Les 185 – De rol van het intellect

Vraag: ik ben nu sinds ongeveer een maand de lessen in deze groep aan het lezen. Het is erg mooi om te zien dat mensen aan het experimenteren en de yoga technieken aan het ervaren zijn en de vruchten plukken van hun beoefening. Ik zou graag een onderwerp onder je aandacht willen brengen.

In al deze lessen over yogische oefeningen waar ik doorheen ben gegaan kom ik mensen tegen die beelden van licht benoemen en andere dingen verbonden met beelden/visioenen. Mijn gevoel over hun beelden is dat ze een de neiging hebben om een voorgevormde verwachting te hebben over het hebben van een visioen van licht, of wat ze houden voor een kundalini uitbreiding in het zenuwstelsel zelfs voordat ze gestart zijn met hun yoga beoefening. Waar ik graag verheldering over wil is: is de duur van een of twee jaar yoga beoefening genoeg om kundalini in ons wakker te maken? Ik denk dat ze misschien maar maximaal voor 10% correct zijn, hoewel ik nooit persoonlijk hun ervaringen heb gezien. Ik doe deze bewering gebaseerd op het feit dat voor goede yoga oefeningen het zeer noodzakelijk is om een goed gedisciplineerd leven te hebben zonder te drinken en te roken, en een dieet dat je lichaam en met name het zenuwstelsel vrij houdt van verslavingseffecten.

Het punt dat ik probeer te maken is dat het beoefenen van yoga zonder enige jnana (intellectuele begrip) een zinloze beoefening kan zijn (ik zeg niet dat ze geen kennis van zaken hebben).

De term yoga betekent eenwording, en eenwording wordt niet bereikt door alleen maar het oefenen van asana’s (ik ben hier niet sarcastisch of sceptisch). De yoga van karma zal alleen wanneer het gekoppeld is met jnana (intellect) ons helpen om de ultieme nirwana of mukti (bevrijding) te bereiken.

De reden dat ik jnana noem is omdat jnana, volgens mij, het onderzoek is van het Zelf, wat ons ahankaara zal doden en andere egoïstische beelden die we hebben over de wereld die we zien. Het stelt een goede yogi of yogini in staat om niet alleen de ware betekenis van yoga te vinden maar ook mukti te bereiken van de materialistische wereld.

Ik wil je verzoeken om meer lessen over jnana yoga (het pad van het intellect) te schrijven wat de maya (illusie) waar we in leven zal wegnemen en ons zal helpen het ware licht van de wereld te zien.

Antwoord: dank je voor je schrijven en delen. In de lessen starten we met meditatie waardoor we direct naar de innerlijke stilte gaan, en door de verbondenheid van yoga brengt dit de yama’s en niyama’s (zelfbeheersing en inachtnemingen) tot leven, wat de gedragselementen zijn die je noemt als voorbereiding op kundalini. We benaderen het gedragsaspect dus door gelijk de diepte in te gaan, en het gedrag verandert op natuurlijke wijze. Instructies over dieet en persoonlijke gewoonten zijn niet zo noodzakelijk omdat het zenuwstelsel dat automatisch opzoekt wanneer innerlijke stilte opkomt.

Dan is iemand al snel klaar voor het stimuleren van kundalini. Kan het in een paar jaar gedaan worden? Waarschijnlijk geen vol ontwaken zonder eerdere ervaring in dit leven of een vorige, sommigen zijn er voor gemaakt, de vroege ervaringen zijn dus echt – dus helemaal niet verwacht of ingebeeld. De wervelkolomademhaling en de mudra’s en bandha’s zijn voor iedereen goed, en zullen na verloop van tijd leiden tot het wakker worden van de extatische energieën. Iedereen moet op zijn eigen tempo werken vanaf het punt waar hij nu is, en de lessen zijn daarvoor ontworpen. Je vindt dus mensen met verschillende niveaus van ervaring hier, allemaal zich openend voor hun innerlijke waarheid. Het is prachtig!

Jnana (de rol van het intellect) is verweven in alle lessen in de vorm van basisonderzoek, “Wie ben ik, is er iets meer?” met als gevolg het besluit om te gaan oefenen. Zowel het onderzoek (wat de bhakti voedt) en het besluit (wat het handelen in de oefeningen voedt) beginnen als activiteiten van het intellect. Naast deze twee yogische basisfuncties, heeft het intellect de neiging om enorme luchtkastelen te bouwen, wat niet echt behulpzaam is in yoga. Dus de focus ligt op het aanwakkeren van het verlangen om te oefenen, zonder teveel analyse, behalve om te inspireren voor oefeningen. Het lijkt eenvoudig, toch? Het werkt.

Als je voor een aantal maanden dagelijkse diepe meditatie probeert zoals gegeven in de lessen dan zal je zien hoe het intellect op een natuurlijke wijze past in deze efficiënte benadering van yoga. We hebben het bewust vermeden in deze lessen om een bouwwerk van jnana te creëren. Voor de meeste van ons kan het een afleiding worden – naar buiten toe gaan, een doolhof van ideeën in, in plaats van naar binnen naar de eenvoud en kracht van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn en verder in sferen van oneindige extase.

Wat betreft het hebben van veel spirituele ervaringen, als ze het dagelijkse oefenen inspireren is het goed. Als er een gebrek aan ervaringen is kan dat ook gebruikt worden om geïnspireerd te worden om dagelijks te oefenen. Het inspireren om te oefenen en het belang van het juiste tempo bepalen met het oefenen, om zodoende niet teveel te zuiveren (ongemak), zijn de twee hoofredenen waarom ervaringen besproken worden. Verder dan dit kunnen ervaringen ook een afleiding zijn, en dat benoemen we vaak zoals je waarschijnlijk hebt gezien. Dus wanneer we ervaringen hebben genieten we ervan als voorbijgaand landschap, en gaan eenvoudig weer terug naar de oefening die we aan het doen zijn.

De kerngedachte in de lessen is het dagelijks oefenen om het zenuwstelsel te stimuleren om te zuiveren en te openen. Het hart en het hoofd worden gebruikt om te inspireren om te oefenen en om te blijven oefenen, verder niet zoveel. We maken ons geen zorgen over persoonlijke gewoonten of levensstijl. Als we het verlangen hebben om te mediteren is yoga al aan de gang, ongeacht wat we eten of roken! Wanneer meditatie begint beginnen de onzuiverheden (inclusief niet-yogisch gedrag) vanzelf weg te vallen. De oefeningen werken en al het goede komt van nature, inclusief het gestadig toenemende intellectuele begrip van de gecompliceerdheid van het proces. Het ontstaat door directe observatie.

Ons zuiverend en openend zenuwstelsel is een bijzonder interessant boek om te lezen. Iedere dag brengt een nieuwe pagina gevuld met heilige kennis. We zijn dat.

De guru is in je.