Les 187 – Het ontwikkelen en volhouden van dagelijkse beoefening

Vraag: ik kwam deze lessen vorige week tegen en ben begonnen met twee keer per dag de mantra. Hoewel ik gisteravond gemist heb. Ik ben vanmorgen weer verder gegaan. Ik ben erg ongedisciplineerd, slaap niet zo goed en mijn dagen raken soms uit ritme. Heb je wat suggesties voor mensen zoals ik? Dank je.

Antwoord: Als je in ieder geval een paar maanden doorgaat met dagelijkse meditatie zal dat meer stevigheid en aangename gevoelens brengen, en betere slaap. Regelmaat in de dagelijkse beoefening komt voort uit dit ‘oorzaak en gevolg effect’ van meditatie.

In het begin is het een kwestie van het vormen van een gewoonte. Als je meditatie ziet als onderdeel van je normale routine van hygiëne en voeding, dan zal het passen in de normale volgorde van ochtend en avondactiviteiten, en zal het erg gemist worden wanneer je het niet doet. Zoals douchen, tandenpoetsen, eten, etc., is meditatie iets wat we automatisch zullen doen. Als dat onze houding is dan zullen we de gewoonte ontwikkelen en gewoonte zal blijven. Het is onze allerbelangrijkste spirituele hygiëne en voeding.

Zowel in het begin als op het einde gaat het over ons verlangen om meer te willen in dit leven. Het is een kip en het ei ding. We willen mediteren om ons goed te voelen, en doordat we ons goed voelen raken we geïnspireerd om te mediteren. Wanneer we het aan de gang krijgen met meditatie, en we ervaren wat opkomende innerlijke stilte en helderheid, dan hebben we een doorgaand verlangen voor dagelijkse beoefening – dit is ‘devotie’. Devotie die zich verder ontwikkelt wordt ‘bhakti’ genoemd, wat liefde voor Waarheid of God is. Wanneer we dat hebben dan branden we van binnen altijd voor spirituele ontwikkeling, en de beste manier om dat te bereiken is het doen van onze dagelijkse beoefening.

Het doorgaan met de meer gevorderdere oefeningen (wervelkolomademhaling, mudra’s, bandha’s etc.) ontstaan ook uit bhakti. Dan is er meer gelukzalige innerlijke stilte en ook het opkomen van extase in ons zenuwstelsel. Dat maakt ons zelfs nog vuriger om dagelijkse beoefening te doen, en wanneer we thuiskomen uit werk rennen we naar onze meditatieplek. In dat stadium wordt ons verlangen om dagelijks te oefenen gevoed door het levende licht in ons hart en de altijd groter wordende vreugde die van binnenuit opwelt. Onze toewijding om dagelijks te oefenen wordt groter gelijk met de levensvreugde in ons.

Als je de gewoonte van dagelijkse meditatie ontwikkelt en je blijft er mee doorgaan zal je het oefenvirus te pakken krijgen. Eigenlijk krijgt het jou te pakken. Na verloop van tijd zal je zien dat je dagelijkse wensen en verlangens van nature transformeren in onderhouden van je dagelijkse beoefening. Wanneer het zenuwstelsel zich begint te openen, weet het wat het wil – meer opening. Dus onze motivatie kiest daar natuurlijk voor.

Naast het kennen van de meest efficiënte yogamethoden, is het ontwikkelen en volhouden van de dagelijkse beoefening de belangrijkste prioriteit. Dit is hoe verlichting in ons groeit.

De guru is in je.