Les 186 – Meditatie – tweede uitbreiding van de mantra

Als we voor vele weken en maanden mediteren laten we veel obstructies los die voor lange tijd diep opgeslagen in ons zenuwstelsel hebben gelegen. Terwijl onze onbewuste mind langzaamaan opgeschoond wordt merken we dat er een onderliggende innerlijke stilte voelbaar wordt in ons dagelijks leven. Het is feitelijk ons ware Zelf dat tevoorschijn komt wanneer we de rommel opruimen die ons heeft belemmerd om ons ware zelf te ervaren. Wanneer het proces van meditatie en diepe zuivering in ons zenuwstelsel voortgezet wordt, raken we spiritueel bekrachtigd door onze innerlijke stilte, en zijn we in staat om veel meer te bereiken door onszelf (en iedereen om ons heen) te verlichten met extatische gelukzaligheid en goddelijke liefde die van nature door ons naar buiten stroomt.

Meditatie is de basis beoefening om het zenuwstelsel te stimuleren om al deze prachtige spirituele resultaten voort te brengen. De mantra is het voertuig wat we gebruiken in meditatie om systematisch de mind naar stilte te brengen. Wanneer we dit doen bevrijden we ons van nature aanwezige gelukzaligheidsbewustzijn, wat de obstructies in ons oplost en loslaat.

We zijn gestart met de krachtige universele mantra, I AM, die ons moeiteloos diep meeneemt naar de stille uithoeken van de mind terwijl we de eenvoudige procedure van diepe meditatie gebruiken. Nadat we innig bekend en vaardig waren met dit proces van het gebruiken van de I AM mantra, hebben we de eerste mantra uitbreiding geïntroduceerd. Dit gaf ons de mogelijkheid om onze aanwezigheid in zuiver gelukzaligheidsbewustzijn tijdens meditatie verruimen. Het resultaat van het gebruik van een uitgebreide mantra is om meer stilte te stabiliseren in ons dagelijkse leven.

Nu zijn we er klaar voor om een tweede uitbreiding van de mantra te bespreken. Maar voor dat we dit doen, lees eerst de bespreking in de les over de eerste mantra uitbreiding nog eens terug. Het is les #116, “meditatie – eerste uitbreiding van de mantra”.

Dit maakt dat we niet nog een keer de basisconcepten hoeven te bespreken die van toepassing zijn bij het uitbreiden van de mantra, en de analogie dat het gebruiken van een mantra uitbreiding op een manier hetzelfde is als het vaardig schakelen van de ene versnelling naar de andere tijdens het versnellen van de auto.

Nu, als we er klaar voor zijn, hebben we de mogelijkheid om te schakelen naar de volgende versnelling met de tweede mantra uitbreiding. We hebben nog steeds de twee basis lettergrepen I AM, en ook de lettergrepen die toegevoegd zijn bij de eerste mantra uitbreiding. En we voegen er nu nog wat aan toe.

De tweede mantra uitbreiding is een verder uitgebreide mantra. Het is:

… SHREE OM SHREE OM I AM I AM NAMAH …

Deze mantra wordt gebruikt met dezelfde meditatie procedure als die we geleerd hebben in het begin.

Opmerking: zoals op verschillende momenten besproken is in de afgelopen lessen, kan het I AM component van de mantra ook gespeld worden als AIEM, met exact dezelfde uitspraak.

Je ziet dat dit best een lange mantra is met veel meer lettergrepen dan de eerste eenvoudige I AM waar we mee begonnen. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit geen mantra is om mee te beginnen, en dat het niemand zal dienen als het op die manier gebruikt wordt. Als je nieuw bent in meditatie, of je gebruikt de eerste mantra uitbreiding nog maar kort, dan zal met deze mantra werken niet in jouw belang zijn. Het kan maken dat je stilvalt en je je voortgang vertraagt, net zoals het schakelen naar een hogere versnelling ons kan doen stilvallen als dat te vroeg gebeurt.

Hoe weten we wanneer het tijd is voor ons om te schakelen naar een uitgebreide mantra? Ten eerste zullen we voor op zijn minst een aantal maanden stabiel en soepel mediteren met onze voorgaande mantra, waarbij we wat stabiele stilte ervaren in zowel de meditatie als in de dagelijkse activiteiten. Ten tweede zal onze bhakti (spiritueel verlangen) ons dwingen om voorwaarts te bewegen. Zowel soepelheid in onze huidige beoefening en bhakti zijn voor ons nodig om te schakelen.

Als we met onze huidige mantra veel gedachten en sensaties hebben in de meditatie zonder al teveel stilte, is dit ook erg goed. Het betekent dat we veel zuiveren en dat er veel obstructies naar buiten komen. Maar het betekent ook dat dit niet het moment is om te schakelen naar een uitgebreidere mantra. Stel je voor dat je een steile helling oprijdt met je auto, en dat de motor het prima doet in zijn huidige versnelling, maar ook niet veel kracht over heeft. Zou je dan op dat moment opschakelen naar een hogere versnelling? Natuurlijk niet. En het is hetzelfde in meditatie. Als we ladingen obstructies aan het opruimen zijn met onze huidige mantra, dan is het nu niet het moment om te schakelen naar een hogere mantra (versnelling). We gaan gewoon door met onze huidige mantra en op een bepaald moment zullen we wat opklaring zien in ons meditatieproces, met meer opkomende stilte en minder obstructies die eruit komen. Na enige tijd in die situatie, voor op zijn minst een paar maanden, kunnen we gaan voor de uitbreiding als we dat willen. Als we dat niet willen is dat ook prima. De gehele reis kan gemaakt worden met I AM, of met de eerste uitbreiding als dat onze voorkeur heeft.

Als we te vroeg naar een uitgebreide mantra geschakeld zijn zullen we dat vroeg genoeg weten. We zullen ons voelen alsof we door de modder aan het ploegen zijn. We zullen stilvallen en geen goede resultaten hebben in de dagelijkse activiteiten. Het is niet het einde van de wereld. Als we onszelf hierin aantreffen is de oplossing simpel. We schakelen terug naar onze vorige mantra en werken daarmee voor een aantal maanden langer, of hoelang het duurt om het punt te bereiken dat we klaar zijn om te schakelen. Het bepalen van je eigen tempo (self-pacing), herinner je het je nog?

Een valse start met een mantra uitbreiding kan gebeuren maar moet vermeden worden als dat kan. De reden hiervoor is dat het tijd nodig heeft voor de mantra om te settelen. Als we te vroeg geschakeld hebben en we proberen om te settelen met de nieuwe mantra, en we besluiten om terug te gaan naar de vorige, zal het weer tijd nodig hebben om het patroon van de mantra te veranderen diep in de mind. Om deze reden veranderen we niet vaak van mantra, niet opschakelen en niet terugschakelen. We willen diep gaan met de mantra op een plek. Deze uitbreidingen zijn ervoor om dat proces te faciliteren. Naast deze basis schakelingen veranderen we onze mantra niet. Ook gebruiken we niet meerdere mantra’s, niet met de aanpak in deze lessen. We willen de vaardigheid ontwikkelen om iedere sessie diep te gaan. Om dit te kunnen doen zijn we het meest gediend bij het gebruiken van een enkel voertuig, onze mantra.

Laten we dus onze tijd nemen en er alles aan doen wat we kunnen om goede vooruitgang te boeken terwijl we de stabiliteit en het gemak in onze routine behouden.

Wat betreft de tweede uitbreiding van de mantra zullen er ongetwijfeld wat vragen zijn over waar de verschillende componenten voor zijn. Waarom deze bepaalde mantra? Om te beginnen, zoals eerder al besproken is, gaat het bij de mantra niet over taal of betekenis. De mantra in iedere fase is voor een stabiele en progressieve trillingskwaliteit diep in het zenuwstelsel. De kwaliteit van de trilling is voor maximale zuivering terwijl het aangenaam blijft, dit kan helder waargenomen worden met de verschillende lettergrepen van de mantra door iedereen die wat extatische conductiviteit in het zenuwstelsel heeft.

Dit is waarom we gestart zijn met I AM als de beginmantra en niet iets anders. I AM is zeer gebalanceerd, stabiel en gaat steeds dieper in het zenuwstelsel. Als we gestart waren met OM in diepe meditatie dan hadden we ook een progressieve mantra gehad die steeds dieper gaat, maar die niet zo stabiel en gebalanceerd is diep in het zenuwstelsel. Het is zelfs zo dat het OM een ravage aan kan richten diep in het zenuwstelsel wanneer de voorbereidende schoonmaak nog niet gedaan is. OM is om deze reden geen goede mantra om mee te beginnen. En zoals met zoveel dingen in het spirituele leven is dit een paradox, want je ziet en hoort het OM overal. Het is zelfs geschreven op de muren van de metrostations! Toch is het OM geen goede keuze als mantra om mee te beginnen met diepe meditatie. OM is ook niet geschikt voor de eerste mantra uitbreiding, waar we I AM verder willen uitbreiden, om zo een andere dimensie van innerlijke polariteit te gaan ontwikkelen in ons zenuwstelsel. Dit doen we met SHREE, wat ook progressief en stabiel is, en in de gewenste richting gaat. En met dat alles op z’n plek zijn we eindelijk klaar voor OM.

Opmerking: OM is prima voor traditioneel chanten en kirtans (devotioneel zingen), wat niet zo diep gaat in het zenuwstelsel als dat we doen met diepe meditatie. Dus deze les betekent niet dat het OM niet gebruikt kan worden op de traditionele manieren.

Sommigen denken misschien, “wat is het probleem? Is het opbouwen van de mantra werkelijk zo delicaat?”.

Ja dat is het. Als we het proces faciliteren van de mind die de stilte ingaat, gaan we het stille niveau van de grootste kracht in ons binnen. Herinner je dat dit ook is waar samyama en siddhi’s (vermogens) hun oorsprong vinden. Als het nog te vroeg is in onze ontwikkelende beoefening om met een bepaalde trilling te werken in de mantra, kan dit een hoop opschudding creëren omdat obstructies of te snel of in de verkeerde volgorde loskomen. In het omgaan met de innerlijke dynamiek diep in het zenuwstelsel, zijn er moeiteloze manieren en zijn er moeilijke manieren om het huis schoon te maken. Wij zullen altijd kiezen voor de moeiteloze manier als we deze kunnen vinden. We zullen verder ingaan op het ontwerp van de mantra in een andere les.

Je hebt nu de tweede mantra uitbreiding tot je beschikking voor wanneer je er klaar voor bent. Ga er niet vroegtijdig mee aan de slag. Het is hier wanneer je het nodig hebt, en ik weet dat je veel innerlijk plezier zal hebben om het dan te gebruiken.

De guru is in je.