd heen gaat, de spirituele variant dit keer. Genitale opwinding en zaadlozingen zullen stoppen wanneer de blokkades verdwijnen en er een normaal extatisch functioneren ontwikkelt van je lagere centra in samenwerking met de hogere centra. Wanneer je start met siddhasana zal dit meer een hulp zijn dan dat het de situatie verergert. Ten eerste zal het geleidelijk aan de seksuele energie meer naar binnen en naar boven richten, en de neiging om met de energie mee naar beneden te gaan zal minder en minder worden. Ten tweede kan siddhasana gebruikt worden om zaadlozingen tegen te houden. Wanneer de hiel op de juiste en gemakkelijke wijze geplaatst wordt in het zachte deel achter het schaambeen, kan de urinebuis geblokkeerd worden door licht voorover te leunen. Niet dat het voorkomen  van een paar zaadlozingen zo cruciaal is, maar de mogelijkheid is aanwezig in siddhasana en kan daarvoor gebruikt worden indien gewenst. Voor je me bombardeert met vragen hierover, kijk alsjeblieft eerst in de tantra lessen als je dat nog niet hebt gedaan. Daar kan je gedetailleerde lessen vinden over het managen van seksuele energie in relatie tot yoga.

Wat betreft sambhavi, alle oefeningen die we doen hebben de ‘rommelige’ fase in het begin, en alle oefeningen lijken wat onnatuurlijk als je er mee start. Als je er aan gewend ben zal deze perceptie veranderen. Wanneer hun rol in het zuiveren en het openen van hogere ervaringen in het zenuwstelsel merkbaar wordt, zullen alle ideeën over onnatuurlijkheid verdwijnen. Dan weten we dat de oefeningen precies doen wat ze zouden moeten doen – het naar de oppervlakte brengen van spirituele mogelijkheden die opgeslagen liggen in ons zenuwstelsel. Tegen de tijd dat je dat punt bereikt zullen de oefeningen zo natuurlijk zijn als ademen, omdat we direct de gelukzaligheid en extase ervaren wanneer we de technieken gebruiken. De oorzaak en het gevolg van de technieken in ons zenuwstelsel wordt een integraal en automatisch onderdeel van ons neurobiologisch functioneren.

Forceer niet met sambhavi. Wees erg ontspannen in het richten van je ogen, geef voorkeur aan de sensatie die gecreëerd wordt door het licht fronsen van de wenkbrauwen op het punt tussen de wenkbrauwen. Na verloop van tijd wordt het aangenaam en vervolgens wordt gemak een automatisme. Het zicht van je ogen is niet in gevaar. Duizenden yogi’s, wijzen en heiligen hebben gedurende duizenden jaren gebruik gemaakt van sambhavi zonder negatieve effecten. Het tegenovergestelde is waar; sambhavi opent ons innerlijke zien, het breidt ons zicht uit door een steeds extatischer zenuwstelsel om uiteindelijk de kosmos te omvatten. Misschien wil je nog een keer naar een andere les kijken over het doen van sambhavi (les #131) die meer details geeft over de techniek, inclusief een oefening die helpt bij de coördinatie van de ogen tijdens de wervelkolomademhaling.

Wat interessant is, is dat je vraag over sambhavi gelinkt is aan je vraag over seksuele opwinding. De reden waarom ik dit zeg is omdat het opkomen van een directe seksuele verbinding tussen het fysieke brein en de lagere centra de wijze is waarop het wakker worden van het derde oog en de sushumna (wervelkolomzenuw) ervaren wordt. Sambhavi is een van de sleutelfiguren hierbij, samen met de wervelkolomademhaling, mulabhanda, siddhasana, kechari en kumbhaka, en een aantal anderen. Sambhavi in de een of andere vorm is prominent aanwezig in alle spirituele tradities. Wanneer het derde oog/sushumna ontwaakt is, wordt sambhavi de voornaamste manier om extatische conductiviteit op gang te brengen in het zenuwstelsel (zie les #169 over extatische conductiviteit). Een eenvoudige intentie met de ogen is genoeg om golven van extase te produceren in het zenuwstelsel van een yogi of yogini. Sambhavi is een ware schat!

Wanneer de extatische conductiviteit opkomt door alle genoemde middelen, zal de seksuele implicatie niet te missen zijn. Van daaruit ontwikkelt het zich van seksueel erotisch naar spiritueel extatisch. De twee ervaringen zijn met elkaar verbonden daar het verschillende uitdrukkingen van seksuele energie zijn die zich verder ontwikkelt in ons zenuwstelsel.

Je hebt hiervan al kunnen proeven door alleen meditatie en de wervelkolomademhaling, en ongetwijfeld zal je ontluikende sambhavi ook actief worden. Het is een voorbode van het goeds dat nog komt. Geen zorgen, alles zal helemaal goed komen. Er is niets om bang voor te zijn.

De guru is in je.