Les 184 – Teleporteren, samyama en siddhi’s

Vraag: ik vroeg me af welke informatie je kan verschaffen over teleporteren. Op het moment ontwikkelen verschillende siddhi krachten zich, maar geen van ze kan me interesseren. Ik begrijp dat het maar bijproducten zijn van een veel groter geheel. Maar toch is het iets wat me bezig houdt. Ik streef ernaar om een vriend van me te zien die ik al meerdere levens niet gezien heb.

Recentelijk heb ik ‘de kracht om’ (zoals met zoveel dingen) ontwikkeld, alleen niet de methode en het begrijpen. Iedere keer als ik het probeer voel ik sterke energetische sensaties door het hele lichaam. Is dit een fase?

Bij voorbaat dank voor ieder advies dat je kan geven.

Antwoord: de krachtige energie die je voelt onderweg naar siddhi’s is de ware vrucht van de uitvoering. De siddhi zelf is niet de vrucht. De vrucht is de zuivering in ons zenuwstelsel dat onze verlichting mogelijk maakt, en is van veel grotere waarde dan ieder vermogen dat we misschien ontwikkelen als gevolg ervan. Als je teveel energie naar siddhi brengt zonder de voorbereidende oefeningen en een gebalanceerde routine kan het ongemakkelijk zijn, teveel voor het zenuwstelsel in de huidige conditie. Het kan ook karmische verstoringen in je zenuwstelsel creëren als er teveel aandacht gericht is op een bepaalde siddhi. Met andere woorden, er is een prijs voor het ontwikkelen van een bepaald vermogen ten koste van onze totale verlichting.

Samyama is de manier om het zenuwstelsel van binnen (innerlijke stilte) naar buiten te zuiveren, met siddhi’s als een bijproduct. Als je de lessen over samyama naleest dan zal je zien dat de vermogens en hun relatie met yoga gedetailleerd worden besproken, inclusief verwijzingen naar de yoga sutra’s van Patanjali (beschikbaar in de AYP links sectie op de Engelstalige website) waar meer informatie over de vermogens gevonden kan worden. In de lessen wordt de methode aangeboden om samyama te beoefenen om systematisch evenwichtige zuivering en opening van het zenuwstelsel naar verlichting te bevorderen. Voordat je de samyama techniek gebruikt, raad ik je aan om alles wat daarvoor komt in de lessen nog eens te bekijken – diepe meditatie, wervelkolomademhaling, mudra’s, bandha’s, etc. Dan beschik je over de middelen om je voor te bereiden, en kan je samyama, siddhi’s en je eigen ontplooiing in hun volledige context zien. Je kan er voor kiezen om oefeningen vanuit de lessen toe te voegen die je voortgang naar verlichting kunnen versnellen. Het is aan jou.

En wat betreft het zien van je lang afwezige vriend, als je dit verlangen hebt, zal het na verloop van tijd gebeuren. Om het een primair doel te maken van je yoga zou een afleiding van je spirituele ontwikkeling kunnen zijn, en zou meer karma kunnen veroorzaken (toekomstige gevolgen) dan dat het los zou laten. Mijn suggestie is om te focussen op je spirituele beoefening, met verlichting als doel, en de rest van nature laten gebeuren. Dan zullen al je handelingen een uitdrukking worden van het goddelijke in je, want dat is wat je bent.

Jezus zei, “zoek eerst het koninkrijk van God en al het andere zal je erbij gegeven worden”. Ik wens je alle succes op je gekozen spirituele pad.

De guru is in je.