Les 180 – Een goede start in meditatie

Vraag: ik wilde je gewoon even vertellen hoe blij ik ben dat je deze groep gestart bent. Ik zal de eerste zijn om toe te geven hoe sceptisch ik was over yoga. Ik besloot dat ik er in ieder geval wat over moest lezen om mezelf te informeren. Maar na mijn allereerste meditatiesessie moet ik toegeven dat ik me nog nooit zo ontspannen gevoeld heb. Het was erg vreemd en tegelijk ook comfortabel. De tijd vloog voorbij, mijn meditatie duurde 26 minuten maar het voelde als 5 minuten. Er gebeurde een aantal dingen die ik niet teruglees in je lessen. Ik voelde me ‘tintelend’ en gevoelloos. Ik had zelfs kleine visioenen, als je ze zo zou willen noemen, van dansend licht wat zich vormde in kleine bollen van licht. Hoe dan ook, ik wilde alleen even met je delen hoe vredig ik me voel met mezelf na de eerste les. Ik heb een erg stressvol leven en er zijn veel dingen die eruit ‘gespoeld’ moeten worden, en ik zal doorgaan met je lessen zolang als dat nodig is. Ik glimlach op dit moment, iets wat ik in weet ik het hoe lang al niet meer gedaan heb. Dank je! Je hebt me overtuigd!

Antwoord: je hebt een hele goede start met meditatie, dat is fantastisch. Als je verder gaat met de lessen zal je meer informatie vinden die je verder inzicht geeft in het proces van zuivering en de opening van het zenuwstelsel voor de innerlijke werkelijkheid. De innerlijke lichten en het tintelen dat je gelijk ervaren hebt zijn symptomen van goede dingen die plaatsvinden – innerlijke openingen. Wanneer zulke ervaringen opkomen tijdens meditatie, en je merkt dat je er naartoe bent afgedwaald, ga dan simpelweg weer terug naar de meditatie procedure, wat ontspannen teruggaan naar de mantra is. Er is veel besproken in de lessen over hoe je om kunt gaan met ervaringen tijdens het oefenen. Ervaringen zijn een goed teken van voortgang op onze tocht naar verlichting maar het zijn de oefeningen die ons voorwaarts brengen, en dit is waarom we iedere keer de voorkeur geven aan de oefening die we aan het doen zijn op dat moment in onze routine. Dat betekent niet dat, wanneer we onderweg zijn, we niet af en toe eens uit het raam kunnen kijken en kunnen genieten van het prachtige uitzicht.

Terwijl je een exceptioneel goede start in meditatie heb gehad, moet ik je er wel bij vertellen dat het waarschijnlijk niet altijd zo idyllisch is. De meeste van ons zullen ook niet met zo’n goede ervaring beginnen, en dit zegt niets over de vooruitgang, vrede en blijheid die we zullen gaan ervaren als we blijven mediteren. Terwijl het zenuwstelsel gezuiverd wordt tijdens yoga oefeningen zullen de ervaringen soms heel helder en gelukzalig zijn. Op andere momenten kan het meer troebel zijn vanwege obstructies die diep van binnen losgemaakt worden en naar buiten komen. Wat de ervaring ook mogen zijn, er wordt goede progressie geboekt wanneer we de meditatieprocedure volgen. Het is belangrijk om de werking te begrijpen zodat we een helder beeld hebben van de effectiviteit van onze beoefening tijdens zowel idyllische als troebele ervaringen. Beide hebben hun fascinaties en afleidingen, en beiden zullen meer helderheid brengen in onze dagelijkse activiteiten als we de geleidelijke zuivering ondergaan en merken dat er meer gelukzalige stilte opkomt van binnenuit. Het allerbelangrijkste is dat we doorgaan met de dagelijkse beoefening voor zolang als dat nodig is. Als dat onze houding is zal verlichting ons niet ontglippen.

Dit is waarom ‘verlangen’ als eerste onderwerp besproken werd in de lessen na de korte introductie over yoga. De ontplooiing en richting van verlangen is herhaaldelijk aangeraakt, en vervolgens besproken met de volledige gevolgen als de ontwikkeling van ‘bhakti’, wat liefde voor waarheid of liefde voor God betekent.

Dit alles is om duidelijk te maken dat wanneer we leren om te vertrouwen op ons doorgaande spirituele verlangen (bhakti) en op onze toewijding om de goddelijke eenwording te ontplooien in onszelf, we dan de dagelijkse beoefening kunnen volhouden op de lange termijn, wat er ook gebeurt. Onze motivatie is dan niet afhankelijk van de op en neergaande stroom van dagelijkse ervaringen, zelfs niet als de ervaringen gestaag groeien naar het worden van oneindige (en soms overweldigende) extatische gelukzaligheid tijdens onze reis in yoga.

De ervaring van verlichting is natuurlijk waar we allemaal naar op zoek zijn. De beste manier om het te ontplooien is om niet te focussen op de ervaringen maar op effectieve oefeningen die het op de lange termijn ontwikkelen, dat is de paradox.

Er zullen veel nieuwe dingen opkomen wanneer je verdergaat in yoga. Een van de meest interessante en bruikbare is de natuurlijke ‘verbondenheid’ van de verschillende aspecten van yoga, door middel van ons zenuwstelsel. Dat betekent dat terwijl spiritueel verlangen leidt naar meditatie, meditatie ook leidt naar meer spiritueel verlangen, de yoga ademmethoden en een heel scala aan andere oefeningen. Het is alsof we in een glazen huis leven met vieze ramen. Als we een raam schoonmaken zien we veel beter welke andere ramen ook schoongemaakt moeten worden, en we zien ook meer schoonmaak hulpmiddelen om ze schoon te maken en we worden er toe aangetrokken om ze te gebruiken. De yogamethoden gaan helemaal over het schoonmaken van de ramen. Hoe meer we schoonmaken hoe meer manieren we vinden om de klus sneller en beter te doen.

Wanneer het zenuwstelsel van binnenuit gezuiverd begint te worden weet het wat het nodig heeft om het proces te bespoedigen, en het enige wat we hoeven te doen is om het te volgen. De lessen zijn ontworpen om de groeiende verbondenheid te ondersteunen. Het is alsof je wakker wordt in een hele nieuwe stralende wereld die al die tijd al recht voor onze neus was. Geniet!

De guru is in je.