Les 177 – Gevorderde siddhasana

Vraag: wat gebeurt er wanneer ik mijn hiel onder het perineum doe in siddhasana. Kan het schadelijk zijn? Het voelt goed wanneer ik het doe maar ik heb gemerkt dat mijn zin in seks afgenomen is of is het misschien meer onder controle. Is de controle van de seksdrive een onderdeel van de wervelkolomademhaling en siddhasana? Ik wil graag zeker weten dat ik niet de bloedcirculatie afknel of iets anders schadelijks doe. Ik ben niet aan het klagen. Ik voel me erg goed tijdens het doen van de wervelkolomademhaling, yoni mudra, etc… Het heeft mijn beoefening erg geholpen. Ik voel me als een nieuw mens.

Antwoord: de wervelkolomademhaling, siddhasana en andere oefeningen die de levenskracht (seksuele energie) omhoog het zenuwstelsel in brengen verminderen niet je vermogen tot seks. In plaats daarvan breiden ze het gebruik van seksuele energie uit tot voorbij de voortplantingsfunctie, omhoog de ontwakende spirituele neurobiologie in door ons hele lichaam.

Het klopt dat deze uitgebreide rol van de seksuele energie in ons zenuwstelsel ons meer ‘controle’ geeft over seks. Eigenlijk is het minder afhankelijkheid wat we ervaren, een minder obsessieve behoefte aan seks. We hebben eindelijk een keuze, en we kunnen op veel gezondere manieren relateren aan onze seksuele energie en onze geliefde, zelfs als we gestaag groeien naar de extatische gelukzaligheid van verlichting in ons dagelijkse leven.

Siddhasana vervult een sleutelrol in deze transformatie. Zoals uitgelegd in de lessen is het een veilige en gezonde oefening met enorme lange termijn voordelen. Ik maak er al meer dan twintig jaar iedere dag, met goed succes, gebruik van.

Het is zo dat er net een nieuwe les gepost is in de tantra lessen over gevorderde siddhasana, hierin worden aanvullingen op de basis siddhasana besproken die gebruikt kunnen worden door gevorderde beoefenaars. Het bespreekt ook de fundamentele vragen over het hoe en waarom van siddhasana.

De les is #T28, “gevorderde siddhasana voor mannen en vrouwen.” Het zou je vragen moeten beantwoorden en nog meer. Als je meer over tantra wilt lezen wordt het aangeraden om te starten bij het begin van die lessen.

Het lijkt erop dat je het erg goed doet daar. Ik wens je veel succes wanneer je verdergaat op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.