Les 178 – Dharma

Vraag: ik ben vele, vele jaren een buitenschilder geweest. Hoewel ik nooit bewust gezeten heb om te mediteren, kan ik me geen moment herinneren dat er bewust ‘denken’ was wanneer ik in het ‘schilderproces’ was. Er is de stilte van in de rechter hersenhelft zijn, wat ik altijd ervoer als mijn meditatie. Ik ben nog niet ver in de lessen, maar ik vind ze interessant en zal waarschijnlijk proberen te ‘mediteren zonder schilderen’.

Antwoord: je ‘schildermeditatie’ is prachtig. Iedereen zou zo gezegend moeten zijn om innerlijke stilte te vinden in het werk dat ze doen. Ik weet zeker dat het je door de jaren heen veel vrede en spirituele groei heeft gebracht. Het wordt ons ‘dharma’ genoemd – activiteiten die we doen die onze spirituele ontwikkeling ondersteunen.

Het toevoegen van zittende yoga oefeningen zoals diepe meditatie en de wervelkolomademhaling zal je aanwezigheid in stil zuiver gelukzaligheidsbewustzijn verbreden en stabiliseren. Een van de wonderlijke eigenschappen van yoga is de verbondenheid door ons hele zenuwstelsel. Hiermee bedoel ik dat je schildermeditatie je zal helpen in de zittende meditatie en andersom, en zo zullen ook de ademhalingsmethoden (pranayama) zich verbinden met de andere oefeningen die je doet. Alle yogaoefeningen verbinden zich door middel van ons zenuwstelsel, waarbij ze een hefboom effect creëren, dat ons voor altijd meeneemt naar grotere hoogten.

Door hetzelfde principe is het zo dat een soort oefening vaak leidt naar aanvullende soorten oefeningen. Het zenuwstelsel weet instinctief wat het nodig heeft wanneer de innerlijke deuren zich beginnen te openen. Daarom is het waarschijnlijk dat je schildermeditatie je ontvankelijkheid voor andere yoga methoden heeft vergroot.

Ik wens je alle succes op je verdere innerlijke reis, geniet ervan!

De guru is in je.