Les 181 – Verwachtingen en onze tijdslijn

Vraag: kort geleden heb ik me aangesloten bij je groep. In september 2003 heeft de basisknoop van kundalini zich geopend. Daarvoor heb ik een jaar lang kriya yoga beoefend. Vanaf dat moment opent mijn hartchakra zich bij iedere spirituele samenkomst of intense verering en voel ik de stroom door de wervelkolom omhoog stromen en het komt dan naar buiten via de top van het hoofd, de fontanel. Ik geloof dat dit Satya Sai Baba is omdat ik zijn toegewijde ben. En toch ontglipt volledige verlichting me. Kan je me helpen?

Antwoord: dank je voor het schrijven en delen. Je ervaringen van opening zijn erg mooi, maar waarschijnlijk vertegenwoordigen ze niet het einde van je reis naar verlichting – eerder het begin van een nieuwe en prachtige fase.

Er is een idee in omloop dat wanneer de kundalini energie naar de kruin beweegt dat dat het einde van het verlichtingsproces is. Dat is het maar zelden. Het is zelfs zo dat wanneer dit prematuur gebeurt, zonder dat er adequate voorbereiding is gedaan, dit het begin kan zijn van een lange en moeilijke beproeving (zie “kruinopening” en “Gopi Krishna” in de index). Als je consistent gebruik maakt van de wervelkolomademhaling tussen het derde oog en de basis (muladhara), dan zullen waarschijnlijk de grootste moeilijkheden van kundalini disbalans die kunnen ontstaan door het prematuur focussen op de kruin (sahasrar) je gespaard blijven. We zullen meer bespreken over het openen van de kruin in toekomstige lessen.

Belangrijker nog, het is essentieel om innerlijke stilte (zuiver gelukzaligheidsbewustzijn) te ontwikkelen door middel van diepe meditatie om de neurobiologische transformatie die van binnen plaatsvindt compleet te maken. Als je al deze lessen leest zal je het belang hiervan besproken zien vanuit verschillende invalshoeken. Verlichting is een eenwording van de goddelijke polariteiten in ons, en kundalini/Shakti is maar de helft van het geheel. Innerlijke stilte/Shiva is de andere helft.

Wat betreft het hebben ontvangen van de zegen (shaktipat) van een grootheid als Sai Baba, het kan zeker geen kwaad. Desondanks zullen de obstructies in je zenuwstelsel naar buiten moeten komen om je verlichting te onthullen, en niemand kan dat proces versnellen voorbij dat wat je fysiek aankunt. Met andere woorden, voor de meesten is het een lange en geleidelijke reis van ontplooiing. Het kan in een leven gedaan worden, maar waarschijnlijk niet in een paar jaar, of je zou van het statuur van een avatar moeten zijn (een redder bijna verlicht geboren), wat we natuurlijk allemaal zouden verwelkomen.

Het is waarschijnlijker dat je meer werk te doen hebt. Het goede nieuws is dat er meer dan genoeg goed geïntegreerde yoga instrumenten beschikbaar zijn, en je hebt de zegen van een grootheid. Het is gewoon een kwestie van je verwachtingen in lijn brengen met je daadwerkelijke tijdslijn, en vanaf daar met enthousiasme verder.

Het wordt aangeraden om te gaan voor de lange reis en te focussen op het dagelijks doen van een routine die bestaat uit goed geïntegreerde spirituele oefeningen. Dan heb je de beste mogelijkheid voor snelle ontwikkeling. Misschien wil je de lessen van het begin af aan doorkijken om te zien of er elementen van beoefening zijn die je niet gebruikt maar die je wel zouden kunnen helpen met het bespoedigen van je ontwikkeling.

Het is prachtig om de zegen te hebben van de heiligen, maar uiteindelijk zijn wij het die door moeten gaan met onze spirituele transformatie met dagelijks gebruik van yoga technieken.

Ik wens je alle plezier en succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.