Les 175 –  Het stilvallen van de adem en nieuwe ervaringen.

Vraag: toen ik vandaag adembewustzijn aan het oefenen was tijdens langzaam ademen, begon ik de adem te volgen van de neusgaten – basis van de neus – keel – borstholte – boven buik. Ik besloot om verder te ontdekken en begon verder naar beneden te gaan naar de navel en daaronder. Plotseling realiseerde ik me dat mijn adem haast nul was! Heel erg licht alsof ik helemaal niet ademende; ik kon de adem voelen in de buikholte, toen ging ik verder met concentreren en tot mijn verbazing:

Hoewel ik verbaasd was over de lichte adem en niet aan seks dacht, raakte het seksuele orgaan erg opgewonden. Ook tijdens pranayama als de aandacht op het voorhoofd is kan ik energie voelen stromen van het chakra, maar deze keer stroomde het omhoog vanuit de onderbuik (ik weet de naam van het chakra niet). Gek genoeg voelde ik de energie alleen in siddhasana en niet terwijl ik lag. De eerste keer tijdens het oefenen zag ik een visioen van een sissende slang om een shiva lingam.

Waarom zijn de bovengenoemde dingen gebeurd?

Antwoord: dank je voor het schrijven en het delen. Alle ervaringen zijn tekenen van zuivering en uiteindelijk de volledige opening van het zenuwstelsel voor de goddelijke ervaring. Het is normaal voor de adem om te verminderen in meditatie en de wervelkolomademhaling, zelfs in het begin. De symptomen geven aan dat je zenuwstelsel spiritueel gevoelig is en hoogstwaarschijnlijk goed reageert op dagelijkse yoga oefeningen zoals diepe meditatie, wervelkolomademhaling en andere oefeningen ontworpen om het zenuwstelsel te stimuleren om zich steeds verder te openen.

Je hebt niet genoemd of je zittende oefeningen doet vanuit deze lessen of van ergens anders. Je experiment met adem en aandacht, hoewel interessant, is niet iets dat je spirituele groei echt zal ondersteunen. Als je geen regelmatige dagelijkse beoefening doet zou je kunnen overwegen om van vooraf aan door de lessen te gaan. Je zal niet alleen solide technieken leren, maar je zal ook zien dat er gelijksoortige ervaringen worden besproken en hoe je er mee om kan gaan. Alle ervaringen zijn tekenen van zuivering en opening, en de ervaringen zelf produceren geen spirituele vooruitgang. Dat doen de oefeningen. Als we merken dat er ervaringen opkomen tijdens de oefeningen, gaan we ontspannen terug naar de oefening die we aan het doen waren. Analyseren, proberen te sturen, of overmatig betrokken raken bij fysieke sensaties, visioenen en andere innerlijke zintuigelijke ervaringen tijdens onze oefeningen zullen een afleiding zijn van onze vooruitgang. Dit is waarom we gewoon de voorkeur geven aan de oefening die we aan het doen zijn. Dit produceert de maximale resultaten. De voorkeur geven aan de oefeningen boven de ervaringen is erg belangrijk. Het is voor het eerst genoemd in de eerste lessen, en we komen er vaak op terug, zoals nu. Geniet van het landschap zoals het voorbij komt, maar laat je ogen niet afdwalen van de weg opdat het niet je rijden (oefeningen) beïnvloedt.

Alles wat je ziet is normaal, en er is niets om je zorgen over te maken. Er vinden goede dingen plaats. Ervaringen komen en gaan. Extatische gelukzaligheid en opkomende verlichting door de oefeningen komen en blijven, dat is waarvoor we allemaal geboren zijn om te beleven. Ik wens je succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.