Les 179 – De ster opnieuw bezocht

Vraag: ik ben de voorgaande lessen aan het lezen en ik voel het verlangen om weer te starten met yoga beoefening en dan met name meditatie.

Vier jaar geleden mediteerde ik regelmatig ‘s avonds en dit is wat er gebeurde: ik zie altijd een paars wolkachtig object dat mijn bewustzijn door de tunnel (zoals ik het noem) begint te trekken. Mijn mantra is gewoonlijk het woord of de afbeelding van het woord God. Wanneer ik door de tunnel ga zie ik iets wat lijkt op een universum van sterren – gevuld met kleine witte stralen wat sterren in de hemelen lijken te zijn. Hier verblijf ik gewoon maar.

Maar, deze keer begon de kleine ster of lichtstraal naar me toe te bewegen (naar mijn pijnappelklier zoals ik het noem – derde oog). Eerste voelde ik me wat op mijn hoedde en toen zei ik, “laat alleen dat wat van God is naar me komen”. En ik ging verder met het herhalen van mijn mantra van ‘God’. Toen het licht dichterbij kwam besefte ik me dat het een enorme witte bol was van schoonheid en licht. Een veelheid aan dansende linten zat hier aan vast en stroomde er uit voort. De beweging was prachtig, net zoals de bol van licht prachtig was.

Uiteindelijk, zoals ik het waarnam, werd het licht volledig een met me – met mijn pijnappelklier. Nog vele weken daarna kreeg ik wat ik ‘lichtflitsen’ zou noemen in het voorste deel van mijn hersenen en ik kon ze zien terwijl ik met mijn dagelijkse activiteiten bezig was.

Ik heb mensen die meditatie beoefenen altijd horen zeggen: “focus je niet op dit soort ervaringen”. Mijn reactie hierop is: het is erg moeilijk om het niet te herinneren, om niet te voelen en te denken aan zo’n krachtig fenomeen. Het is niet dat ik het de macht over me gaf – het is dat ik simpelweg versteld stond van de schoonheid en het effect dat deze ervaring op me had!

Dank je voor je gedachten hierover.

Antwoord: dank je voor je schrijven en delen. Het is een prachtige ervaring, en het is iets natuurlijks wanneer het zenuwstelsel een steeds zuiverdere staat bereikt.

Misschien wil je les #92 – de ster – nog eens teruglezen, daar wordt verder ingegaan op de soort ervaring die je beschrijft. Het kan je een aanvullend perspectief geven op je innerlijke anatomie. Ervaringen die groepsleden beschrijven worden op vele plekken in de lessen besproken omdat ze gerelateerd zijn aan de oefeningen.

Ervaringen zijn het ‘landschap’ dat we ervaren op weg naar verlichting. We mogen zeker genieten van de visioenen die komen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te zien dat ervaringen een effect zijn van de zuivering die plaatsvindt in ons zenuwstelsel door de dagelijkse beoefening. Zoals met iedere reis kunnen we onderweg genieten van het uitzicht. Maar om onze bestemming te bereiken is het vanzelfsprekend nodig om te blijven reizen. Dat houdt in dat we zachtjes de voorkeur geven aan de oefening die we aan het doen zijn boven de ervaringen die opkomen tijdens onze routine. Na onze oefeningen, als we tijdens de dag visioenen ervaren, kunnen we ervan genieten of we geven de voorkeur aan het werk dat we op dat moment aan het doen zijn. Het is onze keuze. Innerlijke ervaringen worden een regelmatig onderdeel van ons leven, en we gaan verder in oneindig hogere uitdrukkingen van het goddelijke dat door ons uitstraalt. Na verloop van tijd worden we zuivere kanalen van goddelijke liefde in de wereld.

Dat is waar de mensheid naar toe gaat – naar meer verlichting die in iedereen wakker wordt in het gewone dagelijkse leven. Het gebeurt wanneer meer en meer mensen dagelijkse beoefening doen, en iedereen die de oefeningen doet helpt iedereen energetisch. Niemand hoeft hiervoor ergens naar toe te gaan. Daar waar we nu leven is waar we ons openen.

Als je er klaar voor bent om je beoefening te hervatten wordt het aangeraden om vanaf het begin door de lessen heen te gaan. Ze geven een stapsgewijze opbouw van geïntegreerde oefeningen die gebalanceerde zuivering en de opening van het zenuwstelsel stimuleren. Ik denk dat je veel interessante informatie zal vinden die gerelateerd is aan je spirituele ontwikkeling. Als je een ander systeem van beoefening gebruikt van een andere bron, zie deze lessen dan als iets om over na te denken. Jij hebt de leiding op jouw reis.

Ik wens je veel succes bij het reizen op je gekozen spirituele pad. Houd je handen aan het stuur en geniet van de rit!

De guru is in je.